Hur är läget?

– Jo, det är bra. Det är mycket i huvudet så här i slutet av sommaren. Mycket som ska fixas, göras och köpas in.

Vad har händer i sommar?

– Det är Kolarens café för hela slanten. Vi öppnade här 12:e juni och stänger 14:e augusti. Den här perioden har det verkligen varit fullt fokus på att göra allt så bra som möjligt så att vi har en bra grund att fortsätta på nästa år – för tanken är inte att detta är ett ettårsprojekt.

Berätta om Kolarens café!

– Det är ett café som ligger i ett gammalt hus här vid Niporna. Historien är lång, och jag kan inte berätta om allt på rak arm, men de använde huset när det fanns en malmhamn här nere. Sedan har det varit känt som Karlsviks ödehus i många år fram till 2006 när First camp öppnade caféet. Nu för tiden arrenderar de ut verksamheten och huset under somrarna och i år tog vi över det.

Hur har du utvecklats under din tid som köttansvarig på Lilla skafferiet?

– Jag har jobbat med kött i 20 år och av dessa endast två år på Lilla skafferiet, som köttansvarig. Det klart man lär sig mycket som egenföretagare i och med att det är mer att göra än bara det man är specialiserad på, så man lär sig nya saker hela tiden. Man lär sig vitt och brett om företagande.

Vad i erat utbud tycker du bäst om?

– Jag gillar rawfooden i och med att jag vet hur många som uppskattar den. De människor som äter ”vanligt” fika kan äta lite vad som helst, men de som måste äta rawfood på grund av att de inte tål gluten, mjölkprotein eller vitt socker har inte ett lika stort utbud. Jag vet hur många det är som uppskattar när det finns och därför är jag glad över att vi säljer det.

Har du gått från att vara en köttkille till en sommarcafékille?

– Nja, det har att göra med att sommarcaféet är en del av en större plan. Det handlar om hur man kan utveckla det här stället mot vår inriktning framöver. I ett första steg kan man inte rymma allt.

Och intresset för rawfood, var kommer det ifrån?

– Jag personligen har inget stort intresse i det. Ida hade det intresset. Tidigare tränade vi mycket crossfit och hjälpte en vän att starta crossfit-företag, då var det mycket snack om paleomat. Paleo är lite likt rawfood och när vi själva började äta sådant insåg vi hur svårt det är att få tag på. Sedan ville vi nischa oss lite så vi bestämde oss för att börja sälja sådant också.

Hur går det att hålla igång två verksamheter samtidigt?

– Eftersom Kolarens café endast har öppet på sommaren, just när Lilla skafferiet har sommarstängt, blir det bara en verksamhet i taget. Dock är det väldigt positivt för oss att vi har en till verksamhet. Behöver vi en extrafrys åker vi bara och lånar en, och samma sak gäller med allt från häftapparater, till saxar, till påsar. Att ha öppet Lilla Skafferiet den här årstiden är inte riktigt värt det, våra kunder kommer ut hit itsället. Bergviken känns inte riktigt som ett sommarställe. Både jag och Ida är uppväxta på landet, så Kolarens café och miljön runt omkring är sommar för oss.

Vad har du för mål med framtiden?

– Att fortsätta driva befintliga saker framåt och att starta lite nya grejer. Även om det går bra ekonomiskt vill man kunna stå för det man säljer, vi vill utvecklas och bli bättre. Lilla skafferiet har även lite nya planer, som vi hoppas kunna dra igång senast om två år. Det handlar lite om grillning...

Har du något smultronställe i Luleå?

– Det är här på Kolarens café, vid Niporna och runt First camp.