På torsdag sätts spaden i jorden av landshövdingen Sven-Erik Österberg och kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S).

Djursjukhuset kommer både att byggas ut och renoveras. Därmed kommer de inte att behöva remittera vidare i lika stor utsträckning som tidigare.

När allt är klart får djurägare tillgång till utökad akutsjukvård, kirurgiska behandlingar och medicinska utredningar samt tillgång till avancerad bilddiagnostik i form av datortomografi (CT).

– Nu kan jag erbjuda alla djurägare i Luleå och Övre Norrland ett nytt och modernt sjukhus för smådjur, säger djursjukhuschefen Elisabeth Folkesdotter Pekkari till Norrbottens Affärer.

Det här förbättrar även arbetsmiljön för djursjukhuset i Gammelstad och på sikt leder det till fler anställningar.

– Vi kan möta alla de krav på hygien och de ökar konstant. Det faktum att vi använder mindre och mindre antibiotika sätter krav på en helt annat typ av moderna lokaler, säger Elisabeth Folkesdotter Pekkari och fortsätter:

–Tidigare har vi fått skicka vissa undersökningar vidare till Stockholmstrakten, men nu kan vi lösa allt hos oss. Både behandlingsmetoder och kirurgiskt. Vi ligger bemannade dygnet runt i dag och det ska vi fortsätta med.

Hur är känslan inför renoveringen och ombyggnationen?

– För mig är den en dröm som går i uppfyllelse.

Stänger ni under någon period av bygget?

– Vi kommer inte att stänga eller stanna av. Med smarta lösningar håller öppet under hela perioden. Allt ska vara klart hösten 2018, men den nya delen tas i bruk redan vid årsskiftet.

Hur finansieras det hela?

– Finanserieringen sker genom fastighetsägaren Veterinärfastigheter och också genom Evedensia. NCC bygger och det är ritat av Kenneth Söderlund på MAF och vi är väldigt imponerade av hans

Prislappen?

– 35 miljoner inkluderat inventarier och ny utrustning.