En konsert har redan har redan ägt rum på sommarens upplaga av Storsjöyran. I mitten av oktober sätts den nu upp ytterligare fyra gånger i Umeå, Malmö, Göteborg och Stockholm. Idén till föreställningen föddes på releasefesten till Alexandra Sundqvists bok om artisten – "Med ögon känsliga för grönt". Föreställningen bär samma namn men med tillägget "En musikalisk biografi om Barbro Hörberg". På scenen kommer författaren Alexandra Sundqvist att läsa stycken ur boken tillsammans med en rad artister som kommer tolka flera av Barbro Hörbergs låtar. Föreställningen ska ge en fördjupad bild av artisten som en gång i tiden var folkkär låtskrivare, artist och tv-personlighet. Både releasefesten och den första föreställningen på Storsjöyran blev mycket lyckade, berättar hon.

– Det verkar som om många har upptäckt henne nu, och som kanske inte har haft chansen att få höra musiken live. Det är också det som känns roligt med hela grejen, att sprida hennes musik.

Sedan 2014 har Barbro Högberg tillägnats en tv-dokumentär, en plats i Swedish music hall of fame, och senast Alexandra Sundqvists biografi.

Artikelbild

| Förutom Mattias Alkberg och Frida Hyvönen kommer Love Antell, Sibille Attar, Isak Klasson, Linnea Olsson, Per Störby Jutbring och Sarah Riedel att uppträda.

– Det finns en ny generation som har upptäckt henne. Många som var barn på 70-talet och som hittat tillbaka. Sedan tror jag att det kan ha att göra med hennes tilltal. Hon hade ett speciellt sätt att skriva texter och ett vardagsnära tilltal, och inga poser, jag tror det handlar mycket om det. Man längtar efter något som är äkta, säger hon.

Föreställningen rymmer bland annat numret "Sommarö" som Frida Hyvönen kommer framföra. Hennes svenska texter har också ett släktskap med Barbro Hörberg, menar Alexandra Sundqvist.

– Jag tycker det, dels att de båda beskriver vardagliga situationer, och rätt vanliga känslor, men samtidigt med viss svart och dråplig humor.

När Mattias Alkberg skulle välja låt blev det "Gamla älskade barn".

Artikelbild

– Hon skrev en del socialrealistiska texter och pratade en del om fördomar och om en öppnare, modigare värld. Den sidan hos henne plockar han jättefint med sin tolkning av den låten, säger hon.

Både Mattias Alkberg och Alexandra Sundqvist är uppvuxna i Boden. Alkberg berättar att han som barn lyckats skapa sig minnen av att Hörberg också var Bodensare.

– När Alexandra frågade om jag ville vara med i det här undrade jag om Barbro Hörberg hade bott i Boden, och det hade hon ju inte. Jag har minnen av att vi umgicks, fatta vilket speciellt tilltal man har då, säger han.

bjorn.nystrom@norrbottensmedia.se