Nu har vi väl trevligt? frågar Anders Johansson och Måns Nilsson i titeln till deras föreställning och svaret är tveklöst ja. Men att ha trevligt innebär varken asroligt, otroligt fängslande eller prickfritt.

Det betyder trevligt. Varken mer eller mindre.

Anders och Måns inleder kvällen med att springa runt i salen och hälsa på publiken innan det är dags för publiken att hälsa på varandra. Hej, hej. Trevligt. Möjligtvis även obekvämt.

Artikelbild

| Sång och dans. Anders och Måns bjöd på en hel del sångnummer tillsammans med Julia Öjbrandt på scenen.

Trots titeln är ändå föreställningens genomgående tema att ta reda på vad lycka (nivån över trevligt) är och tekniken som används är till stor del att lyfta fram bilder och texter på storbildskärmen. Oftast lustiga och märkliga formuleringar ur artiklar och rubriker på webbsidor.

En hel del skåpmat serveras, som att lyfta fram semesterbilder på Instagram med fötter och badstränder eller uppseendeväckande rubriker i skräpposten, och det leder till stora leenden och småfnitter. Trevligt, men inte mycket mer.

Den stora behållningen är duons samspel där perfekt avvägda konstpauser och naturligt scenspråk lockar fram skratt. Träffande reflektioner kring Anders Johanssons föräldrars semesterbilder från Thailand och goda försöka att imitera norrbottniska från Måns Nilsson ger kvällens lyft tack vare spelad tvekan och kvävda skratt av huvudkaraktärerna. Deras storhet ligger i att med små medel berätta triviala saker och lyckas skapa humor med undertoner och antydningar.

När en man i publiken får agera gammal flickvän och läsa upp hur hon "vill göra saker med dig som låter äckligt men i stunden är härligt" tror jag till och med att komikerna har svårt att hålla sig på riktigt.

Artikelbild

Tillsammans går de igenom vad bland annat kändisskap, barn, pengar, resa, kärlek och hälsa gör för vår lycka och särskilt mycket klokare blir nog ingen. Det landar i alla fall i att känslorna är beroende av andra människor och därför är det tacksamt att många i publiken tycker att det liknar skrattfest mer än bara en trevlig kväll.

Möjligtvis hade föreställningen tjänat på att kortas ner en del. Två timmar är lång tid för att vara en humorshow och då räcker inte höjdpunkterna till för att locka fram några superlativ.

Artikelbild

Jag nöjer mig med att konstatera att det var väldigt trevligt.