Fjärilen är som en solcell, säger Berthas. När vädret är dåligt går det inte att få en syn på den. Men när solen tittar fram får den nytt liv. Tur för Håkan Berthas att vädret i Norrbotten har varit spektakulärt senaste veckorna. Nu har fjärilsäsongen exploderat i fjällen.

– Förra sommaren åkte vi upp och då var det en solig dag i Abisko, sen var det dåligt väder. Vi hittade 4 av 20 fjällfjärilar – nu har vi hittat 16 arter. Men det är också mängden av samma individ som har varit speciell, säger Håkan Berthas.

Dokumentärfilmaren har nu ett projekt där han filmar fjällfjärilar tillsammans med sonen Leon. De ville lyckas åstadkomma att filma fjärilarna i flykten.

– Man ser oftast gubbar med tjocka objektiv som går väldigt nära och tar närbilder. Men sonen min är snabb som Messi och springer omkring med iphone så att han kan filma dem i flykten och så går jag bakom med en lite större kamera.

De har tillsammans lyckats hitta många arter. På flera platser.

– 90 procent av alla som kollar på fjärilar åker bara till Abisko. Men när jag kom till Padjelanta var det som att en helt ny värld öppnade sig, det finns hur mycket som helst här som är outforskat, berättar Håkan Berthas.

Den mest intressanta synen än så länge har varit den orangea jätten – högnordiska höfjärilen.

– Den är så stor och vacker. Vårt mål var att Leon skulle kunna fånga en sådan i flykten, med fjällvidderna i bakgrunden och det har vi lyckats med.

Berthas har varit intresserad av fjärilar sedan ung ålder. Nu har även 20-årige sonen Leon blivit intresserad och funderar på att läsa till biolog.

Håkan och Leon kommer nog tillbaka till Padjelanta, Abisko och Vouggatjålme nästa år för att fortsätta filma.

Extern länk: Håkan Berthas pilotavsnitt om arktiska fjärilar