Åklagaren: "Det är rent ut sagt bedrövligt"

Henrik Wallin ser stölderna som ett stort samhällsproblem. "Man gör det här för att finansiera sin livsföring och sitt missbruk", säger kammaråklagaren.

Henrik Wallin, kammaråklagare som på onsdagen ledde målet mot en kvinna som dömdes för att ha förvarat stöldgods från byggen, ser stölderna som ett stort samhällsproblem: "Rent ut sagt bedrövligt."

Henrik Wallin, kammaråklagare som på onsdagen ledde målet mot en kvinna som dömdes för att ha förvarat stöldgods från byggen, ser stölderna som ett stort samhällsproblem: "Rent ut sagt bedrövligt."

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå kommun2019-10-04 05:00

Wallin kommenterar stölderna efter en förhandling i Luleå tingsrätt där en kvinna döms för häleri för att ha förvarat stulna maskiner från byggen till ett värde av nästan 20 000 kronor.

– Det är uppenbart att det är ett jätteproblem. Vi har ganska många ärenden som gäller proffsverktyg. De är ganska dyra och det verkar finnas en marknad för att avyttra dem, och det är rent ut sagt bedrövligt måste jag säga, säger Henrik Wallin till Norrbottens Media.

Precis som siffrorna från Brottsförebyggande rådet, Brå, som Erik Rangängen på Sveriges byggindustrier hänvisar till, har åklagarkammaren i Luleå sett en ökning av stölder på byggen i länet.

Någon exakt siffra har han inte på mål som prövas rättsligt.

– Men de här målen är relativt vanliga. I det här ärendet var det någon uppgift om ett bolag, att de under en kortare tidsperiod har blivit av med verktyg till ett värde av ungefär en halv miljon, säger Henrik Wallin och fortsätter:

– Min slutsats är att det här är känt hos dem som inte har en legal inkomst. Man gör den här typen av inbrott och livnär sig på att sälja de här verktygen, för att finansiera sin livsföring och sitt missbruk. 

I onsdagens rättegång dömdes den 25-åriga kvinnan till skyddstillsyn med särskilda föreskrifter Kriminalvårdens frivård om programinsatser mot hennes livsföring.

Karta: Luleå
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!