IfrÄgasÀtter besök i kritiserat institut

Skolchefen Maarit Enbuske och barn- och utbildningsnÀmndens ordförande Emma Engelmark Àr i veckan pÄ en resa till Shanghai dÀr de ska delta i ett styrgruppsmöte med Konfuciusinstitutet.

Skolchefen Maarit Enbusk Àr pÄ resa till Kina tillsammans med BUN-ordföranden Emma Engelmark för att delta i ett styrgruppsmöte i det kritiserade Konfuciusinstitutet.

Skolchefen Maarit Enbusk Àr pÄ resa till Kina tillsammans med BUN-ordföranden Emma Engelmark för att delta i ett styrgruppsmöte i det kritiserade Konfuciusinstitutet.

Foto: PÀr BÀckström

LuleÄ kommun2019-10-11 22:11

Mötet genomförs vartannat Ă„r i LuleĂ„ och vartannat Ă„r i Kina. 

– Vi kommer utöver styrgruppsmötet att fĂ„ möjlighet att titta pĂ„ hur undervisningssystemet ser ut och utbyta erfarenheter, sĂ€ger Maarit Enbuske, skolchef i ett pressmeddelande. 

Resan och samarbetet med institutet fÄr kritik.

– Det Ă€r nyheter för mig att de Ă€r dĂ€r och nĂ€r de kommer tillbaka vill jag ha en full redogörelse om hur de har agerat för att bĂ€ttra pĂ„ demokrati och öppenhet, sĂ€ger Thomas Söderström, ordförande för Liberalerna i LuleĂ„.

– Vi har alltid tyckt att samarbetet med Konfuciusinstitutet Ă€r fel. Det Ă€r tydligt att den kinesiska regimen anvĂ€nder det hĂ€r i ett propagandasyfte. Det Ă€r ingen annan kommun i landet som anvĂ€nder sig av Konfuciusinstitutet lĂ€ngre. Nu Ă€r det bara LuleĂ„ som fortsĂ€tter med det hĂ€r. Jag vill att LuleĂ„ ska vara en öppen stad och nĂ€r dĂ„ kommunledningen fortsĂ€tter och fortfarande vill samverka med Kina – det Ă€r beklĂ€mmande. 

Även Kristdemokraternas Samuel Ek Ă€r kritisk till samarbetet. 

– Vi mĂ„ste börja diskutera om vi ska fortsĂ€tta det dĂ€r samarbetet. Det finns tveksamheter att ingĂ„ i det dĂ€r samarbetet och mĂ„nga andra kommuner har sett att det Ă€r inte ger de man kunnat hoppas pĂ„. Sedan finns det tveksamheter i hur de pĂ„verkar sina lĂ€rare som de har hĂ€r, sĂ€ger Ek. 

Kommunen har sedan 2012 ett avtal med det kinesiska partneruniversitetet Xian University of Architecture and Technology. Syftet Ă€r göra det möjligt att erbjuda gymnasielever sprĂ„kkurser i kinesiska. 

Tillförordnad kommundirektören Anna Lindh Wikblad uppger i en skriftlig kommentar:

"Gymnasiets demokratiska vĂ€rdegrund Ă€r stabil. Kurserna i kinesiska Ă€r rena sprĂ„kkurser. Humanistiska programmet studerar kinesisk kultur och kinesisk historia, under ledning av svenska lĂ€rare och utan kinesisk styrning eller politisering av innehĂ„llet." 

"SprÄk och kultur bygger insikter och förstÄelse. VÄra elever fÄr breda insikter om livet i Kina och ser konsekvenserna av ett annat samhÀllssystem. De kineser som arbetar i LuleÄ fÄr uppleva vÄra vÀrderingar och se hur vÄrt samhÀlle fungerar."

För övriga frĂ„gor kring resan hĂ€nvisar Lindh Wikblad till Emma Engelmark och Maarit Enbuske. Även kommunalrĂ„det Lenita Ericson hĂ€nvisar till BUN-ordföranden. 

Flygresan betalas av kommunen. Övriga kostnader stĂ„r institutet för.

Vi har sökt Emma Engelmark och Maarit Enbuske.

Emma Engelmark, barn- och utbildningsnÀmndens ordförande deltar i ett möte i Shanghai med Konfuciusinstitutet.
Emma Engelmark, barn- och utbildningsnÀmndens ordförande deltar i ett möte i Shanghai med Konfuciusinstitutet.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!