Så går Ersnäsborna vidare under "passivt" hot

UPPDATERAD Beslutet om skolnedläggningar i Sörbyarna är tillfälligt avvärjt – men Ersnäsborna driver ändå kampen vidare. "Hotet hänger kvar, även om det är 'passivt' nu", säger föräldern Annelie Lyckestig.

Vänsters Jonas Sjöstedt i samtal med Ersnäsbon Thomas Jonsson, en av de aktiva i folkinitiativet Hela kommunen ska leva och lära. "Det realistiska är en folkomröstning i vår", säger Thomas Jonsson.

Vänsters Jonas Sjöstedt i samtal med Ersnäsbon Thomas Jonsson, en av de aktiva i folkinitiativet Hela kommunen ska leva och lära. "Det realistiska är en folkomröstning i vår", säger Thomas Jonsson.

Foto: Peder Jonsson

Luleå kommun2019-11-14 19:16

Bybor och representanter för Hela kommunen ska leva och lära mötte upp Vänsterns partiledare Jonas Sjöstedt under besöket i Ersnäs.

– Vi hade ett möte med kommunfullmäktiges presidium i början av veckan angående folkomröstningen. 9 000 personer har skrivit på namninsamlingen, det inger respekt, säger Thomas Jonsson.

Hur tänker ni kring frågeställningen?

– Vi vill att kommunen river upp besluten om Framtidens skola och att man gör en ny utredning. 

Tidigare kom skolchef Maarit Enbuske med nya besked gällande Sörbyarna. En nybyggnation av Antnässkolan kostar för mycket, liksom skolskjutsarna, vilket räddar byaskolorna i år framåt.

Men Ersnäsföräldern Annelie Lyckestig låter sisg inte nöjas med den respiten.

– Lättnad i det korta perspektivet men det känns ändå osäkert, eftersom inriktningen på större skolenheter och en nod i Antnäs ligger fast. Hotet hänger kvar, även om det är "passivt" – och även det får konsekvenser för byn.

Kommer ni att enas med presidiet? 

– Med tanke på förra namninsamlingen, som inte ledde till en folkomröstning, hoppas jag att politikerna har mer vördnad inför frågan nu. Men folkomröstning är inget självändamål – huvudsaken är att mindre skolenheter blir kvar, säger Annelie Lyckestig.

– En folkomröstning är bra som sista utväg, men jag hoppas att kommunen besinnar sig, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt.

"Folkomröstning är inget självändamål –  huvudsaken är att mindre skolenheter blir kvar i byarna", säger Ersnäsbon och föräldern Annelie Lyckestig.
"Folkomröstning är inget självändamål – huvudsaken är att mindre skolenheter blir kvar i byarna", säger Ersnäsbon och föräldern Annelie Lyckestig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!