"Det är tredje säsongen vi är igång"

En säsong går snart till ända för Jopikgården, som nu stänger för allmänheten. Men de har fortfarande öppet för bokade aktiviteter. "Vi har hundspann, snöskovandring och fatbike-cykling. Man kan bo i vandrarhemmet och på hotellet", säger Susanne Törnlind, Luleå archipelago adventures.

"Det här är tredje säsongen vi är i gång. Första säsongen stängde isvägen i slutet av mars och förra året hade vi ingen isväg", säger Susanne Törnlind, delägare i Luleå archiepelago adventures. (Arkivbild)

"Det här är tredje säsongen vi är i gång. Första säsongen stängde isvägen i slutet av mars och förra året hade vi ingen isväg", säger Susanne Törnlind, delägare i Luleå archiepelago adventures. (Arkivbild)

Foto: Pär Bäckström

Luleå2022-04-07 17:35

På Jopikgården, som finns på Hindersön i Luleå skärgård, har besökare kunnat äta våfflor och fika på lördagar och söndagar.

– Besökarna har då tagit sig hit via isvägen, från Hindersöstallarna, åtta kilometer på isen och sedan fyra kilometer på ön. Om man inte tagit sig ut med bil så går det att åka skidor, cykel eller skoter om man skulle vilja göra det, säger Susanne Törnlind, delägare i Luleå archipelago adventures som driver Jopikgården.

– Det här är tredje säsongen vi är igång. Första säsongen stängde isvägen i slutet av mars och då stängde vi och förra året hade vi ingen isväg.

Nu i veckan fick de dock stänga för säsongen, på grund av att isvägen ut till Hindersön har stängt. Även fast Jopikgården stänger för allmänheten så fortsätter Luleå archipelago adventures att hålla öppet för bokningar av boende och aktiviteter på Hindersön lite längre.

– Vi kan fortfarande hämta gäster med skoter. Gästerna som kommer är ofta internationella turister som ändå inte har bil här.

Vilka aktiviteter erbjuder ni?

– Vi har hundspann, snöskovandring och fatbike-cykling. Man kan bo i vandrarhemmet och på hotellet. Vi kommer att hålla restaurangen öppen och vi brukar också göra middag i tentipi-tält. Vi kommer ha öppet så länge det går att ta sig ut. Sedan stänger vi och öppnar i juni, säger Susanne Törnlind.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!