Personal slår larm om missförhållanden i samband med flytt av personal och boende från Fyrens korttidsboende till Bergvikens vård- och omsorgsboende.

– Flytten har inte varit optimalt planerad, säger Henrik Alqvist, huvudskyddsombud vid Kommunal.

I dagsläget är 36 av 62 boende kvar på Fyren, fördelade på tre olika avdelningar. 18 platser ska bli kvar, så ytterligare 18 boende återstår att flyttas.

Artikelbild

| Larm. Personal och fack anser att flytten av boende och personal från Fyrens korttidsboende till Bergviken orsakar stora problem.

Vidare har en avdelning återöppnats för tillfälligt boende med hemtjänstinsatser för brukare som exempelvis väntar på att deras bostad ska anpassas. Den avdelningen bemannas av hemtjänsten.

Läs mer: Fyrens korttidsboende får kritik

Läs mer: Brister på boende kan kosta miljonbelopp

Uppgifter från personalen säger att flytten fått följden att Fyren drabbats av underbemanning, något som Inspektionen för vård och omsorg (IVO) tidigare kritiserat Luleå kommun för och hotat med miljonvite.

Artikelbild

| "Stämmer inte". Områdeschef Katarina Morin anser att flytten till Bergviken gått relativt bra.

– De har plockat bort ordinarie personal och ersatt med vikarier. Många gånger kommer det ingen vikarie. Det är människor här som är demenssjuka och förvirrade, som blandas med palliativa patienter. Det finns massor av otrygghet och oro och det skapar situationer och ställer stora krav på oss. Måste man hjälpa till på andra ställen så tvingas man ibland lämna boende ensamma. Det känns hemskt och det sliter oerhört på personalen, säger en anställd, som vill vara anonym.

– Jag har inga uppgifter om att kommunen brutit mot reglerna. Men jag vet att de haft svårt att få in tillräckligt med vikarier, säger Henrik Alqvist.

Artikelbild

| Huvudskyddsombud. Henrik Alqvist, Kommunal.

En svår incident inträffade i december när en demenssjuk man flyttades till Bergviken. Boendet var ännu inte i helt i ordning och personalen uppger att man varnade för att mannen var i stort behov av lugn och ro och skulle bli aggressiv om man inte väntade med flytten.

– Det slutade med att mannen fördes i handfängsel i polisbil till psyket. Det är så ovärdigt att man bara vill gråta, säger den anställde.

– Efter den händelsen hade vi i Kommunal kontakt med cheferna och jag upplever att de lyssnat på kritiken och bromsat upp tempot i flytten, säger Henrik Alqvist.

Katarina Morin, områdeschef, håller inte med om att flytten gått dåligt.

– Vi har inte gjort några neddragningar så att det varit underbemannat stämmer inte. Men det kan hända att det någon timme varit någon färre när vi kallat in vikarier.

Kommunen har inte brutit mot IVO:s krav på bemanning, enligt Morin.

– Vi har justerat bemanningen utefter att de boende minskat.

Incidenten med den demenssjuka mannen beklagar hon.

– Där har vi brustit i kommunikationen. Vi hade inte fått signaler om att den boende var i behov av en tillrättalagd boendemiljö innan flytten.

Vem har personalen talat med då?

– Jag vet inte men det finns ingenting i dokumentationen om de behoven och de jag talat har inte haft denna kännedom.