Det började med en bild som taxichauffören Ewa Sunding la ut på Facebook. Varje gång hon passerar avfarten från E4 vid Måttsund, södergående riktning, så funderar hon på vad den vita lådan kan vara för något.

– Om jag får en kund från Antnäs i bilen brukar jag fråga dem vad det kan vara för något. Men jag får aldrig klart svar – många säger att de inte ens har lagt märke till den förrän jag frågade, säger Ewa.

I kommentarsfältet till Sundings inlägg skriver en man att han tror att det kan ha att göra med något slags försök där man ville se om det gick att övervaka korsningen och varna trafikanter som var på väg uppför avfarten, mot trafikens riktning.

Och visst är det så.

Trafikverkets pressansvarige Lars Hedström gör lite efterforskningar och har sedan svaret.

– Jo, skåpet innehöll en forskningskamera som användes i projektet Iroad. Det var ett projekt som Centrum för distansöverbryggande teknik drev och vi från Trafikverket var med på ett hörn genom att upplåta utrymme. Projektet handlade om flera olika saker och man hade olika tester på flera ställen utanför Luleå.

Iroad syftade till att göra vägmarkeringar intelligenta genom att integrera sensorer, minne, processorer och kommunikationsutrustning. Vägen skulle kunna bli säkrare och effektivare.

– Projektet är avslutat, men utrustningen sitter kvar eftersom det pågår diskussioner kring hur man skulle kunna driva det här vidare, säger Hedström.Här kan du läsa mer om projektet Iroad (extern länk)