Norrbottningarna som dött i covid-19

Från mars 2020 till april 2021 dog 236 personer i covid-19 i Norrbotten. Vi har kartlagt dödsfallen. ”Varje enskilt dödsfall är en tragedi”, säger chefläkaren Ulf Karlsson, vid covid-iva i Piteå.

Chefläkaren Ulf Karlsson, covid-iva i Piteå, beskriver det som mycket tungt varje gång han och kollegorna mister en patient i covid-19.

Chefläkaren Ulf Karlsson, covid-iva i Piteå, beskriver det som mycket tungt varje gång han och kollegorna mister en patient i covid-19.

Foto: Frida Enberg

Norrbotten2021-05-30 07:00

Han har i sitt arbete fått möta den allra mörkaste sidan av sjukdomen och beskriver det som hemskt varje gång han och kollegorna på intensivvårdsavdelningen förlorar en patient.

– Man blir väldigt nära patienterna när man vårdar så svårt sjuka under en lång tid. Vi gör allt för att få dem att överleva, men ser vi att det inte kommer att gå så får de anhöriga komma och vara med patienten, säger Ulf Karlsson.

Vår kartläggning bekräftar den bild som Folkhälsomyndigheten kommunicerat under pandemin, att covid-19 är en sjukdom som slår hårdast mot äldre, och män. Mer än 90 procent av dem som dött i covid-19 var över 70 år. Bland dem som var under 70 var mer än tre gånger så många män, jämfört med kvinnor. Männen är överrepresenterade i samtliga ålderskategorier utom en, i åldrarna 85–89 år har fler kvinnor än män dött i covid-19.

För Ulf Karlsson har det också blivit tydligt att ålder är en viktig faktor.

– En yngre människa har generellt friskare organ i kroppen än en äldre. Är man väldigt sjuk så har de som är äldre en sämre chans att överleva, säger han.

Han ser också en stor skillnad mellan kvinnor och män.

– Jag upplever det som en enorm skillnad, det är mycket fler män som vårdas. De blir sjukare än kvinnorna.

När det handlar om dem som dött på äldreboenden är männen kraftigt överrepresenterade. Totalt har 94 personer varit män i Norrbotten, men bara ett fåtal var kvinnor. Socialstyrelsen vill inte lämna ut det låga antalet, för att skydda personuppgifter. Men smittskyddsläkaren Anders Nystedt bekräftar att majoriteten av dem som dött på äldreboenden var män. 

I dödsstatistiken över covid-19 kartlägger Socialstyrelsen fyra underliggande sjukdomar som identifierats som särskilda riskfaktorer i samband med covid. De är hjärt- och kärlsjukdom, lungsjukdom, högt blodtryck och diabetes. 

87 procent av alla som dött i Norrbotten hade en eller flera av dessa sjukdomar. Men det betyder inte att de övriga var fullt friska.

– Vi uttalar oss bara om de här fyra sjukdomarna i det här materialet. De som har noll av dessa kan mycket väl ha någon annan riskfaktor, säger Henrik Nordin, utredare och statistiksamordnare vid Socialstyrelsen.

En viktig riskfaktor som inte går att kartlägga är övervikt.

– Övervikt är inte något som särskilt många söker vård för. Vår data baseras på vårdtillfällen i slutenvård och läkarbesök i specialiserad öppenvård, det vill säga läkarbesök på sjukhus, säger Henrik Nordin.

Övervikt innebär en särskild risk för svår sjukdom och död i covid-19, det har inte minst Ulf Karlsson upplevt.

– Det ser vi väldigt tydligt. Övervikt leder också till de här följdsjukdomarna, som i sig utgör riskfaktorer. Det är väldigt tabubelagt att prata om det, men övervikt är en riskfaktor för ett förkortat liv, säger Ulf Karlsson.

Den vanligaste underliggande sjukdomen bland norrbottningarna som dött i covid-19 är högt blodtryck. Nära 80 procent hade det, det var dock inte lika vanligt bland de yngre. Av dem som var under 70 när de dog i covid-19 var det knappt 60 procent som hade högt blodtryck. 27 procent i den yngre ålderskategorin hade ingen av de kartlagda underliggande sjukdomarna. Den näst vanligaste underliggande sjukdomen är hjärt- och kärlsjukdom, vilket omkring hälften av alla de avlidna hade. 

"Männen lider i större utsträckning av övervikt och högt blodtryck än kvinnorna", säger chefläkaren Ulf Karlsson.
"Männen lider i större utsträckning av övervikt och högt blodtryck än kvinnorna", säger chefläkaren Ulf Karlsson.
Så räknar myndigheterna

Socialstyrelsens statistik visar enbart avlidna där dödsorsaken var covid-19, enligt de dödsorsaksintyg som inkommit till Socialstyrelsen.

I Folkhälsomyndighetens statistik redovisas antalet personer med bekräftad covid-19 som avlidit, oavsett dödsorsak. Därför är den dödssiffra som Folkhälsomyndigheten redovisar högre än Socialstyrelsens. Enligt Folkhälsomyndigheten avled 278 personer med covid-19 under den period vi tittat på (mars 2020–april 2021).

Källa: Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!