Ann Sundström driver sedan tio år tillbaka butiken Kids & Teens på Köpmannagatan i Kalix.

Under ett antal år har utbudet bestått av barnkläder och kosmetika, kosmetikadelen har nu upphört och barnkläder ska inom kort kombineras med försäljning av nytillverkade barockmöbler.

”Jag har tid kvar på mitt hyreskontrakt och jag vill avveckla utan att gå i konkurs” säger Ann Sundström som fortsätter:

Artikelbild

| BESVIKEN. Ann Sundström säger att färre parkeringsplatser har lett till färre kunder.

– När kontraktet löper ut lägger jag ned butiken, då flyttar jag och familjen från Kalix. Beslutet beror helt på att jag har behandlats så illa som butiksägare i Kalix.

Den senaste händelsen är från i onsdags.

– Jag öppnar klockan tolv på förmiddagen och när jag kom till jobbet var gatan avstängd – igen – utan information om det innan. Det pågår arbeten i och vid rabatterna. Jag ringde Kalix kommun och sedan kom en man från entreprenadföretaget hit och sade att den ska vara avstängd hela veckan. Jag stängde butiken den dagen, säger Ann Sundström.

Ann Sundström var med om den stora ombyggnaden av Köpmannagatan (etapp 1) för några år sedan, med de avstängningar som rådde då.

Artikelbild

| BRISTANDE INFORMATION. Om och om igen. Ann Sundström säger att hon har fått nog.

– Det är för få parkeringsplatser kvar och när kunderna inte kan parkera här så åker de till andra ställen. Jag har halverat butiken och jag har inte längre anställda. Utan min mamma som jobbat gratis och utan min familjs stöd hade butiken gått i konkurs.

Ann Sundström skrev då till Kalix kommun och ville ha ersättning för kläder som smutsades ned och extra tvätt av skyltfönstren, till följd av arbetena som pågick strax utanför butiksdörren.

Artikelbild

| BRISTANDE INFORMATION. Om och om igen. Ann Sundström säger att hon har fått nog.

Hon uppger att hon då fick erbjudande om lokal i Galleria Kalix.

– Lokalen i gallerian skulle vara hyresfri i nio månader, men jag skulle ändå ha stått med dubbla hyror en tid. Jag ifrågasätter att kommunen styr butiker till gallerian, som ju ägs av ett kommunalt bolag, säger Ann Sundström.

Artikelbild

| SÅ SÅG DET UT. Under den stora ombyggnationen.

”Vi är många butiksägare som har det jättetufft” säger Ann Sundström som fortsätter:

– Vi märker av Internethandeln mer och mer och med en kommun som inte samarbetar och brister i informationen blir det jättejobbigt. Tänk om kommunen, innan stora ombyggnationer av gator som innebär att parkeringsplatser försvinner, kom och frågade oss som driver butiker här vad vi har för idéer för ett mer attraktivt centrum?

Finns det någonting Kalix kommun kan göra nu?

– Jag vet inte. Det är nog för sent, säger Ann Sundström.