Ny undersökning: FÄ har rustat för lÄgkonjunktur

De flesta smÄföretag upplever god lönsamhet, men det Àr mÄnga som inte har vidtagit nÄgra ÄtgÀrder inför en konjunkturnedgÄng. Det visar en ny undersökning bland företag med upp till 50 anstÀllda som Sifo gjort pÄ uppdrag av Swedbank.

De flesta smÄföretag upplever god lönsamhet, men det Àr mÄnga företag som inte har vidtagit nÄgra ÄtgÀrder inför en konjunkturnedgÄng. Det visar en ny undersökning bland företag med upp till 50 anstÀllda som Sifo gjort pÄ uppdrag av Swedbank.

De flesta smÄföretag upplever god lönsamhet, men det Àr mÄnga företag som inte har vidtagit nÄgra ÄtgÀrder inför en konjunkturnedgÄng. Det visar en ny undersökning bland företag med upp till 50 anstÀllda som Sifo gjort pÄ uppdrag av Swedbank.

Foto: Oscar Söderman

Sverige2023-01-09 15:37

– Trots nĂ„gra tuffa Ă„r med kostnadsökningar upplever mĂ„nga smĂ„företag att de har en bra lönsamhet. FĂ„ har likviditetsproblem och de flesta uppger att de skulle klara en tid av lĂ€gre intĂ€kter, sĂ€ger Jörgen Kennemar, företagarekonom pĂ„ Swedbank. 

Åtta av tio företagare i undersökningen upplever att lönsamheten tĂ€cker företagets kostnader samt möjligheter att spara till framtida investeringar. En femtedel av företagarna uppger emellertid att verksamheten gĂ„r med förlust eller att lönsamheten i företaget Ă€r otillrĂ€cklig för att kunna ta ut en lön. En av fem företagare skulle gĂ„ ned i eller avstĂ„ frĂ„n att ta ut lön frĂ„n bolaget för att klara ett intĂ€ktsbortfall. Det Ă€r vanligast i de minsta företagen och i jordbruksföretagen. Ett av tio företag skulle minska antalet anstĂ€llda och en lika stor andel drar ned pĂ„ produktionen eller minskar pensionsavsĂ€ttningarna för att rĂ€dda företaget. Det skriver Swedbank i ett pressmeddelande.

– Det Ă€r ett tecken pĂ„ att företagaren i det lĂ€ngsta försöker vidta Ă„tgĂ€rder för att klara företaget frĂ„n en konkurs. I företag dĂ€r man inte byggt upp tillrĂ€cklig sparbuffert Ă€r det en högre andel företag som inte klarar ett större intĂ€ktsbortfall, sĂ€ger Jörgen Kennemar.

Det Àr vanligast inom hotell- och restaurang, byggverksamhet och transportsektorn, enligt undersökningen.

NÀsta Är blir tuffare för företagen, menar Jörgen Kennemar.

– Det kommande Ă„ret kan bli utmanande och kanske avgörande för mĂ„nga företag. Att se över verksamheten och vidta Ă„tgĂ€rder för att behĂ„lla lönsamheten och stĂ€rka konkurrenskraften kommer vara viktigt för företagets framtida utveckling men ocksĂ„ för den enskilde företagarens privatekonomi, sĂ€ger han.

Drygt hÀlften av företagen i undersökningen har vidtagit ÄtgÀrder för att stÄ bÀttre rustad, men relativt fÄ har helt eller delvis stÀllt om verksamheten genom att till exempel minska antal anstÀllda eller förÀndra produktionen.

– En förklaring kan vara att smĂ„företagen redan byggt upp en ordentlig buffert eller genomfört förĂ€ndringar. Men det kan ocksĂ„ vara en varningsklocka att företagen inte tagit höjd för de utmaningar man stĂ„r inför det nĂ€rmaste Ă„ret, sĂ€ger Jörgen Kennemar. 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!