Häktningsförhandlingarna mot Peter Madsen, 46, inleddes på lördagseftermiddagen. Domaren Kari Sørensen gick åklagarens vilja till mötes och höll dörrarna stängda med hänsyn till kvinnans anhöriga.

Innan dörrarna stängdes sågs Madsen sitta i en blå t-shirt och vinka till personer i rättssalen.

Någon timme senare meddelades att Peter Madsen häktas för att ha orsakat kvinnans död på grund av "oaktsamhet", vilket kan jämföras med det svenska begreppet "vållande till annans död". Han häktas i 24 dagar.

Artikelbild
Jag är oskyldig, sade uppfinnaren Peter Madsen i rätten, enligt Sydsvenskan.

"Det kunde ju alla se"

Vilka förklaringar som kommit fram under förhandlingen kunde försvarsadvokat Betina Hald Engmark inte gå in på när hon efter häktningen mötte ett stort medieuppbåd, med såväl svenska som danska journalister, utanför domstolsbyggnaden i centrala Köpenhamn.

TT: Hur mår din klient?

Han är påverkad av situationen och det kunde ju alla se i rätten. I övrigt kan jag inte uttala mig, sade hon.

Madsen har sagt att han "mycket gärna" vill ge en förklaring till det inträffade och hans försvarsadvokat hade gärna sett att förhandlingen hölls inför öppna dörrar.

Tornet sticker upp

Den danske ubåtsbyggaren misstänktes först för mord efter att den svenska, 30-åriga journalisten mystiskt försvunnit efter en tur med danskens hemmabyggda ubåt.

Bärgningen av ubåten Nautilus, som sjönk vid 11-tiden på fredagen, inleddes på lördagsförmiddagen. Målet är att bärgningen ska vara avslutad i dag, uppger danska Försvaret för TT.

Men jag har inget klockslag för när det är klart, säger Anders Damgaard vid Försvarets presstjänst.

TT:s fotograf på plats uppgav strax före klockan 16 att det nu går att se tornet på ubåten som lyfts upp ur vattnet.

Dödat "på okänt sätt"

I åklagarens framställan till domstolen anklagades Madsen för att vid någon tidpunkt efter klockan 19 på torsdagen "på ett okänt sätt" ha dödat kvinnan.

Hon sågs senast i ubåtstornet tillsammans med Madsen då den lämnade hamnen i Refshaleøen i Köpenhamn vid 19.30-tiden i torsdags kväll. Madsen själv har sagt att hon gick i land senare under kvällen, vid 22.30, vid restaurang Halvlandet i samma hamn.

Hon borde då ha fångats av en övervakningskamera, enligt ägaren till restaurangen.

Det är lyckligtvis så att vi har videoövervakning på hela vårt område. Vi hoppas att det kan bidra till att lösa det här mysteriet, säger Bo Petersen till danska Ekstrabladet.

Petersen säger att han har sett filmen, men vill inte säga vad den visade.

Skickade sms

Frågetecknen kring kvinnans försvinnande är fortfarande många. När radiokontakt återupptogs med Madsen ombord på ubåten på fredagen ska "alla" ombord på båten må bra, trots att kvinnan aldrig återfunnits. I ett sms till sina kollegor skrev Madsen på torsdagskvällen att han ställt in fredagens planerade ubåtstur.

Efter att ubåten sjunkit kunde Madsen räddas i land, men kvinnan har inte gått att nå och hon anmäldes försvunnen av anhöriga redan under natten till fredagen.

Familjen till den svenska kvinnan har gjort ett uttalande i flera medier: ”Det är med stor bestörtning vi, hennes familj, tagit emot beskedet att (kvinnans namn) saknas efter ett reportageuppdrag i Danmark. Vi tror och hoppas innerligt att hon ska återfinnas välbehållen."

De beskriver henne som en ambitiös, hängiven journalist som rapporterat från bland annat Stilla havet, Afrika, Asien och USA, och skrivit för välrenommerade tidningar som The New York Times och The Guardian.