Det började år 2006 med en ABF-studiecirkel i lapptäcksteknik, eller med ett annat ord patchwork, med ledaren Marianne Aitamaa från Tärendö. I cirkeln lärde vi oss det grundläggande när det gäller lapptäcksteknik genom  ”learning by doing", minns Carola Smedqvist och Lili Fredriksson. Vi hade cirkeln i några år tills ledaren flyttade till Gällivare. 

– Idag är Marianne en duktig quiltare som far utanför Sveriges gränser och träffar andra quiltare, berättar Carola Smedqvist. Nu så har vi en vänskapscirkel och vi träffas en gång i veckan, fortsätter hon.

– Vi gästas ibland av Anita Hammarsted Patomella från Stockholm, som har stuga i byn. När hon kommer upp besöker hon vår verksamhet och inspirerar oss när det gäller olika lapptäcksteknik. Det finns otaligt många olika tekniker, inflikar Lili Fredriksson.

Artikelbild

| Lili Fredriksson berättar om verksamheten, som hon har varit med i från början. Johanna Stenberg, som kommit in senare i vänskapscirkeln, lyssnar .

Quilt eller vaddstickning är en textil teknik där man sammanfogar textilbitar med mellanliggande vadd.  

Sygruppen har fått namnet Kyrkliga Sy och sprätta som består av nio personer och som inte gör något större väsen av sig. I dagsläget går någon på utbildning eller pausar från verksamheten. Sy och sprätta håller till i  församlingshemmet i Junosuando, sedan år 2016 i ett  mycket trivsamt rum på källarplanet. Alla medverkande har en egen plats för symaskin och gemensamt är bland annat skärbord och strykbräda. Folk har varit vänliga och skänkt tyger. Det som inte kommer till användning går till Röda korset. Återbruk är dagens melodi.  

Det största projektet är vigseltäcket till kyrkan, som alla hjälptes åt med att sy, Maria Isaksson Fors, Karin Fors, Marietta Larsson. Maria Rehnstedt, Lili Fredriksson, Johanna Stenberg, Therese Enesund, Kerstin Johdet och Carola Smedqvist. 

Quiltade täcken har skänkts till förmån för prematurbarn i Gällivare sjukhus och  barn som döps får ett täcke som dopgåva. Sysyrrorna är arbetsnamnet. De jobbar i all tysthet och många är ovetande om vad de gör för något. En dröm har varit att skicka täcken till barnhem i främmande land men det har varit svårt med seriösa organisationer som levererar.

Artikelbild

| Karin Fors, som är en av dem som varit med från början och Carola Smedqvist berättar flitigt om verksamheten.

– Det finns ett orosmoment sedan flera månader tillbaka. Pajala församling hotar med att kallställa församlingshemmet, som även används av Kyrkliga syföreningen samt vid begravningar. Halva byggnaden har stängts av skyddsombudet på grund av bristfälliga takstolar i byggnaden. Pajala församling anser att det är en för stor kostnad att reparera byggnaden. Församlingshemmet har byggts upp av ideella krafter och stod klart 1961, som för många bybor ligger varmt om hjärtat. Vi kämpar verkligen för att få behålla byggnaden, säger en upprörd Lili Fredriksson.