Ingvar Gälman

Assi-bloggen

När man håller på med idrott får man vara lite flexibel, så i år är jag ordförande för Assis sportråd samt från mitten av maj assisterande tränare i damlaget. Jag kommer som tidigare försöka bevaka norrbottenslagen i de högre divisionerna samt övriga kalixlag.

Slutspurt

Kalix Efter ett uppehåll drar så Elitettan igång i helgen. För Assis del handlar det om Lidköpings FK på BK Arena. Lidköping ligger på 6:e plats med 32 poäng och Assi på 9:e plats med 30. Målsättningen och moroten för Assi är att avancera till 6:e plats när serien summeras men då måste man nog vinna helgens match. Två intressanta matcher spelas i helgen när Uppsala tar emot Umeå och Hammarby spelar mot AIK. Resultaten i de matcherna kan mycket väl visa vilka två lag som spelar i Allsvenskan nästa år. Klart sedan tidigare är att Sundsvall och Borgeby spelar div.1 nästa år, Asarum har en mikroskopisk chans till nytt kontakt.  Efter helgens match återstår två matcher för Assi, först Kvarnsveden som spelas på Skogsvallen i Luleå och sista matchen är Mallbacken borta. Sen gäller det att få ihop ett slagkraftigt lag till nästa år.

Piteå i Allsvenskan ligger i dagsläget på 6:e plats med 3 omgångar kvar. På lördag möter man Kopparberg/Göteborg på LF Arena. Vinst i den matchen och chans till en bättre placering, förlust och man halkar förmodligen ner i tabellen.

Bodens spel i div.1 blir mycket troligt bara ettårigt. I helgen möter man Karlslund borta och även om man vinner måste resultaten i matcherna Rynninge mot Sollentuna och Team TG mot Forward gå deras väg annars är det nog kört. Hoppet är ju det sista man överger så det är bra för Boden att ta den lilla chans som återstår.

IFK Luleå avslutar en framgångsrik säsong med bortamötet Ytterhogdal i en betydelselös match för IFK. Piteå hamnar på 5:e plats oavsett resultatet i mötet med Skellefteå på LF Arena.

Notviken som kvalar till div.2 vann första mötet mot Frösö med 1-0. I helgen spelas returen och Notas har en bra chans att få kvala vidare. I kvalet till div.3 är en omgång av tre spelad, Lycksele och Infjärden har 3 poäng, Harads och Skogså 0 poäng. I helgen möts Harads och Lycksele samt Skogså och Infjärden. Vinnaren i den serien spelar div.3 nästa år.

Uppehåll

Uppsala Både Elitettan och Allsvenskan har uppehåll i helgen och för Assis del återstår sen tre omgångar med först Lidköping hemma nästa helg. Förlusten senast mot AIK innebar att man sjunk från 6:e till 9:e plats. De tre sista omgångarna handlar om att försöka ta så många poäng som möjligt för att komma så högt som möjligt i tabellen. Det är den motivation vi kan ha innan serien avslutas 27 oktober.

Boden som ligger näst sist i div.1 med 18 poäng har fortfarande en teoretisk chans till nytt kontakt. Boden har sju poäng upp till kvalplatsen med fem omgångar kvar och i helgen möter man Sandviken borta. Förlust i den matchen innebär förmodligen att avståndet ökar till tio poäng eftersom Rynninge och Gefle båda på 25 poäng möts. Det ser minst sagt mörkt ut för Boden.

Stort GRATTIS till IFK Luleå som vunnit div.2. IFK möter i helgen Kramfors hemma i en betydelselös match men man vill nog avluta serien snyggt. Sen återstår bara en match Ytterhogdal borta, IFK är nog glad att den matchen inte betyder något. Piteå har Friska Viljor borta i en svår match, FV har fortfarande chans på kval.

Notviken kvalar mot Frösö på Tunavallen för en plats i div.2 nästa år. Svårt att säga styrkan på Frösö men förmodligen en bra chans för Notas med tanke på hemmaplan. Harads, Infjärden och Skogså kvalar om en plats i div.3 nästa år. Fyra lag är i kvalet och vinnaren spelar div.3. nästa år. Infjärden har Harads hemma och Skogså har Lycksele borta i första omgången.   

AIK på Skytteholms IP

Kalix När fyra omgångar återstår står AIK borta på programmet. AIK har fortfarande chans att spela i Allsvenskan nästa år men då behöver man lite hjälp av andra lag samt vinna sina egna matcher. Troligtvis står kampen om de två första platserna mellan Umeå, Hammarby och Uppsala. Vi ligger på 6:e plats och kan varken gå upp eller åka ur. Vi åker till Stockholm för att ge AIK en tuff match om poängen. Vår målsättning och motivation så här i sluttampen är att behålla 6:e platsen vilket vore en bra prestation sett till förutsättningarna.

Piteå i damallsvenskan kan teoretiskt bli två om man vinner sina matcher och övriga resultat går deras väg i de fyra sista omgångarna. Till att börja med gäller det att i helgen vinna över Kristianstad på bortaplan. När det gäller div.1 damer spelas sista omgången. Sunnanå vinner för jag kan inte tänka mig att man tappar poäng mot sist placerade Selånger. LSK ligger för närvarande ovanför nedflyttningsstrecket ett mål före Team Hudik under strecket. LSK har Själevad borta och kan vid förlust få hjälp av Notviken som möter Team Hudik borta.

Jag skulle tro att Boden spelade bort sina chanser till nytt kontrakt när man förra helgen förlorade mot Gefle. Nu möter man Nyköping på Boden Arena och kan teoretiskt fixa det med 18 poäng kvar att spela om. Till den matchen har Boden tre spelare avstängda vilket inte underlättar situationen.

IFK Luleå i div.2 behöver tre poäng till för att kunna fira seriesegern. Nu i helgen har man Piteå borta i ett hett och ovist derby. Om inte IFK blir klar i helgen så blir man det i nästa match när man möter Kramfors hemma.

Sista omgången i div.3 är betydelselös för samtliga lag. Notviken kommer att kvala uppåt, Harads kommer att kvala för nytt kontrakt.

 

Hemmamatch i helgen

Kalix Med fem omgångar kvar ligger Assi för närvarande på 8:e plats och möter i helgen Sundsvall på BK Arena. Vinst i den matchen och man avancerar med största säkerhet till 6:e plats. Nu ska man inte luras av Sundsvalls tabellplacering och tro att det blir någon lätt match för Assi. Sundsvall har trots många förluster gjort flera jämna matcher mot övriga lag men spelar Assi som man normalt kan bör det bli tre poäng. Vårmatchen i Sundsvall vann Assi med 3-1. Veckan som gått har varit lite ”strulig” med en del förkylningar men förhoppningsvis börjar det vara över nu. Andralaget har Notviken2 i sista omgången och spelar div.2 även nästa säsong.

Piteås damer har Linköping hemma på LF Arena. Om Piteå vinner passerar man Linköping och förhoppningsvis även Eskilstuna. Moroten för Piteå är att göra bra matcher de fem sista och försöka komma så högt upp som möjligt.

I helgen är det nog sista chansen för Notviken att vinna div.1 damer. Först måste man vinna över Själevad hemma samtidigt som Sunnanå förlorar mot IFK Östersund borta. LSK som krigar vid det nedre strecket har Team TG hemma och måste nog vinna den matchen annars är risken stor att man hamnar under strecket inför sista omgången. Infjärden möter Team Hudik hemma.

För Bodens herrar i div.1 handlar det om en måstematch i helgen när man tar emot Gefle på Boden Arena. Förlust i den matchen och uppförsbacken blir väsentligt brantare.

IFK Luleå har Gottne borta och bör nog vinna den matchen för att hålla avståndet till Ytterhogdal på fyra poäng. Det avståndet vill nog IFK ha när man möter Ytterhogdal borta i sista omgången. Piteå har Umeå Akademi på LF Arena.

Div.3 herrar är i det närmaste avgjord Morön vinner, Notviken kvalar. Det som fortfarande inte är helt klart är den nedre kvalplatsen som står mellan Harads och Gimonäs. Harads har ett försprång på fyra poäng och har i helgen Kiruna hemma, Gimonäs har Ohtana borta och vinner Ohtana har sista matchen mellan Gimonäs och Harads ingen betydelse. Övriga matcher är Morön-BAIK, Holmsund-Storfors och LSK-Notviken.

                                                                                                                                                                     

Umeå borta

Kalix På söndag åker vi till Umeå för match mot serieledarna Umeå, en härlig utmaning. Veckan har varit allt annat än bra där förkylningar har härjat men förhoppningsvis är alla på benen när det drar ihop sig till match. Umeå leder serien med fyra poäng och behöver vinna för att inte jagande lag ska närma sig. För Assis del handlar det om att ta några poäng till på de återstående sex matcherna för att ha säkrat nytt kontrakt. En kul match att spela där vi kan slå ur underläge, all press ligger på Umeå men naturligtvis en svår bortamatch. Vårmatchen slutade oavgjort 1-1.

Assis andra lag i div.2 har på senaste tiden gjort bra insatser och har med största säkerhet klarat nytt kontrakt. På lördag möter man Kågedalen på bortaplan. Gammelgården i samma division har Kiruna hemma och blir vid vinst definitivt klara för div.2 nästa år.

Piteås damer i allsvenska ligger i ingenmansland och har i helgen Växjö hemma och tar förmodligen en efterlängtad seger.

Div.1 damer som såg avgjord ut för flera omgångar sedan har med tre omgångar kvar blivit intressant. Notas ligger två poäng efter Sunnanå och möter i helgen ett LSK i stort poängbehov för nytt kontrakt Ett derby där Notas är favoriter men här bjuds inte på några poäng. För Notas del gäller att vinna alla tre återstående matcher och hoppas på hjälp som eventuellt kan komma nästa helg när Sunnanå möter IFK Östersund borta. Övriga två matcher vinner Sunnanå mot det två sista lagen i tabellen. Infjärden har en betydelselös match mot Umedalen borta.

Boden som fortfarande har en liten chans på fortsatt spel i div.1 herrar nästa år har i helgen något av en måstematch när man möter nästjumbon Forward på bortaplan. Förlust och det ser betydligt mörkare ut.

IFK Luleå leder serien med fyra poäng och kommer efter helgens matcher att ha minst det försprånget. Försprånget kan vara större beroende på resultatet i mötet mellan tvåan Ytterhogdal och trean Friska Viljor. IFK har Anundsjö hemma och jag kan inte tänka mig att IFK släpper ifrån sig några poäng. Piteå har Timrå borta för Piteå en betydelselös match. Motivationen måste ändå vara att komma så högt som möjligt i tabellen.

I div.3 herrar möter Storfors I stort sett klara seriesegrarna Morön på Heden. Notviken kan i helgen säkra kvalplatsen till div.2 när man möter Harads på Tunavallen. Förlust för Harads innebär att kampen om den nedre kvalplatsen står mellan Harads och Gimonäs. Gimonäs har i helgen redan klara Kiruna hemma så allt kan hända. Övriga två matcher handlar om att få en så bra slutplacering som möjligt. BAIK möter Holmsund på Bergsvallen och LSK tar emot Ohtana på Åkevallen.

IFK Kalix vinner div.4 som väntat och spelar i div.3 nästa år. I helgen möter man Övertorneå borta.

 

TILL TOPPEN AV SIDAN