Ingvar Gälman

Assi-bloggen

När man håller på med idrott får man vara lite flexibel, så i år är jag ordförande för Assis sportråd samt från mitten av maj assisterande tränare i damlaget. Jag kommer som tidigare försöka bevaka norrbottenslagen i de högre divisionerna samt övriga kalixlag.

Börjar se lite tendenser

Kalix På lördag tar Assis damer emot IFK Kalmar på BK Arena, båda lagen utan vinst efter tre omgångar. Assi var när tre poäng sist men släppte in en kvittering på tilläggstid och noterade sig då för tredje kryssmatchen. Kalmar som spelade i allsvenskan förra året har haft en tung start och bara skrapat ihop en poäng. Båda lagen är i behov av en trepoängare så det blir säkert en jämn match. Assi har haft en lite tunn trupp men inom en vecka tillkommer ett par spelare vilket är en nödvändighet. Assis andralag inledde serien med att spela 0-0 mot Lira och på tisdag spelar man mot Älvsbyn borta.

Piteås damer fick matchen mot Limhamn inställd på grund av flygstrejken, mycket underligt med tanke på nivån man spelar på. Till helgen åker man till Göteborg för match mot Kungsbacka vilket inte borde vålla Piteå några större problem.

Boden fick sist med sig en poäng efter en sen kvittering, ett viktigt mål för självförtroendet efter fyra raka förluster. Bodens målsättning måste väl vara nytt kontrakt så det är gott om matcher där man kan ta de poäng som behövs. I helgen möter man Gefle borta ingen omöjlig uppgift.

IFK Luleå fick lite överraskande stryk mot Friska Viljor. Ska man vara med och kriga där uppe får man inte släppa ifrån sig poäng på hemmaplan. IFK verkar som tidigare år vara lite upp och ner och då hamnar man i mitten av tabellen. Nu möter man IFK Umeå hemma och det ska vara en säker trepoängare. Piteå har så här långt gått bra och ligger där uppe på tio poäng. Helgens hemmamatch mot Anundsjö ger med största säkerhet ytterligare tre poäng.

Div.3 inleddes förra helgen utan några större överraskningar. I helgen möts Storfors och BAIK ett Storfors som vann knappt mot Harads i premiären. BAIK förlorade derbyt mot Notas men med bättre skärpa i avslutningarna för BAIK hade man mycket väl kunnat få med sig åtminstone en poäng. Notas tar emot Gimonäs och vinner samma sak med Ohtana som möter Harads hemma. Ovissare i mötet LSK – Kiruna.

Div.1 damer med tre lag från länet där Infjärden tar emot IFK Östersund i en oviss match. Notas har Härnösand borta och måste börja vinna för att vara ett topplag. LSK på sista plats har Domsjö borta och kan vid vinst lämna den platsen.

När det gäller Kalixfotbollen spelar Gammelgårdens damer i div.2 mot Kågedalen hemma, en svår match för GIF. Pålänge inleder serien med Sävast borta. IFK Kalix herrar i div.4 har inlett med två vinster och på måndag spelar man mot Lira borta.

Sista omgången för våren

Kalix Då var vi framme vid vårens sista omgång och för Assis damer handlar det om Brommapojkarna på BK Arena. Förra mötet slutade med seger för Assi med 2-1 men det är historia, nu är det ny match. Vid seger avancerar Assi i tabellen från sin nuvarande 7:e plats. Brommapojkarna ligger nu ovanför det nedre strecket och gjorde en bra match sist när man kryssade mot topplaget Uppsala så någon lätt match blir det inte för Assi. Laget har tränat bra i veckan och kommer till spel med en intakt trupp.

Boden fortsätter att varva bra insatser med sämre som sist när man förlorade mot Sylvia ett lag man ska kunna ta poäng mot. Nu har man Linköping på hemmaplan ett lag som ligger på 4:e plats så där blir det svårt att få med sig poäng för Boden. Viktigt för Boden att ta poäng av lagen på den nedre halvan för att säkra en plats i div.1 nästa år.

IFK Luleå har imponerat så här långt och leder serien efter vinst i veckan mot Umeå Akademi. Den matchen innebar att IFK kan gå till sommarvila. För Piteå återstår en match mot IFK Östersund på bortaplan. Ingen lätt uppgift men fullt möjligt att ta poäng mot Östersund som ligger en poäng före Piteå.

Uppehållet närmar sig

Kalix Sommaruppehållet närmar sig och i några serier återstår två omgångar medan vissa redan gått på semester. Assis damer flyger ner till Malmö på lördag för möte med Borgeby på söndag. Senaste mötet slutade 3-3 efter en medioker insats av Assi. Veckans träningar har sett bra ut och de senaste matcherna har sett bättre och bättre ut. Men helgens match kräver 100% av laget när det gäller inställning och insats för att åka hem med viktiga poäng. Elitettan är i år jämnare än tidigare år där få matcher känns klara på förhand. Umeå före de två Stockholms lagen Hammarby och AIK toppar serien och bakifrån hotar Uppsala som gjort en bra vår.

Div.1 herrar: Boden tog en övertygande seger sist men parkerar ändå sist i tabellen. Den segern borde gett laget lite självförtroende inför bortamatchen mot Sylvia som inte borde vara någon omöjlig uppgift.

Div.2 herrar: IFK Luleå har imponerat på slutet och vann sist övertygande mot Piteå. För tillfället ligger man tvåa tre poäng efter Friska Viljor. I helgen möter man Timrå borta en match man inte får förlora. Piteå som åkt på två storförluster på slutet tjuvstartade omgång 14 med en klar seger över Täfteå och är väl inte helt borta från toppstriden.

Div3 herrar: Serien har sommaruppehåll efter 9 omgångar. Notviken som gjort en bra vår är det lag från länet som ligger bäst till på en andra plats och borde ha en bra chans till någon av de två första platserna när serien summeras. Övriga lag från länet parkerar på platserna 3-7 några inte helt klara för nytt kontrakt. Harads är undantaget från länet och ligger sist och får nog svårt att klara nytt kontrakt. Såg matchen LSK-BAIK i veckan en minst sagt medioker tillställning där BAIK drabbades av ett rött kort i slutet av första halvlek. Utvisningen vände matchen till LSKs fördel, utvisningen var lite hårt dömd det fanns en situation som var betydlig grövre men bara gav gult kort. En match med mycket långbollar, kanske beroende på en plan som inte inbjöd till något bra passningsspel.

Div.1 damer: Den serien verkar redan vara avgjord till Sunnanås fördel, mycket ska till för att man ska missa första platsen. Notviken ligger bäst till av lagen från länet på en fjärde plats. Infjärden ligger på plats sju och LSK näst sist och får nog ställa in sig på spel i div.2 nästa år om inte en klar förbättring sker. Helgens matcher Hudiksvall – LSK, Umedalen – Notviken och Infjärden – Domsjö.

 

Matcher kring midsommar

Kalix Torsdag innan midsommar kommer Morön på besök i en match som kan liknas vid ett litet derby. Assi fick senast oavgjort mot AIK efter en fullt godkänd insats. Det var åttonde oavgjorda matchen något som ger lite magert med poäng men av tolv matcher är det bara en förlust vilket är starkt. Det är lite som skiljer för att man hade kunnat vända flera av dom oavgjorda till seger och då hade tabellen sett annorlunda ut även om vissa matcher hade blivit förlust. Morön har blandat bra matcher med lite sämre men är i sina bästa stunder ett bra lag. Assi har haft lite förkylningar under veckan men har förhoppningsvis alla på benen till torsdag. Efter den matchen vänder serien med ytterligare två matcher på våren. Assis andralag som för närvarande ligger sist måste börja ta poäng för att inte halka efter, nu möter man Notviken2 borta på onsdag.

På söndag möter Boden Rynninge på Boden Arena, en match som Boden måste vinna för att börja komma uppåt i tabellen. För varje förlust mot lagen där nere blir uppförsbacken större och större.

IFK Luleå har vunnit sina matcher på slutet vilket gjort att man nu ligger på andra plats med 26 poäng. Torsdagens motståndare på Skogsvallen är Piteå, ett hett derby med andra ord. Piteå parkerar på sjätte plats med 22 poäng. Derby är derby så naturligtvis en lite oviss tillställning även om IFK får gälla som favoriter, bägge lagen behöver vinna för att hänga på i toppen.

Div.3 har en spridd omgång med matcher före och efter midsommar. Harads möter serieledarna Morön hemma på onsdag och får nog svårt att ta poäng. På torsdag tar Ohtana emot Kiruna i ett litet derby. Svårt att säga var Ohtana står man blandar och ger, sist storstryk mot jumbon Gimonäs. Det bör i alla fall bli en jämn match. På onsdag efter midsommar är det Luleåderby när LSK och BAIK möts. Svårt att säga utgången mycket beroende på vilka spelare man har tillgång till vilket brukar variera. Dagen efter möts Notviken och Storfors på Tunavallen en match som förmodligen kan sluta hur som helst.

Kalixlagen i div.4 har båda match på torsdag, IFK möter Övertorneå på Furuvallen och det skulle förvåna om man inte vinner. Påläng har Boden2 hemma och är i stort behov av poäng.

 

AIK hemma

Kalix Assi kom starkt igen i dom två senaste bortamatcherna där man fick med sig full pott hem efter en lite mindre lyckad insats hemma senast. En match där Assi mer eller mindre kapades av en journalist som förmodligen såg Assi för första gången. Det är inte lätt att vara sportjournalist och vara kunnig i alla olika sporter och då blir det ibland som det blir. Ett tips är att lyssna mer innan man skriver. Nu väntar en tuff utmaning mot topplaget AIK som för närvarande ligger trea i serien. Assi som nu ligger på den övre halvan kommer till match med ett bra självförtroende efter de senaste matcherna. Historiskt har det blivit hemmaseger mot AIK men det är historia. Serien i år verkar så här långt jämnare än tidigare år där alla kan slå alla.

Boden som ligger sist i div.1 spelade oavgjort senast i en match man borde vunnit. Nu möter man topplaget Umeå på bortaplan och chanserna till poäng är små. För Bodens del handlar det om 6 poäng innan man kommer på lite säkrare mark, nu måste man börja få med sig trepoängare i kommande matcher efter Umeå.

Div.2 tabellen ser trevlig ut sett med Norrbottens ögon, både IFK Luleå och Piteå finns med bland topplagen. För IFK handlar det närmast om att få med sig 3 poäng i bortamötet med Kramfors vilket verkar troligt. Piteå däremot har en tuffare match när man tar emot serieledarna Friska Viljor på LF Arena.

Div.3 leds av Morön sen följer ett koppel av lag från länet. I helgen är det ett par matcher som sticker ut och borde bli jämna tillställningar som BAIK mot Morön och derbyt på måndag Notviken mot LSK där Notas får bära favoritskapet. Kiruna vinner hemma mot Harads samma Storfors mot Holmsund och Ohtan borta mot Gimonäs.

Div.1 damer leds stort av Sunnanå, där har Notviken Själevad på bortaplan i en oviss match. Infjärden möter Härnösand borta också ovisst däremot får LSK det mycket svårt i mötet med Team TG på bortaplan.

Kalixlagen i div.4 IFK Kalix och Påläng ligger på var sin ända av tabellen, IFK först och Påläng sist. IFK som jag sagt tidigare kommer att vinna rubbet i denna serie. Närmast står Sävast på tur. Påläng står över i helgen. I div.2 damer parkerar Assi2 och Gammelgården på de två sista platserna. Assi2 står över i helgen och Gammelgården har Kiruna borta.

Två viktiga bortamatcher

Karlshamn Efter en bra match mot Brommapojkarna på Grimsta IP kom så en lite sämre dag på jobbet när vi mötte Borgeby på hemmaplan. Efter många om och men lyckades vi ändå få med oss en poäng nu för sjunde gången så i dagsläget har vi en vinst sju oavgjorda och en förlust. Idag flög vi ner till Ronneby för match mot Asarum i morgon torsdag. Matchen spelas på naturgräs ett lite ovant underlag för oss men kommer vi upp på normal nivå finns stora chanser till poäng men som alla andra matcher i Elitettan är det ingen lätt match. Efter matchen går färden till Sundsvall för match på lördag. Sundsvall har haft en tung början men spelat bättre och bättre så det gäller att snabbt ladda om efter matchen i Blekinge.

Boden tog sin första seger efter elva omgångar när man vann senast. Nu möter man Vasalund hemma på söndag och har en rimlig chans till tre poäng. Svårare blir det nästa helg i bortamötet med Umeå.

Både Piteå och IFK Luleå är med bland topplagen i div.2 detta efter segrar sist. Nu har båda lagen tuffa matcher, för Piteå handlar det om bortamatch mot serieledarna Skellefteå. IFK Luleå har hemmamatch mot ett annat topplag Ytterhogdal som överraskande förlorade klart mot Friska Viljor senast.

När det gäller div.3 har Harads en viktig match när man möter Gimonäs hemma båda på en poäng. Harads överraskade senast när man fick en poäng mot BAIK. BAIK i sin tur har Ohtana borta i en oviss match. Samma gäller matcherna LSK mot Storfors och Morön mot Kiruna. Notviken bör klara av bortamötet mot Holmsund.

TILL TOPPEN AV SIDAN