Ingvar Gälman

Assi-bloggen

När man håller på med idrott får man vara lite flexibel, så i år är jag ordförande för Assis sportråd samt från mitten av maj assisterande tränare i damlaget. Jag kommer som tidigare försöka bevaka norrbottenslagen i de högre divisionerna samt övriga kalixlag.

Uppsala nästa

Kalix Åter en helg fullspäckad med många ovissa matcher som det ska vara. Själv flyger jag ner med Assis damer för möte med Uppsala på söndag. Vi avslutar veckans träningar ikväll fredag en vecka med bra fart på träningarna. Nu möter vi ett Uppsala som förmodligen är bättre än de senaste åren. Vi går som alltid för tre poäng oavsett motstånd vilket skulle ge en lite snyggare tabell. Kenneth tränade laget för fösta gången igår kväll torsdag. Till veckan anländer Ernestina, ett välkommet tillskott. Assis andralag som sist vann över Malmberget har på tisdag Storfors borta.

Boden i div.1 åkte åter på en förlust och nu möter man Akropolis borta som ligger på femte plats med 13 poäng. Ingen lätt match och knappast några poäng för Boden. Än är det långt ifrån någon kris men avståndet till lagen där nere får inte bli för stort.

Vad ska man säga om IFK Luleå i div.2 man varvar godkända matcher med mer eller mindre bottennapp, detta kännetecknar ett mittenlag. Nå serien är bara sin linda så mycket kan hända. Helgens match mot Täfteå bör man klara av. Piteå imponerade sist med att få med sig poäng från Ytterhogdal. Piteå är fortfarande med där upp och tre nya poäng är att vänta i helgen när man har Kramfors A på LF Arena.

Div.3 matchen igår mellan Luleå SK och Harads slutade med en förkrossande seger för LSK ingen överraskning men stora siffror. Ohtana som leder serien har Holmsund borta en bra chans till tre poäng ytterligare. Storfors tar med största säkerhet tre poäng mot Gimonäs på Heden. Lite ovissare i de två återstående matcherna som borde bli relativt jämna. Bergnäset tar emot Kiruna och Notas möter Morön på Tunavallen.

Piteås damer som sist inkasserade en förlust i Malmö mot Rosengård har åter en svår bortamatch. Nu möter man Vittsjö som gått bra och ligger trea i serien.

Div.1 damer ser ut att bli som förra året när Morön tidigt drog iväg nu verkar samma sak hända med Sunnanå. I helgen har LSK IFK Östersund borta och får nog svårt att spräcka poängnollan. På måndag är det derby när Infjärden tar emot Notviken, lite fördel ISK när man ser till tidigare matcher.

Gammelgårdens damer har Lira borta bägge lagen på två poäng. Viktigt för GIF att vinna så man kommer uppåt i tabellen. Påläng i div.4 herrar med en poäng möter Lira borta fortfarande med noll poäng.

Svar till Anton

Kalix Läste som hastigast Anton Olofssons artikel om Assi IF och konstaterade direkt att nu har den gode Anton hamnat vid tangentbordet utan att ha tillräckligt på fötterna. För att dra en lång historia kort var det så här. Spelarna hade en del synpunkter på Wärja sätt att leda laget där sättet att spela var ett. Detta framförde man till sportrådet på ett möte utan något krav på att Wärja skulle gå. Kontentan av deras synpunkter gjorde att Wärja sade upp sig som tränare. Där stod vid då och sökande efter en ny tränare tog sin början utan inblandning av spelarna. Vi kommer under morgondagen träffa en eventuell tränare som spelarna inte har en aning om så tron att spelarna bestämmer är ju naturligtvis helt fel. Spelarna har definitivt inget att göra med vem som tränar laget däremot måste dom kunna komma med synpunkter vid rätt tillfällen. Att sätta ner foten åt spelarna låter ju enkelt men vad löser det. Vilken föreningen eller tränare skulle vilja ha ett lag med missnöjda spelare, det skulle inte bli några större framgångar. Detta borde du veta Anton, det vet åtminstone jag efter 60 år på olika positioner. Att du sen skriver att vi hade lite folk på matchen sist i ovädret var ju verkligen inte konstigt, egentligen förvånansvärt många. Det är klart att det görs fel i en föreningen konstigt vore det annars men att måla ut Assis agerande som ryggradslöst är väl att ha gått ett steg för långt. Sådana här felaktiga artiklar slår mot fel personer och det är de som vecka ut och vecka in jobbar ideellt i föreningen. Jag har alltid hållit dig som en bra journalist Anton men snälla ta reda på fakta innan du skriver nästa gång.

Förändringar i Assi

Kalix Under tisdagen kom en begäran från spelarna i Assis damlag att träffa sportrådet där jag sitter som ordförande . Ett möte hölls på onsdag kväll med representanter från damlaget där det tydligt framgick att sprickan mellan spelarna och tränaren Kenth Wärja var ohållbar. Kenth som är en klok man ansåg att en fortsättning som tränare var omöjlig för honom och sade upp sig under torsdagen. Efter Kenths besked vidtog ett intensivt arbete för att sjösätta ett nytt ledarteam kring damlaget. Detta blev i stora drag klart redan under torsdag och kommer under nästa vecka att vara helt klart och presenteras. Under mellanperioden och matchen mot Hammarby kommer jag och Marcus Roininen att leda laget.

Helgens match mot ett Hammarby som av många har tippats som seriesegrare blir en härlig utmaning. Hammarby har i skrivande stund tre vinster och en oavgjord. Assi är obesegrade men har fyra oavgjorda matcher, detta belönas med fyra poäng samtidigt som man naturligtvis förlorar åtta poäng. Hög tid att försöka ändra på det i helgen men ingen lätt uppgift mot Hammarby.

Boden fortsätter sin negativa trend, nu senast förlust mot Gefle. Boden ligger för närvarande sist med en poäng och 1-15 i målskillnad. I helgen möter man Team TG på Boden Arena och hög tid för tre poäng vilket man nog klarar av.

IFK Luleå som definitivt är med där uppe i kampen om de två första platserna. Senast tog man som väntat tre poäng mot IFK Umeå men nu väntar en betydligt svårare match när man möter IFK Östersund på bortaplan. Piteå som ligger på kvalplats tappade sist överraskande poäng mot Anundsjö. I helgen väntar en mycket svår match mot serieledarna Ytterhogdal borta.

Div.3 spelar i helgen tredje omgången och efter den bör man få en liten fingervisning åt vart det lutar. Harads möter Holmsund på hemmaplan bägge lagen står på noll poäng. Toppmöte på Lombia Kiruna mot Notviken bägge med full pott. BAIK har Gimonäs borta och hög tid att BAIK tar en vinst. BAIK har inlett med bra matcher mot väntade topplagen Notviken och Storfors men bara fått med sig en poäng. Luleå SK har Morön borta en mycket oviss match samma sak med matchen Ohtana mot Storfors. Tippset går till Morön och Ohtana.

Sen lite tråkigt när man på måndag slår upp tidningen och ska läsa om div.3 matcherna och ser till sin förvåning att knappt något är skrivet. Det finns ett stort intresse bland läsarna när det gäller fotboll även om det inte alltid syns på läktarna. Viktigt för tidningarna att tillfredsställa läsarna och ingen annan.

Piteås damer är som väntat med bland topplagen och har skrapat ihop sju poäng samma som helgens motståndare Kristianstad. En tuff match på LF Arena men troligt med tre poäng till Piteå.

 I div.1 damer Har Luleå SK fortfarande noll poäng nu möter man serieledarna Sunnanå hemma i en mycket svår match. Notviken möter serietvåan Team TG hemma förlust och man halkar en bra bit efter de bästa. Infjärden har Selånger borta och bör vinna.

Kalixlagen i fyran ligget etta och sist. IFK Kalix kommer att springa hem serien enkelt allt annat skulle vara en sensation. Nu har man Skogså hemma. Påläng däremot har det lite jobbigare och åkte på storförlust sist. Chans till uppryckning när man möter Haparanda hemma.

Börjar se lite tendenser

Kalix På lördag tar Assis damer emot IFK Kalmar på BK Arena, båda lagen utan vinst efter tre omgångar. Assi var när tre poäng sist men släppte in en kvittering på tilläggstid och noterade sig då för tredje kryssmatchen. Kalmar som spelade i allsvenskan förra året har haft en tung start och bara skrapat ihop en poäng. Båda lagen är i behov av en trepoängare så det blir säkert en jämn match. Assi har haft en lite tunn trupp men inom en vecka tillkommer ett par spelare vilket är en nödvändighet. Assis andralag inledde serien med att spela 0-0 mot Lira och på tisdag spelar man mot Älvsbyn borta.

Piteås damer fick matchen mot Limhamn inställd på grund av flygstrejken, mycket underligt med tanke på nivån man spelar på. Till helgen åker man till Göteborg för match mot Kungsbacka vilket inte borde vålla Piteå några större problem.

Boden fick sist med sig en poäng efter en sen kvittering, ett viktigt mål för självförtroendet efter fyra raka förluster. Bodens målsättning måste väl vara nytt kontrakt så det är gott om matcher där man kan ta de poäng som behövs. I helgen möter man Gefle borta ingen omöjlig uppgift.

IFK Luleå fick lite överraskande stryk mot Friska Viljor. Ska man vara med och kriga där uppe får man inte släppa ifrån sig poäng på hemmaplan. IFK verkar som tidigare år vara lite upp och ner och då hamnar man i mitten av tabellen. Nu möter man IFK Umeå hemma och det ska vara en säker trepoängare. Piteå har så här långt gått bra och ligger där uppe på tio poäng. Helgens hemmamatch mot Anundsjö ger med största säkerhet ytterligare tre poäng.

Div.3 inleddes förra helgen utan några större överraskningar. I helgen möts Storfors och BAIK ett Storfors som vann knappt mot Harads i premiären. BAIK förlorade derbyt mot Notas men med bättre skärpa i avslutningarna för BAIK hade man mycket väl kunnat få med sig åtminstone en poäng. Notas tar emot Gimonäs och vinner samma sak med Ohtana som möter Harads hemma. Ovissare i mötet LSK – Kiruna.

Div.1 damer med tre lag från länet där Infjärden tar emot IFK Östersund i en oviss match. Notas har Härnösand borta och måste börja vinna för att vara ett topplag. LSK på sista plats har Domsjö borta och kan vid vinst lämna den platsen.

När det gäller Kalixfotbollen spelar Gammelgårdens damer i div.2 mot Kågedalen hemma, en svår match för GIF. Pålänge inleder serien med Sävast borta. IFK Kalix herrar i div.4 har inlett med två vinster och på måndag spelar man mot Lira borta.

Flygstrejk

Kalix Assis damer som skulle flyga ner för mötet med Kvarnsveden har nu fått ändrade planer på grund av flygstrejken. Det blir en 11 timmars bussresa i stället men det ska inte vara några problem. Assi har inlett med två oavgjorda matcher och hemmalaget Kvarnsveden har en oavgjord och en förlust. Till denna match är Assis nyförvärv Christy Ucheibe spelklar.

Boden i div.1 har fått en tung start med tre förluster och 0-9 i målkvot. Nu möter man Karlslund på Boden Arena också det en svår match. Vore bra för självförtroendet om man kan ta någon poäng.

I div.2 har Piteå full pott efter tre omgångar nu får laget bekänna färg när man möter Gottne borta. Oavsett blir nog Piteå att räkna med i år. IFK Luleå också det ett lag som tippas ligga där uppe har skrapat ihop 7 poäng så här långt. I helgen står Friska Viljor på programmet en match som IFK ska vinna på hemmaplan för att hota uppåt.

Div.3 drar igång i helgen med Storfors, Notviken och Holmsund som seriefavoriter. Storfors har Harads borta och bör klara 3 poäng. Notviken har BAIK på Bergsvallen i ett hett derby. Notas får gälla som knapp favorit men derby är derby så osvuret är bäst. Holmsund ska till Kiruna och där hämtas inga lätta poäng. Svårt att säga något om matcherna Gimonäs mot LSK och Morön mot Ohtana. Som med alla andra serier ser man vart det lutar efter några omgångar.

Piteås damer i allsvenska har efter två omgångar 4 poäng nu möter man Limhamn hemma och allt annat än 3 poäng skulle förvåna. I div.1 damer möts Notviken och Umedalen samt LSK och Team Hudik.

Ingvar Gälman

Assi-bloggen

När man håller på med idrott får man vara lite flexibel, så i år är jag ordförande för Assis sportråd samt från mitten av maj assisterande tränare i damlaget. Jag kommer som tidigare försöka bevaka norrbottenslagen i de högre divisionerna samt övriga kalixlag.

Uppsala nästa

Kalix Åter en helg fullspäckad med många ovissa matcher som det ska vara. Själv flyger jag ner med Assis damer för möte med Uppsala på söndag. Vi avslutar veckans träningar ikväll fredag en vecka med bra fart på träningarna. Nu möter vi ett Uppsala som förmodligen är bättre än de senaste åren. Vi går som alltid för tre poäng oavsett motstånd vilket skulle ge en lite snyggare tabell. Kenneth tränade laget för fösta gången igår kväll torsdag. Till veckan anländer Ernestina, ett välkommet tillskott. Assis andralag som sist vann över Malmberget har på tisdag Storfors borta.

Boden i div.1 åkte åter på en förlust och nu möter man Akropolis borta som ligger på femte plats med 13 poäng. Ingen lätt match och knappast några poäng för Boden. Än är det långt ifrån någon kris men avståndet till lagen där nere får inte bli för stort.

Vad ska man säga om IFK Luleå i div.2 man varvar godkända matcher med mer eller mindre bottennapp, detta kännetecknar ett mittenlag. Nå serien är bara sin linda så mycket kan hända. Helgens match mot Täfteå bör man klara av. Piteå imponerade sist med att få med sig poäng från Ytterhogdal. Piteå är fortfarande med där upp och tre nya poäng är att vänta i helgen när man har Kramfors A på LF Arena.

Div.3 matchen igår mellan Luleå SK och Harads slutade med en förkrossande seger för LSK ingen överraskning men stora siffror. Ohtana som leder serien har Holmsund borta en bra chans till tre poäng ytterligare. Storfors tar med största säkerhet tre poäng mot Gimonäs på Heden. Lite ovissare i de två återstående matcherna som borde bli relativt jämna. Bergnäset tar emot Kiruna och Notas möter Morön på Tunavallen.

Piteås damer som sist inkasserade en förlust i Malmö mot Rosengård har åter en svår bortamatch. Nu möter man Vittsjö som gått bra och ligger trea i serien.

Div.1 damer ser ut att bli som förra året när Morön tidigt drog iväg nu verkar samma sak hända med Sunnanå. I helgen har LSK IFK Östersund borta och får nog svårt att spräcka poängnollan. På måndag är det derby när Infjärden tar emot Notviken, lite fördel ISK när man ser till tidigare matcher.

Gammelgårdens damer har Lira borta bägge lagen på två poäng. Viktigt för GIF att vinna så man kommer uppåt i tabellen. Påläng i div.4 herrar med en poäng möter Lira borta fortfarande med noll poäng.

Svar till Anton

Kalix Läste som hastigast Anton Olofssons artikel om Assi IF och konstaterade direkt att nu har den gode Anton hamnat vid tangentbordet utan att ha tillräckligt på fötterna. För att dra en lång historia kort var det så här. Spelarna hade en del synpunkter på Wärja sätt att leda laget där sättet att spela var ett. Detta framförde man till sportrådet på ett möte utan något krav på att Wärja skulle gå. Kontentan av deras synpunkter gjorde att Wärja sade upp sig som tränare. Där stod vid då och sökande efter en ny tränare tog sin början utan inblandning av spelarna. Vi kommer under morgondagen träffa en eventuell tränare som spelarna inte har en aning om så tron att spelarna bestämmer är ju naturligtvis helt fel. Spelarna har definitivt inget att göra med vem som tränar laget däremot måste dom kunna komma med synpunkter vid rätt tillfällen. Att sätta ner foten åt spelarna låter ju enkelt men vad löser det. Vilken föreningen eller tränare skulle vilja ha ett lag med missnöjda spelare, det skulle inte bli några större framgångar. Detta borde du veta Anton, det vet åtminstone jag efter 60 år på olika positioner. Att du sen skriver att vi hade lite folk på matchen sist i ovädret var ju verkligen inte konstigt, egentligen förvånansvärt många. Det är klart att det görs fel i en föreningen konstigt vore det annars men att måla ut Assis agerande som ryggradslöst är väl att ha gått ett steg för långt. Sådana här felaktiga artiklar slår mot fel personer och det är de som vecka ut och vecka in jobbar ideellt i föreningen. Jag har alltid hållit dig som en bra journalist Anton men snälla ta reda på fakta innan du skriver nästa gång.

Förändringar i Assi

Kalix Under tisdagen kom en begäran från spelarna i Assis damlag att träffa sportrådet där jag sitter som ordförande . Ett möte hölls på onsdag kväll med representanter från damlaget där det tydligt framgick att sprickan mellan spelarna och tränaren Kenth Wärja var ohållbar. Kenth som är en klok man ansåg att en fortsättning som tränare var omöjlig för honom och sade upp sig under torsdagen. Efter Kenths besked vidtog ett intensivt arbete för att sjösätta ett nytt ledarteam kring damlaget. Detta blev i stora drag klart redan under torsdag och kommer under nästa vecka att vara helt klart och presenteras. Under mellanperioden och matchen mot Hammarby kommer jag och Marcus Roininen att leda laget.

Helgens match mot ett Hammarby som av många har tippats som seriesegrare blir en härlig utmaning. Hammarby har i skrivande stund tre vinster och en oavgjord. Assi är obesegrade men har fyra oavgjorda matcher, detta belönas med fyra poäng samtidigt som man naturligtvis förlorar åtta poäng. Hög tid att försöka ändra på det i helgen men ingen lätt uppgift mot Hammarby.

Boden fortsätter sin negativa trend, nu senast förlust mot Gefle. Boden ligger för närvarande sist med en poäng och 1-15 i målskillnad. I helgen möter man Team TG på Boden Arena och hög tid för tre poäng vilket man nog klarar av.

IFK Luleå som definitivt är med där uppe i kampen om de två första platserna. Senast tog man som väntat tre poäng mot IFK Umeå men nu väntar en betydligt svårare match när man möter IFK Östersund på bortaplan. Piteå som ligger på kvalplats tappade sist överraskande poäng mot Anundsjö. I helgen väntar en mycket svår match mot serieledarna Ytterhogdal borta.

Div.3 spelar i helgen tredje omgången och efter den bör man få en liten fingervisning åt vart det lutar. Harads möter Holmsund på hemmaplan bägge lagen står på noll poäng. Toppmöte på Lombia Kiruna mot Notviken bägge med full pott. BAIK har Gimonäs borta och hög tid att BAIK tar en vinst. BAIK har inlett med bra matcher mot väntade topplagen Notviken och Storfors men bara fått med sig en poäng. Luleå SK har Morön borta en mycket oviss match samma sak med matchen Ohtana mot Storfors. Tippset går till Morön och Ohtana.

Sen lite tråkigt när man på måndag slår upp tidningen och ska läsa om div.3 matcherna och ser till sin förvåning att knappt något är skrivet. Det finns ett stort intresse bland läsarna när det gäller fotboll även om det inte alltid syns på läktarna. Viktigt för tidningarna att tillfredsställa läsarna och ingen annan.

Piteås damer är som väntat med bland topplagen och har skrapat ihop sju poäng samma som helgens motståndare Kristianstad. En tuff match på LF Arena men troligt med tre poäng till Piteå.

 I div.1 damer Har Luleå SK fortfarande noll poäng nu möter man serieledarna Sunnanå hemma i en mycket svår match. Notviken möter serietvåan Team TG hemma förlust och man halkar en bra bit efter de bästa. Infjärden har Selånger borta och bör vinna.

Kalixlagen i fyran ligget etta och sist. IFK Kalix kommer att springa hem serien enkelt allt annat skulle vara en sensation. Nu har man Skogså hemma. Påläng däremot har det lite jobbigare och åkte på storförlust sist. Chans till uppryckning när man möter Haparanda hemma.

Börjar se lite tendenser

Kalix På lördag tar Assis damer emot IFK Kalmar på BK Arena, båda lagen utan vinst efter tre omgångar. Assi var när tre poäng sist men släppte in en kvittering på tilläggstid och noterade sig då för tredje kryssmatchen. Kalmar som spelade i allsvenskan förra året har haft en tung start och bara skrapat ihop en poäng. Båda lagen är i behov av en trepoängare så det blir säkert en jämn match. Assi har haft en lite tunn trupp men inom en vecka tillkommer ett par spelare vilket är en nödvändighet. Assis andralag inledde serien med att spela 0-0 mot Lira och på tisdag spelar man mot Älvsbyn borta.

Piteås damer fick matchen mot Limhamn inställd på grund av flygstrejken, mycket underligt med tanke på nivån man spelar på. Till helgen åker man till Göteborg för match mot Kungsbacka vilket inte borde vålla Piteå några större problem.

Boden fick sist med sig en poäng efter en sen kvittering, ett viktigt mål för självförtroendet efter fyra raka förluster. Bodens målsättning måste väl vara nytt kontrakt så det är gott om matcher där man kan ta de poäng som behövs. I helgen möter man Gefle borta ingen omöjlig uppgift.

IFK Luleå fick lite överraskande stryk mot Friska Viljor. Ska man vara med och kriga där uppe får man inte släppa ifrån sig poäng på hemmaplan. IFK verkar som tidigare år vara lite upp och ner och då hamnar man i mitten av tabellen. Nu möter man IFK Umeå hemma och det ska vara en säker trepoängare. Piteå har så här långt gått bra och ligger där uppe på tio poäng. Helgens hemmamatch mot Anundsjö ger med största säkerhet ytterligare tre poäng.

Div.3 inleddes förra helgen utan några större överraskningar. I helgen möts Storfors och BAIK ett Storfors som vann knappt mot Harads i premiären. BAIK förlorade derbyt mot Notas men med bättre skärpa i avslutningarna för BAIK hade man mycket väl kunnat få med sig åtminstone en poäng. Notas tar emot Gimonäs och vinner samma sak med Ohtana som möter Harads hemma. Ovissare i mötet LSK – Kiruna.

Div.1 damer med tre lag från länet där Infjärden tar emot IFK Östersund i en oviss match. Notas har Härnösand borta och måste börja vinna för att vara ett topplag. LSK på sista plats har Domsjö borta och kan vid vinst lämna den platsen.

När det gäller Kalixfotbollen spelar Gammelgårdens damer i div.2 mot Kågedalen hemma, en svår match för GIF. Pålänge inleder serien med Sävast borta. IFK Kalix herrar i div.4 har inlett med två vinster och på måndag spelar man mot Lira borta.

Flygstrejk

Kalix Assis damer som skulle flyga ner för mötet med Kvarnsveden har nu fått ändrade planer på grund av flygstrejken. Det blir en 11 timmars bussresa i stället men det ska inte vara några problem. Assi har inlett med två oavgjorda matcher och hemmalaget Kvarnsveden har en oavgjord och en förlust. Till denna match är Assis nyförvärv Christy Ucheibe spelklar.

Boden i div.1 har fått en tung start med tre förluster och 0-9 i målkvot. Nu möter man Karlslund på Boden Arena också det en svår match. Vore bra för självförtroendet om man kan ta någon poäng.

I div.2 har Piteå full pott efter tre omgångar nu får laget bekänna färg när man möter Gottne borta. Oavsett blir nog Piteå att räkna med i år. IFK Luleå också det ett lag som tippas ligga där uppe har skrapat ihop 7 poäng så här långt. I helgen står Friska Viljor på programmet en match som IFK ska vinna på hemmaplan för att hota uppåt.

Div.3 drar igång i helgen med Storfors, Notviken och Holmsund som seriefavoriter. Storfors har Harads borta och bör klara 3 poäng. Notviken har BAIK på Bergsvallen i ett hett derby. Notas får gälla som knapp favorit men derby är derby så osvuret är bäst. Holmsund ska till Kiruna och där hämtas inga lätta poäng. Svårt att säga något om matcherna Gimonäs mot LSK och Morön mot Ohtana. Som med alla andra serier ser man vart det lutar efter några omgångar.

Piteås damer i allsvenska har efter två omgångar 4 poäng nu möter man Limhamn hemma och allt annat än 3 poäng skulle förvåna. I div.1 damer möts Notviken och Umedalen samt LSK och Team Hudik.

TILL TOPPEN AV SIDAN