Hendrik Andersson (L)

Hendrik Andersson (L)

Gruppledare för Liberalerna i Boden. Jobbar i eget företag med driftsäker IT sedan 2006. Återinflyttad "ur"-Bodensare, (jobbat i Kalix och i Stockholm ca. 4 år). Samhälls- och Naturvetarexamen. 3 års studier på LTU. Gick med i Folkpartiet när jag var runt 16 år gammal, men engagerade mig på allvar först kring 1999. Jag är en engagerad politiker som tycker något om det mesta. Bor i villa/litet hemman i Lövbacken utanför Boden. Några av mina intressen är att läsa, ny teknik, rally samt naturligtvis politiska frågor. Jag kommer att blogga om lite av varje som intresserar mig, inte nödvändigtvis bara politik.

Centrumdöden är gågatornas fel

Boden Som rubriken säger: Centrumdöden i de flesta Svenska städer beror på gågatorna. Det är en rimlig slutsats jag drar efter att ha inhämtat en massa material under minst ett decennium.

Det finns en intressant vetenskaplig studie som hävdar att bostadsbebyggelse och utveckling framöver kommer att ske omkring de handelsområden som växt upp utanför stadskärnorna. Exempel på det är är Storheden (Luleå-Boden), Birsta (Sundsvall-Härnösand). Studien menar att folk vill bo nära där de jobbar och en marknad för bland annat boende kommer att uppstå i närområdet. (Förutom att de kan handla billig mat där).

Drar man ner det till sin spets för exempelvis Boden så har gågatorna resulterat i att teknik-, färgaffärer och järnhandel försvunnit från centrum. Andra butiker kämpar för andan och vi ser hur galleriorna har svårt att behålla hyresgäster och ropar högt och ljudligt om att Clas Ohlson!, Teknikmagasinet!, Kjell och company! och så vidare måste etablera sig där, så att man får en bra och attraktiv mix.

Bill och bra säger ni. MEN, Bull! Det var ju precis den mixen som tv-, radio- färg- och järnaffärer bidrog med innan gågatorna kvävde möjligheten att bilburen (eller för all del med häst och vagn) handla tunga och skrymmande saker enkelt.

I Boden har vi tack och lov Stora Coop i centrum som med sin stora gratisparkering lockar folk till centrum, trots superkrångel att ta sig dit med bil. COOP är Bodens centrums syrgastub, vilket bidrar till att affärer i närheten kan överleva.

I övrigt har vi fått många etableringar i utkanten på centrum, som Willys, Lidl (på gång), Dollarstore och Elon (Fd Radiohandlare i centrum, Vidars radio). Sedan tidigare har vi ICA Supermarket och ICA Kvantum. Detta gör Boden större och vi ser att nybyggnationerna gärna sker i närheten av dessa etableringar.

Haparanda har en liknande situation där IKEA lockat många shoppare lite utanför centrum, med efterföljande affärer. Men det kanske sprider sig och går ändå, eftersom antalet shoppare är så stort. Rajala "På gränsen" vet jag för lite om.

Vad jag vet är dock att i Älvsbyn och Kalix finns det en halvt levande handel i centrum. De har nämligen "bara" stängt för biltrafik åt ena hållet. Piteå är tyvärr för mig en helt vit fläck, men inte verkar det gå så bra i centrum där heller, vad man ser när man passerar ibland.

Jag vill alltså på ett säkert sätt med hjälp av trafikplanerare, mfl. släppa in bilarna i centrum och göra det möjligt att parkera "utanför dörren" till butiken. Argumenten tryter allt mer för gågateälskare eller bilhatare när nästan ljudlösa elbilar och andra tekniker helt utan skadliga utsläpp kommer mer och mer.

-För ställ er frågan: Vad ska staden med en gågata till om det inte finns någon affär att handla i?

Debattera gärna detta på min FB-sida, där jag kommer att dela länken. Har ni synpunkter, vill ni att jag kommer och debatterar? Skicka mail till mitt förnamn.efternamn @ liberalerna.se eller boden.se.

Politiker tystad - fick inte prata heltider

Boden Boden, onsdag den 10/4 2019

I dagens Norrbottens Media (Kuriren/NSD) kan man läsa om att en person i oppositionen på Fullmäktige ska ha blivit hindrad att prata om heltider. Jag tillhör själv oppositionen, men helt rätt tycker jag. Punkten som disktuerades var det gångna året, dvs. "Årsredovisningen". Politikern i fråga ville inte diskutera året som varit, utan framtiden.

Att han inte fick fortsätta mästra socialnämnden om sättet de nu i år inför heltider på var helt rätt agerat av ordföranden i Bodens Komunfullmäktige. Det fanns alla möjligheter att ta upp en sådan debatt under punkten "Enkel fråga", som måste anmälas lite i förväg, eller som en interpellation till nästa Fullmäktige.

Ett enkelt trick av denna politiker som nu försöker agera offer och vara gullig som en hundvalp, för att locka röster i nästa val. Den som vill kan själv se debatten från Fullmäktige via kommunens sändning från mötet. Om man är intresserad kan man då också se hur samma politiker använder maktspråk och härskartekniker på andra punkter, som exempelvis frågan om överföring av investeringsmedel från 2018 till 2019.

Mina tankar, förutom mycket annat, idag, en dag då våren gör sitt bästa för att verka pålitligt varm och välkomnande.
Ovanligt långhårig

Hej!

Ja, ovanligt långhårig, det är jag nu. Det beror till vissa delar av att det varit många saker som hänt senaste tiden, politiskt, privat och arbetsmässigt. Bara en sådan sak som att mitt parti har bytt namn till Liberalerna! En stor omställning och det är lätt att säga fel ännu :-)

Har kört en full säsong med rally för första gången, vilket tagit en hel del tid. Det har gått oförskämt bra och vi har vunnit alla tävlingar vi ställt upp i - antingen i vår klass C, eller totalt i ABC-förarkategorin. Sedan ett par veckor kör vi i B förarklassen och konkurrerar på samma villkor med A och B-förare framöver.

Privat så har vår son börjat på förskola i höstas och drabbats av en massa förkylningar, feber, vattkoppor osv. så tiden har varit knapp tack vare det också - VAB har varit ett återkommande inslag.

Eftersom det politiskt varit ett år med full rulle och stimulerande arbete för Bodens bästa! - så har tiden varit knapp. Det är mest företaget som fått stryka på foten, men det verkar som att tiden börjar komma tillbaka, mycket tack vare att barnsjukdomarna verkar minska nu.

Kommer att blogga mer framöver, inte minst i viktiga frågor som att avvärja Storregion- eller Stornorrlandsbildande.

På återseende!

   /Hendrik

 

Sommaren har kommit!

Ja, äntligen är den här. Arbetsbördan har minskat något denna vecka, även om det varit en hel del oväntade IT jobb - nya datorer och datorer som inte vill fungera...

Egentligen har jag semester sedan idag, men det blev en tidig revelj, med kund som hade problem. Tacknämligt nog har jag kunnat lösa dem på distans.

Just nu går tiden som inte läggs på jobb, till att serva bil och husvagn inför förhoppningsvis en tripp någon dag i sommar. Hoppas bli klar snart så vi kan åka. Någon dag här framöver ska jag försöka få ner båten i älven och kanske få en liten tur med familjen.

 

I övrigt kan sägas att det politiska är väldigt stimulerande och att vi har koll på läget. Uppehåll ett tag nu med de regelbundna mötena, men det krävs en del uppmärksamhet vid oregelbundna tillfällen.

Ha en skön sommar du med!

Mvh

   /Hendrik

Vinnare av årets ledare 2014

Sandenhallens ungdomar

I onsdags hade jag äran att få dela ut priset för årets ledare 2014! Prisutdelningen blev ett avbrott i träningen för alla ungdomar som befann sig i Sandenhallen. Pristagare var Camilla Sundqvist, idrottslärare och på fritiden ledare inom friidrotten.

Hon är nominerad av styrelsen i friidrottsföreningen med motiveringen: -"Camilla är en positiv och engagerande tränare som motiverar, intresserar, förmedlar kunskap och stöttar aktiva stora som små efter deras individuella förmåga och förutsättningar".

Förutom en fin tavla med motiveringen, blommor och gratulationer så får Camilla även ett pris på 10000kr. Hon blev alltså inte lottlös, till skillnad från ungdomarna, som säkert hoppades att jag kom från Postkodlotteriet. ;-)

 

TILL TOPPEN AV SIDAN