Hendrik Andersson (L)

Hendrik Andersson (L)

Gruppledare för Liberalerna i Boden. Jobbar i eget företag med driftsäker IT sedan 2006. Återinflyttad "ur"-Bodensare, (jobbat i Kalix och i Stockholm ca. 4 år). Samhälls- och Naturvetarexamen. 3 års studier på LTU. Gick med i Folkpartiet när jag var runt 16 år gammal, men engagerade mig på allvar först kring 1999. Jag är en engagerad politiker som tycker något om det mesta. Bor i villa/litet hemman i Lövbacken utanför Boden. Några av mina intressen är att läsa, ny teknik, rally samt naturligtvis politiska frågor. Jag kommer att blogga om lite av varje som intresserar mig, inte nödvändigtvis bara politik.

Folkpartiets landsbygdsprogram

Många har letat, men få har funnit, skulle titeln också kunna vara. Det är lite sorgligt för jag tycker att vårt landsbygdspolitiska program, med namnet "Framtidsbygden" förtjänar att lyftas fram! Programmet blev klart i våras, men liksom bostadsrapporten så har det hamnat lite i skymundan.

Ladda hem ett exemplar här: http://mb.cision.com/Public/4669/9587247/b41e0e12069b0c40.pdf

 Här nedan kan du läsa de viktigaste punkterna:

 • Förstatliga den svenska skolan för en likvärdig utbildning i hela landet
 • Ge tillgång till musik- och kulturskola för alla barn.
 • Förbättra samordningen av distansutbildningar med hög kvalitet.
 • Prioritera åtgärder för integration och jämställdhet i det svenska landsbygdsprogrammet.
 • Öka tillgängligheten till kvinnojoursverksamhet.
 • Använd EU:s regionalfond, socialfond och fonden för landsbygdsutveckling bättre, i synnerhet för kapitalförsörjning.
 • Se över reseavdraget, stoppa fusket och höj avdraget för de som verkligen behöver.
 • Förbättra flexibiliteten mellan kommungränser genom ett nationellt kollektivtrafikkort.
 • Öka statens ansvarstagande för bredbandsutbyggnad över hela landet.
 • Inför en nationell livsmedelsstrategi för säkrare mat.
 • Värna allemansrätten från utnyttjande.
 • Gör det enklare att bygga i strandnära områden.
 • Utred möjligheten för dubbel folkbokföring.
 • Höj kompetensen och utöka möjligheterna i att genomföra upphandlingar, så stora företag inte ensidigt gynnas.
 • Valfrihet är ett viktigt verktyg för ökad mångfald och kvalitet
 • Öka den nationella styrningen av sjukvården.

Har precis kommit från företagsfrukost på Garniz, vilken avlöper första fredagen varje månad. Åter igen kan man berättat om en ny etablering av serverhallar i Boden. Det är en nygammal nyhet om Hydro66, som kommer att hyra ut serverkapacitet i sina lokaler, så kallad co-location.

En fantastisk framtidsinriktad verksamhet som jag hoppas kommer att lyfta Bodens kommun på alla sätt och vis.

Mvh /Hendrik

PS: Snart hoppas jag kunna presentera vilka uppdrag och vem som får dem i den nya Koalition för Boden som vi är med och bildar, tillsammans med NS, MP, KD och S. :DS

Kurdernas sak är vår!

Boden Idag klockan 13:00 hölls en manifestation på Medborgarplatsen i Boden. Det var Kurdiska föreningen som höll i den och de hade bjudit in Liberalerna att hålla ett kort tal, man hade även bjudit representanter från andra partier.

När jag fick frågan av ordförande i Kurdiska föreningen Mehmet Tekin så var min första tanke att i talet väva in min mormor, som var krigsbarn från Finland under andra världskriget och som senare under -50 talet tillsammans med min morfar migrerade till Sverige som arbetskraftsinvandrare.

Talet blev dock något helt annat och det verkade vara uppskattat.

Tal på Medborgarplatsen i Boden, 2019-11-23

Hendrik Andersson, Liberalerna

Skönhetsdrottningar. Beauty Queens. En del kanske inte tycker om fenomenet.

Men, de har fångat något. De har, kanske ibland utan större reflektion och utan förpliktigande, ett svar på mänsklighetens viktigaste uppgift.

-Det handlar inte om miljön, nej. Men vi har att lära av de ytligaste.

Är det etiken, korruptionen, oegentligheter, och moral som är vårt och världens största problem? Nej. Vi kämpar konstant i Boden och Sverige med det, det hänger ihop, men det är ändå inte lika viktigt som detta.

Jag var kanske inte vacker när jag var liten, ingen skönhetsdrottning, men jag var klok. ”Alla” i Sverige pratade om den nya istiden och hotet från kärnkraften. Lite rädd var jag. När jag blev äldre kunde jag lära mig själv att inget av det var sant. Varför var jag klok när jag var liten? Jo, jag insåg vad som var viktigast för mänskligheten redan då.

Det finns stater nära oss där polisen är så korrupt att de konfiskerar privat egendom och sedan tjänar pengar på att hyra ut eller sälja den. Där kommunen eller statsregimen är så intolerant att varje kritiskt uttalande leder till avsked eller hårda, grymma och ibland onämnbara åtgärder och straff. Där diktatorer och militären i statskupper tar makten och förtrycker folk och folkgrupper. Det leder till konflikter.

Det jag verkligen var rädd för när jag var liten var krig.

Man har bevisat att brottslingar inte slutar begå brott för att man ökar straffen. Brottslingar slutar inte begå brott fast man förklarar för dem varför och är pedagogisk med varför de måste sluta. Många med den läggningen kanske inte ens slutar fast de har ett VD-jobb, hög lön och klarar sig gott (eller är ledare för ett land) - därav korruption, mutbrott och oegentligheter i tron att man är smart, att man förtjänar, att man är speciell och utvald.

Jag skulle säga att ingen ledare i någon av länderna Ryssland, Turkiet, Iran, Irak, Syrien, Libyen, Egypten, Tunisien, eller något annat land som förtrycker minoriteter eller invaderar grannländer är lika smart som de kanske ”ytligaste” människorna i världen – dvs. de som ställer upp i Miss World Contest.

Sanningen är denna: -Kriminellt lagda människor (även ledare) avstår från att begå brott och brott mot folkrätten om risken att tappa sin frihet, att begränsas till att vistas på en liten yta, att inte få röra sig fritt, är stor. Man kan åka fast!

Jag kan inte säga att jag stod bakom invasionen av Irak eftersom den inte var antagen som resolution i FN. Invasionen i Libyen var antagen i FN och ämnad att skydda civilbefolkningen. Det tycker jag var bra. Men båda dessa händelser fick i alla fall de kräk till ledare som våldför sig på minoriteter, grannländer och sitt eget folk att bli rädda och kanske inse att ”någon hämtar dig” om du inte är snäll. Kanske blev världen lite bättre en stund efter det. Därför beklagar jag Donald Trumps senaste uttalanden och USAs tillbakadragande av styrkor från nordöstra Syrien.

Det är nämligen såhär: -Alla världens terrorister och alla världens korrupta och våldsbenägna ledare måste veta detta: Vi söker upp dig. Vi kommer ta din frihet. Al-Assad och IS/Daesh måste neutraliseras! Demokratiska val i Syrien måste bli verklighet! Kurderna måste få finnas, även i de länder man kallar ”hemma!”

Jag tycker vi ska börja i Sverige. Vi får inte vara fega nu. De som krigat och krigar för IS/Daesh måste fängslas och utvisas. De som stöttar terrorister ska lida för det. Det gäller även länder.

Jag hoppas FN kan vara en kraft att räkna med och jag vill att Sverige fortsätter agera med sina Allierade i Europa - och på andra platser.

För alla människor, alla här, är vackra, har lika stort värde och vi och våra barn förtjänar att få tala fritt och utveckla vår fulla potential! Vi är alla Beauty Queens. -För om vi tänker efter, så vad svarar skönhetsdrottningen på frågan:
-”Vad skulle du önska dig om du kunde önska vad du vill?”

-Svaret på frågan är självklart: Peace on earth. / Fred på jorden.

Liberalerna är partiet, Hendrik Andersson heter jag.

Centrumdöden är gågatornas fel

Boden Som rubriken säger: Centrumdöden i de flesta Svenska städer beror på gågatorna. Det är en rimlig slutsats jag drar efter att ha inhämtat en massa material under minst ett decennium.

Det finns en intressant vetenskaplig studie som hävdar att bostadsbebyggelse och utveckling framöver kommer att ske omkring de handelsområden som växt upp utanför stadskärnorna. Exempel på det är är Storheden (Luleå-Boden), Birsta (Sundsvall-Härnösand). Studien menar att folk vill bo nära där de jobbar och en marknad för bland annat boende kommer att uppstå i närområdet. (Förutom att de kan handla billig mat där).

Drar man ner det till sin spets för exempelvis Boden så har gågatorna resulterat i att teknik-, färgaffärer och järnhandel försvunnit från centrum. Andra butiker kämpar för andan och vi ser hur galleriorna har svårt att behålla hyresgäster och ropar högt och ljudligt om att Clas Ohlson!, Teknikmagasinet!, Kjell och company! och så vidare måste etablera sig där, så att man får en bra och attraktiv mix.

Bill och bra säger ni. MEN, Bull! Det var ju precis den mixen som tv-, radio- färg- och järnaffärer bidrog med innan gågatorna kvävde möjligheten att bilburen (eller för all del med häst och vagn) handla tunga och skrymmande saker enkelt.

I Boden har vi tack och lov Stora Coop i centrum som med sin stora gratisparkering lockar folk till centrum, trots superkrångel att ta sig dit med bil. COOP är Bodens centrums syrgastub, vilket bidrar till att affärer i närheten kan överleva.

I övrigt har vi fått många etableringar i utkanten på centrum, som Willys, Lidl (på gång), Dollarstore och Elon (Fd Radiohandlare i centrum, Vidars radio). Sedan tidigare har vi ICA Supermarket och ICA Kvantum. Detta gör Boden större och vi ser att nybyggnationerna gärna sker i närheten av dessa etableringar.

Haparanda har en liknande situation där IKEA lockat många shoppare lite utanför centrum, med efterföljande affärer. Men det kanske sprider sig och går ändå, eftersom antalet shoppare är så stort. Rajala "På gränsen" vet jag för lite om.

Vad jag vet är dock att i Älvsbyn och Kalix finns det en halvt levande handel i centrum. De har nämligen "bara" stängt för biltrafik åt ena hållet. Piteå är tyvärr för mig en helt vit fläck, men inte verkar det gå så bra i centrum där heller, vad man ser när man passerar ibland.

Jag vill alltså på ett säkert sätt med hjälp av trafikplanerare, mfl. släppa in bilarna i centrum och göra det möjligt att parkera "utanför dörren" till butiken. Argumenten tryter allt mer för gågateälskare eller bilhatare när nästan ljudlösa elbilar och andra tekniker helt utan skadliga utsläpp kommer mer och mer.

-För ställ er frågan: Vad ska staden med en gågata till om det inte finns någon affär att handla i?

Debattera gärna detta på min FB-sida, där jag kommer att dela länken. Har ni synpunkter, vill ni att jag kommer och debatterar? Skicka mail till mitt förnamn.efternamn @ liberalerna.se eller boden.se.

Politiker tystad - fick inte prata heltider

Boden Boden, onsdag den 10/4 2019

I dagens Norrbottens Media (Kuriren/NSD) kan man läsa om att en person i oppositionen på Fullmäktige ska ha blivit hindrad att prata om heltider. Jag tillhör själv oppositionen, men helt rätt tycker jag. Punkten som disktuerades var det gångna året, dvs. "Årsredovisningen". Politikern i fråga ville inte diskutera året som varit, utan framtiden.

Att han inte fick fortsätta mästra socialnämnden om sättet de nu i år inför heltider på var helt rätt agerat av ordföranden i Bodens Komunfullmäktige. Det fanns alla möjligheter att ta upp en sådan debatt under punkten "Enkel fråga", som måste anmälas lite i förväg, eller som en interpellation till nästa Fullmäktige.

Ett enkelt trick av denna politiker som nu försöker agera offer och vara gullig som en hundvalp, för att locka röster i nästa val. Den som vill kan själv se debatten från Fullmäktige via kommunens sändning från mötet. Om man är intresserad kan man då också se hur samma politiker använder maktspråk och härskartekniker på andra punkter, som exempelvis frågan om överföring av investeringsmedel från 2018 till 2019.

Mina tankar, förutom mycket annat, idag, en dag då våren gör sitt bästa för att verka pålitligt varm och välkomnande.
Ovanligt långhårig

Hej!

Ja, ovanligt långhårig, det är jag nu. Det beror till vissa delar av att det varit många saker som hänt senaste tiden, politiskt, privat och arbetsmässigt. Bara en sådan sak som att mitt parti har bytt namn till Liberalerna! En stor omställning och det är lätt att säga fel ännu :-)

Har kört en full säsong med rally för första gången, vilket tagit en hel del tid. Det har gått oförskämt bra och vi har vunnit alla tävlingar vi ställt upp i - antingen i vår klass C, eller totalt i ABC-förarkategorin. Sedan ett par veckor kör vi i B förarklassen och konkurrerar på samma villkor med A och B-förare framöver.

Privat så har vår son börjat på förskola i höstas och drabbats av en massa förkylningar, feber, vattkoppor osv. så tiden har varit knapp tack vare det också - VAB har varit ett återkommande inslag.

Eftersom det politiskt varit ett år med full rulle och stimulerande arbete för Bodens bästa! - så har tiden varit knapp. Det är mest företaget som fått stryka på foten, men det verkar som att tiden börjar komma tillbaka, mycket tack vare att barnsjukdomarna verkar minska nu.

Kommer att blogga mer framöver, inte minst i viktiga frågor som att avvärja Storregion- eller Stornorrlandsbildande.

På återseende!

   /Hendrik

 

Sommaren har kommit!

Ja, äntligen är den här. Arbetsbördan har minskat något denna vecka, även om det varit en hel del oväntade IT jobb - nya datorer och datorer som inte vill fungera...

Egentligen har jag semester sedan idag, men det blev en tidig revelj, med kund som hade problem. Tacknämligt nog har jag kunnat lösa dem på distans.

Just nu går tiden som inte läggs på jobb, till att serva bil och husvagn inför förhoppningsvis en tripp någon dag i sommar. Hoppas bli klar snart så vi kan åka. Någon dag här framöver ska jag försöka få ner båten i älven och kanske få en liten tur med familjen.

 

I övrigt kan sägas att det politiska är väldigt stimulerande och att vi har koll på läget. Uppehåll ett tag nu med de regelbundna mötena, men det krävs en del uppmärksamhet vid oregelbundna tillfällen.

Ha en skön sommar du med!

Mvh

   /Hendrik

TILL TOPPEN AV SIDAN