Skidbloggen

De norrbottniska landslagstjärnorna är många i längdåkning, skidskytte, alpint och skidorientering och deras framfart speglar vi här på Skidbloggen. Jag som följer skidessen extra noga heter Håkan Svensson, och har med penna i hand stått längs skidspåren i fem decennier. Jag kommer att följa OS och VM, världscuptävlingar och allt där emellan på längdsidan, men även rapportera och reflektera över länsåkare i andra sporter med skidor på fötterna. Tipsa gärna eller kom med synpunkter. Då mejlar ni till hakan.svensson@kuriren.com.

Debutanternas jättelyft

Piteå emma och charlotte

Gläda länsåkare på prispallen i Lillehammer: Emma Ribom och Charlotte Kalla

Sitter och njuter av stark åkning av 20-åriga Emma Ribom på första sträckan i hennes världscupdebut i stafett för det svenska landslaget i norska Lillehammer.

Emma, från Kalix och Piteå Elit, som blev fin fjortonde i lördagens skiathlon, krigar storstilat och växlar över till ännu en debutant, Elina Rönnlund på andra sträckan. Emma blir trea sträckan men är med i den tätkvartett som växlar först.

En gedigen insats och jag imponeras över Emmas självförtroende och offensiv i loppet. Hon hängde elegant med Norges Maiken Caspersen Falla under hela rundan.

Elina Rönnlund, barnbarn till storstjärnorna från förr Assar och Toini Rönnlund, skötte sig också förträffligt och hängde hyfsat med täten in mot växling. Tappade 15 sekunder.

Charlotte Kalla, Piteå Elit som också gjorde ett stabilt och bra skiathlon ( sexa ) i lördags gav sig sedan ut på den tredje sträckan i skate i vild jakt , inte minst för att få kontakt med Therese Johaug som gick ut åtta sekunder före och närmast Anne Kyllönen i finska laget.

Kalla är mamma i laget, och hoppas kunna ge ännu en debutant, Moa Lundgren ( skrällnia i lördagens skiathlon ) ett bra utgångsläge i stafetten.

Charlotte når förstås inte omöjliga Johaug , men skejtar fint och växlar över till unga Moa Lundgren som tvåa. Hon jagas hårt av USA, 9 sekunder efter, som har Jessica Diggins på sista där Krista Pärmäkoski kör för Finland ( 22 efter).

Heidi Weng kunde enkelt slutföra den väntade norska triumfen. Diggings fick kontakt med Moa Lundgren efter halva slutsträckan. I kampen in mot mål var den formstarka amerikanskan Diggins vassast och tog USA fram till andraplatsen.

Men en storfin tredjeplats och en plats på prispallen för det unga svenska laget är en häftig och för framtiden så otroligt spännande prestation.

Talangerna har blommat ut.

x x x

Härlig stafettsträcka också av Piteå Elits Björn Sandström i herrstafetten där han växlade som trea efter ett offensivt och bra lopp. Något av det bästa Björn gjort i landslaget, Sverige slutade sexa ( + 26 sekunder) i stafetten med en suverän insats av Jens Burman på tredjesträckan som topp.

x x x

Nu någon timme senare njuter jag av att se Hårds historier om allas vår Charlotte Kallas sagolika genombrott i Tour de Ski 2007/2008. En berättelse i ord och bild om dramat som än en gång gör mig tårögd när jag ser dramatiken, och denna gång får den direkt kopplad till hennes aktuella kommentarer och minnen. TV när den är som bäst, och tack Tärendös stolthet för genombrottet som i historiens ljus också startade den härliga vågen av svenska skidframgångar på tjejsidan.

x x x

APROPÅ DEBUTANTER

Då handlar det om Elvira Öberg, 20, och skidskytte. I karriärens första världscupstafett uppträdde hon fulllständigt respektlöst. Sköt fullt i liggande och kom in till andra skyttet i ensam ledning och sköt på nytt urstarkt. Efter ett extraskott i stående kunde hon fortsatt gå ut som ledare på andra sträckan i stafetten. Verkligen imponerande. Elvira börjar snabbt etablera sig på världsnivån.

--Jag är supernöjd över att jag lyckades hålla fokus, för det är inte lätt att skjuta på bana 1, säger Elvira Öberg till SVT.

Elvira Öberg

 

Unga Elvira Öberg från Svensbyn imponerade i världscupen.

Sverige slutade till sist trea i stafetten sedan Elviras storasyster Hanna Öberg haft problem i det liggande skyttet men imponerat i sista stå trots ett pressat läge.

Håkan Svensson

Fixade första pallplatsen

Rosvik Jonna Sundling Foto Håkan Svensson

Glada Jonna Sundling, Piteå Elit tog Sveriges första pallplats i SkiTour2020 när hon i dag kom tvåa i sprinten i Trondheim. Foto: Håkan Svensson

Det är sen kväll men ändå dags för en liten lördagsanalys från dagens skididrott. Riktigt kul är det att länets sprintstjärna Jonna Sundling, Piteå Elit fick en fullträff och fixade den första svenska pallplatsen i den pågående mittskandinaviska touren SkiTour 2020. Jonna tog sig enkelt till final efter att ha varit snabbast av alla åkare i kvalet och sedan visat klass i kvartsfinal och semifinal.

I finalen körde hon också starkt , men fick på Granåsens skidarena i Trondheim släppa hemmafavoriten Maiken Caspersen Falla. Emma Ribom , Piteå Elit fortsätter också att visa härliga takter i touren. Nu tog hon sig till semifinal efter en imponerande kvartsfinal och slutade tia. Charlotte Kalla klarade kvalet och slutade 25:a i sprinten.

På herrsidan vann fenomenale Johannes Hösflot Kläbo enkelt, och där var länshoppet Johan Häggström, Piteå Elit, bäste svensk på elfte plats. Johan var trea i kvalet hade otur i semifinalen då han föll och även bröt en stav. Utan det missödet hade det sannolikt blivit en ny sprintfinal för Lilla Lappträsk stolthet.

Helt klart tillhör både Jonna Sundling och Johan Häggström den yppersta världseliten i sprint, och Emma Ribom är också en duktig sprinter samtidigt som hon visar fina resultat på distans.

Den stora snackisen i dag har varit Linn Svahns utbrott efter att ha missat finalen i sprinten i Trondheim. Linn som vunnit tre sprintar den här säsongen var oerhört arg och besviken på sig själv efter missen och då knäcktes både en stav och slängdes en mobiltelefon tillsammans med ilskna vrål där uppe i skogen efteråt.

Det var värre än ”Kallas svarta ögon” tyckte någon.

Men sån är hon sprintstjärnan som slagit igenom som en komet den här säsongen. Självklart ska man kunna hantera både med och motgång som landslagsåkare, men Linn Svahn är bara sån. Det osar katt när hon själv känner att hon misslyckats , men jag gillar ändå hennes inställning till idrotten. Linn kommer säkert att få lite pekpinnar från ledningen eftersom hon är en så viktig förebild för unga skidintresserade, men jag hoppas ändå inte att dessa samtal ska förändra henne. Tids nog hittar nog den unga vinnarskallen Linn en lämplig nivå för att hantera sina besvikelser. Senare i dag bad också 20-åringen om ursäkt och konstaterade: ” Jag är väl ung och dum..”

 X x x

En stor besvikelse var Hanna Öbergs stående skytte i dagens VM-stafett i skidskytte-VM då hon hade guldläge.

Hanna kom in på vallen tillsammans med guldvinnande Norge med Marte Olsbu Röiseland och jag trodde absolut att Hanna skulle klara hem en medalj åt Sverige, och inte minst sin lillasyster Elvira öberg som åkte första sträckan i det svenska lag där också Linn Persson och Mona Brorsson ingick. Jag tror dock att Hanna gick lite för hårt för att hänga med Röiseland i åkningen fram till ståendeskyttet och då fanns inte skärpan där. Extraskotten satt inte där de skulle och Hanna tvingades till två straffrundor och då var förstås dagen förstörd. Hanna Öberg har nu bara en chans kvar att ta en medalj i årets VM. Det är i morgondagens masstart, och jag unnar verkligen Öberg, som varit så nära medalj i flera lopp, en fullträff i VM-avslutningen i Anterselva/ Antholtz.

På herrsidan sköt Peppe Femling bort den svenska chansen på första sträckan när han fick två straffrundor. Sverige slutade tia i stafetten.

X x x

Jag har också direktrapporterat från den 32:a Tjejvasan i förmiddags. Segern gick inte oväntat till Britta Johansson-Norgren för fjärde gången efter ett mäktigt ryck med fem km kvar som knäckte tvåan Lina Korsgren. Bästa norrbottning var Jenny Larsson, som numera tävlar för Östersund SK , som kom femma. Magdalena Pajala, Piteå kom sextonde.

Håkan Svensson

Direktrapportering Tjejvasan

Rosvik Hemma igen efter SkiTour 2020 i Östersund, Åre och norska Meråker/Grova som jag behandlat i krönikor och reportage i Norrmedia, Kuriren och NSD och även här på Skidbloggen. I helgen fortsätter touren på Granåsen i Trondheim, där jag tidigare varit och bevakat längd-VM. Nu kollar jag den tävlingen i teve samtidigt som jag bänkat mig framför den stora begivenheten Tjejvasan som avgörs för 32:a gången med 6400 anmälda.

Loppet har startat i ösregn och det är naturligtvis inte så kul. Men åkarna lär inte känna av regnet speciellt mycket eftersom de har kläder som står pall för alla väder.

Naturligvis är ett namn som Britta Johansson-Norgren en tippad vinnare i konkurrens med Lina Korsgren, Maria Nordström, Katerina Smutna och några till. Länshoppet Magdalena Pajala har också nämnts i förhandsspekulationerna, men hon tappade elva sekunder redan på första två kilometrarna. Hoppas hon kan få kontakt med täten igen. Ett hett namn är också länstjejen Jenny Larsson, som numera tävlar för Östersunds SK. Hon ligger femma i nuläget. Tvingades dock släppa tätgruppen efter Hökberg.

Elitåkarna åker förstås på blanka skidor, det vill säga idel stakning. Bara glid ingen fästvalla.

Så är det inte för skaran av mationärer där jag för övrigt har min kära sonhustru Charlotte Svensson på start. Hon gjorde ett bra lopp i Tjejvasan förra året, och gör det säkert i år också i det snabba isföre som råder,

UPPDATERING

x x x

Loppet utvecklar sig tidigt till ett envig av ettan och tvåan förra året , Britta Johansson-Norgren och Lina Korsgren som gick loss. Nu pågår ett mentalt spel dem emellan samtidigt som de stakar vilt. Mitt tips är att Britta avgör i slutet. Det kan bli spurt på upploppet...

x x x

Britta och Lina framme i Eldris, 9 km från mål efter en timmes åkning. Det går fort. Trea är Ida Dahl och fyra Katerina Smutna.

x x x

Britta Johansson-Norgren rycker vid sju km, men får ingen lucka till Lina Korsgren. Britta har vunnit både det långa Vasaloppet och Tjejvasan. Korsgren har vunnit den långa Vasan , men inte Tjejvasan och vill förstås ta plats i den exklusiva klubb åkare som vunnit både Tjejvasan och Vasaloppet, 9 mil.

x x x

37-åriga Britta trycker hårt fem km från mål och får en lucka och nu ser hon ut att vara på väg mot ain fjärde seger i Tjejvasan. Susanne Nyström , Piteå har rekordet med sex segrar i Tjejvasan.

x x x

Försprånget är nu drygt 100 meter och det känns givet att Britta Johansson-Norgren får segerjubla i år också.

x x x

In under den klassiska portalen " I fädrens spår för framtids segrar" i Mora stakande mot sin fjärde seger i Tjejvasan glider långsfenomenet Britta Johansson-Norgren. Sollefteåtjejen som bytte från "det vanliga skidlandslaget" och satsade på långlopp med framgång. Tvåa för andra året Lina Korsgren + 38. Trea Ida Dahl, + 1,58. Fyra blir Katerina Smutna + 1,59. Femma blir Jenny Larsson som tävlat både för Luleå gjutaren och Gellivare Skidallians innan hon gick till Östersund. Jenny är då 3,50 efter segrarinnan.

_ Kul att rycket fem km kvar lyckades. Eftersom hon släppte förstod jag att Lina var trött, analyserade Britta Johansson-Norgren.

X x x

Magdalena Pajala, Piteå , åker in som sextonde tjej, 8,25 efter segrande Britta Johansson-Norgren. Av länsåkarna blev också Emma Bergström. Kalix 18:e , + 8,41, 19:e Maria Olofson Kalix SK, + 8,44, 20. Linn Tapani, Jukkasjärvi, + 85,53. 35:a Åse Borgeryd, XC Pite, + 12.24.

Stort grattis alla tjejer! Ni är alla i startfältet vinnare!

Håkan Svensson

Resultat 25 bästa från Tjejvasans hemsida:

 1Johansson Norgren, Britta (SWE)

 

Ett imponerande personrekord

Grova, Meråker Emma Ribom Foto: Håkan Svensson

Emma Ribom skejtar kraftfullt på väg mot sitt bästa distanslopp i världscupen dagens förnämliga åttondeplats i långloppet i norska Meråker/Grova som är den fjärde etappeni SkiTour2020. Foto: Håkan Svensson

Det stora norrbottniska glädjeämnet i dagens värlldscuplopp i norska Meråker är utan tvekan unga Emma Riboms lopp. Hennes insats är personligt rekord som distansåkare i världscupen och den 22-åriga Piteååkaren är nu åtta i totalen i SkiTouren.

Ribom hade tidigare niondeplatsen på 10 km klassiskt som bästa distanslopp i världscupen. Åtta har Emma Ribom också blivit i sprint.

Det var underbart att se Emma kraftfullt och tekniskt fulländat skejta fram i fjällterrängen vid Grova. En plats norr om Meråker och den plats där Norge har ett framgångsrikt skidgymnasium som fostrar unga stjärnor. 

Kalixfostrade Emma Ribom har verkligen imponerat under hela touren och även tidigare under världscupsäsongen. Enda missen är väl att hon inte klarade sig vidare från prologen i sprint. Trots att hon inte hade perfekt glid på sina skidor så avancerade hon rejält på den sista milen och var 3,31 efter segrande Johaug i mål. Som näst bästa svenska efter Ebba Andersson som blev fyra på som hon sa tröga skidor.

- Det är jättehäftigt att vara med och fajtas om topp-tioplaceringar, konstaterade Emma Ribom efteråt och visst är det så.

Hennes karriär går spikrakt uppåt och det ska bli hur spännande som helst att följa fortsättningen av touren och världscupen. Efter touren också U 23-VM i tyska Oberwiesenthal 29/2 - 7/3.

Charlotte Kalla åkte in som fjortonde i långloppet, 7,53 efter Johaug och Jonna Sundlng 20:e, 9,54 efter.

På herrsidan vann ryssen Alexander Bolshunov före norrmännen Kläbo och Iversen. Den senare är från Meråker och hade en jätestor supportergrupp på plats vid spåret.

Jens Burman, Åsarna var bästa svensk på 14:e plats efter att ha legat i täskiktet i början.

Länsåkarna då? Jo, Johan Häggström krigade sig i mål efter långloppet som nr 34 , 3,44 efter och Martin Bergström blev 59:a , 6,11 efter. 

De båda får jaga revansch i sprinten i Trondheim på lördag.

Håkan Svensson

Ingen mardröm för alla

Åre Hemma i boendet i Åredalen efter mardrömssprinten i VM-slalombacken i Åre, den tredje etappen i pågående SkiTour 2020.

Men mardröm och mardröm... Jag tror inte att riktigt alla åkare har den känslan, och själv tyckte jag det var en spännande och intressant deltävling i touren, även om det inte handlar om sprint i vanlig bemärkelse utan snarare en kamp mot smärtan och mjölksyra över huvudet i den tuffaste tänkbara uppförsbacken.

Vinnarna, de norska superstjärnorna Therese Johaug och Johannes Hösflot Kläbo tyckte inte det var någon mardröm, och de tog imponerande segrar i finalen. 

Segern var faktiskt Therese Johaugs första i sprint och hon jublade av lycka efter målgången i branten en bit upp i slalombacken.

Med all rätt.

Hon har vunnit allt den här säsongen och just den här annorlunda sprinten var som klippt och skuren för henne.

Ingen kvinna kan mäta sig med Johaug när det handlar om att klättra i branta motbackar. Och att det var brant kan jag intyga efter att före tävlingen promenerat upp till toppen. Jag tog mig upp, men med hög puls.

Nu vann Johaug klart före två andra norska distansåkare, Heidi Weng och Astrid Uhrenholdt Jacobsen och tar därmed ett bastant grepp om den nya skidtouren mellan Sverige och Norge efter tre av sex etapper.

I finalen fanns också två svenskor. Länshoppet Jonna Sundling, Piteå Elit och trefaldiga sprintvinnaren i världscupen den här säsongen Linn Svahn.

Jonna slutade fyra efter stark och offensiv åkning och var glad och nöjd efteråt. 

-- Det var väldigt jobbigt att kämpa sig uppför den branta backen fyra gånger, men jag är nöjd att jag lyckades hålla ihop loppet så bra, konstaterade Jonna när jag sträckte fram min bandspelare och intervjuade.

Linn Svahn stumnade däremot totalt i finalen och blev sist. Frispråkig som hon här kom hon också med ett uttalande som kommer att bli klassiskt.

_ Jag dör hellre än gör om det här....

Jonna Sundling som hade en supporterskara med stor hyllningsflagga upphängd ligger nu 15e i totalen, 2,51 efter Johaug inför nästa etapp som är det långa loppet mellan Storlien och Meråker, 38 km.

Så långt har Jonna aldrig tävlat tidigare.

Från norrbottnisk horisont gläds jag också åt att Charlotte Kalla och Martin Bergström gjorde goda insatser i backen. Kalla nådde kvartsfinal för första gång sedan mars förra året, och hennes klubbkompis i Piteå Martin Bergström som haft det tungt i distansloppen skrällde också och tog sig till kvarten. Den missade Johan Häggström knappt som 31:a man. Emma Ribom som åkt så bra i distansloppen klarade inte heller kvalet.

På herrsidan klarade sig de etablerade sprintspecialisterna bättre i kampen om topplaceringar i sprinten.

Totalt sett i touren är den norska dominansen förkrossande.

Håkan Svensson

Fakta: Ställningen, Ski Tour 2020

Ställning efter tre av sex etapper, damer:

1) Therese Johaug, Norge

2) Heidi Weng, Norge, +1.07

3) Ingvild Flugstad Østberg, Norge, +1.56

4) Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Norge, +1.59

5) Ebba Andersson, Sverige +2.00

Övr svenska placeringar: 8) Linn Svahn, +2.34, 15) Jonna Sundling, +2.51, 16) Charlotte Kalla, +2.58, 17) Emma Ribom, +3.00, 20) Anna Dyvik, 3.32, 31) Linn Sömskar, +3.49, 43) Moa Kristiansen Molander, +4.16, 56) Evelina Settlin, +5.58.

 Ställning efter tre av sex etapper, herrar:

1) Pål Golberg, Norge

2) Alexander Bolsjunov, Ryssland, +23

3) Sjur Røthe, Norge, +42

4) Erik Valnes, Norge, +56

5) Martin Løwstrøm Nyenget, Norge, +58

Svenska placeringar: 21) Jens Burman, +2.28, 26) Daniel Richardsson, +3.18, 34) Viktor Thorn, +4.02, 36) Johan Häggström, +4.07, 40) Karl-Johan Westberg, +4.21, 47) Marcus Ruus, +5.08, 54) Filip Danielsson, +5.24, 62) Martin Bergström, +5.59, 73) Teodor Peterson, +8.08. ( Fakta från TT)

 

Tuffaste sprintbanan någonsin

Åre Den nya längdskidtouren SkiTour2020 är nu framme vid den tredje etappen som är sprint på den svenska nationalarenan för alpin sport. Den arena där det så sent som förra året avgjordes VM i alpina grenar.
Då tävlades det utför i de branta pisterna, nu ska världens bästa längdåkare se vilka som är snabbast att klättra uppför backen på längdskidor.
Tuffa klättringar har vi sett i världscupen i många år i Tour de Ski där åkarna avslutat den touren med att pina sig uppför slalombacken Alpe Cermis i Cavalese.
För en pina är det för åkarna där det gäller att hantera mjölksyran som snabbt slår till det blir brant uppför.
Även den nya skidtouren SkiTour2020 vill ge åkarna en sådan utmaning, med morgonadens sprint i Åre.
­­_ Det blir oerhört brant, konstaterar damtränaren Stefan Thomson, PIteå som jag mötte ute i skogen i Östersund i morse.
Riktigt hur brant är svårt att säga, åkarna fick idag inte träna i sprintbacken, utan den möjligheten ges först i morgon inför kval och finalomgångar.
Men det handlar om 300 meter uppför, 50 höjdmeter och målgång på toppen med en galen avslutning.
Det sägs att sprintbanan är den jobbigaste någonsin i världscupen, och rapporter i kväll berättar om åkare som blivit chockade när de varit uppe i slalombacken och kollat in banan. Åkarna är kritiska mot FIS, Internationella Skidförbundet, som sällan lyssnar på de aktiva när det gäller banor och annat.
Som en förberedelse för morgondagens utmaning körde tränade det svenska landslaget ett pass i Östersund innan bussen tog laget till Åre dit de anlände i kväll.
Den första helgen i touren har som bekant inte blivit någon dundrande succé men min känsla är att blågult i morgon kan vara med och kriga högt i den enskilda tävlingen där namn som Linn Svahn och länshoppet Jonna Sundling, varit framgångsrika i världscupsprintar tidigare på säsongen. De har inget att hämta i sammandraget, men självklart skulle en platsplats i sprinten sitta skönt.
Så är det också för en annan länsåkare, Johan Häggström, som placerar sig högt i sprintcupen, och garanterat är väldigt hungrig på framgång efter ett par enbart hyfsade distanslopp.
En norrbottnisk tjej som startat den här touren strålande är Emma Ribom. Hon ligger så fint placerad som elva i totalen ( +1,43), och dessutom är en stark sprinter.
­_ Emma har verkligen imponerat i helgen, och jag tror att den här klättringen kan passa henne perfekt, konstaterar Stefan Thomson.

emma

Emma Ribom är finfin elva i SkTour2020 och en stark sprinter. Gör en intressant start i den tuffa sprintklättringen i Åre i morgon. Foto Håkan svensson

Sprinten i Åre är en utmaning och det är inte alls säkert att sprintspecialisterna självklart kommer att gå till topp. Banan är så krävande att distansåkarna säkert kommer att vara med på allvar i racet. Ja, rentav gynnas.
Det gäller också de starkaste klättrarna med överlägset tourledande Therese Johaug i spetsen. Ni har kanske sett hennes urstarka klättringar i Tour de Ski genom åren och senast vid nyårstid då hon vann touren i stor stil. Mycket talar för att hon är starkast här i Åre i morgon också.
En åkare som också ligger bra till i touren är Annamarija Lampic som var snabbast av alla i gårdagens klassiska lopp i Östersund. Hon är också en stark sprinter som laddar hårt för Åre.
I totalen ligger bästa svenska Ebba Andersson fyra, och i en krävande klättring som den i Åre imorgon så tror jag Ebba har helt andra möjligheter att hävda sig jämfört med vanliga sprintar i världscupen där hon sällan klarat kvalet.
Charlotte Kalla , ( 15. + 1,49) har också missat kvalet ibland den här säsongen i motsats till tidigare år, men hon har styrkan för en bra klättring i Åre och det blir spännande att se vad hon förmår.
På herrsidan är förstås har det norska sprintfenomenet Johannes Hösflot Kläbo som dras med en handskada undersökts av läkare i dag, och han kommer till start. Återstår att se vad skadan betyder.
Pål Golberg , Norge som leder touren totalt är också en stark sprinter och har goda möjligheter att bygga på sin ledning i touren. Det gäller också ryska stjärnan Alexander Bolshunov som jag idag såg posera med glada barn på stadion i Östersund.
För svenskt vidkommande hoppas jag mycket på länsesset Johan Häggström (37:a, +3,14) och även Martin Bergström som ligger långt bak i totalen kan göra en bra sprint. Calle Halfvarsson har brutit touren och Jens Burman är den svensk som är bäst placerad i touren, 19:e. Återstår att se vad han kan göra som sprinter.

xxx

Från tourfronten i Åre kan jag också kontatera att flera vallateam i små nationer är kritiska mot dåliga jobbförhållanden. De tvingas valla i ett garage med dålig ventilation och utan fönster. Det står i bjärt kontrast till Sveriges och Norges jättelika vallabussar.

xxx

Vädret är nu ett hot mot det långa loppet över fjället mellan Storlien och Meråker i den fjärde etappen, men inget hot mot morgondagen.
Håkan Svensson

TILL TOPPEN AV SIDAN