Skidbloggen

De norrbottniska landslagstjärnorna är många i längdåkning, skidskytte, alpint och skidorientering och deras framfart speglar vi här på Skidbloggen. Jag som följer skidessen extra noga heter Håkan Svensson, och har med penna i hand stått längs skidspåren i fem decennier. Jag kommer att följa OS och VM, världscuptävlingar och allt där emellan på längdsidan, men även rapportera och reflektera över länsåkare i andra sporter med skidor på fötterna. Tipsa gärna eller kom med synpunkter. Då mejlar ni till hakan.svensson@kuriren.com.

Hårdkörning på hög höjd

Piteå
 Charlotte Kalla. Foto: Håkan Svensson

Tuff träning. Det väntar länsesset Charlotte Kalla i Frankrike kommande tre veckor. Foto: Håkan Svensson

Tre veckors träning på hög höjd. Det är vad som väntar Calle Halfvarsson, Charlotte Kalla, och de andra åkarna i längdlandslaget när de idag reser till Font Romeu i Frankrike. Där stannar de till den 14 september. I gänget finns också fyra andra åkare från Piteå Elit utöver Charlotte Kalla, nämligen Johan Häggström,  Lisa Vinsa, Björn Sandström och Martin Bergström, samt tränarna Magnus Ingesson och Stefan Thomson, Piteå. I truppen till Frankrike finns även exnorrbottningen Fredrik Uusitalo med som herrtränare.

Franska Font Romeu är en av de äldsta skidorterna i Pyrenéerna och ett populärt träningsmecka för höghöjdsläger. Men för längdlandslaget blir det första gången man arrangerar läger på orten där bland andra den flerfaldige olympiske mästaren i skidskytte, Martin Fourcade, vuxit upp.
– Det ska bli spännande att åka till Font Romeu, som vi har hört mycket gott om. Både åkare och ledare är taggade för ett långt läger tillsammans, berättar Mattias Nilsson, landslagstränare för herrarna i ett pressmeddelande.

Ett långt läger blir det. Längdlandslaget ska tillbringa hela tre veckor på 1 850 meters höjd, vilket är samma höjd som OS-tävlingarna i Peking kommer att genomföras på år 2022.
– Vi samarbetar med SOK och NVC på det här lägret för att titta på hur de olika individerna reagerar på den höga höjden. Det blir bra erfarenhet inför OS om tre år då flera åkare aldrig tränat på höjd tidigare, säger Nilsson.

Damtränare Magnus Ingesson, Piteå, förklarar att upplägget på lägret blir något annorlunda jämfört med ett kortare läger på mer normal höjd.
– Vi kör en lugn ingångsvecka och ökar sedan träningen successivt för att avsluta med mer högintensiva pass och träningsrace. Då får åkarna känna på hur det känns i kroppen att köra hårt på höjd, berättar Ingesson.

Simon Lageson, Falun-Borlänge SK, och Viktor Thorn, Ulricehamns IF, saknas på lägret.
– Simon har haft en långdragen förkylning. Han är igång med träningen, men i samråd med tränarna och mig tog han beslutet att det inte är optimalt för honom att åka på ett höghöjdsläger nu. Viktor väntar på ny operation för sitt diskbråck, berättar Magnus Oskarsson, landslagsläkare.

Även Stina Nilsson, IFK Mora SK, saknas på lägret.
– Stina fick en spricka i ett revben efter ett fall och är inte helt symptomfri än. Hon tränar på med viss anpassning, men är inte redo för läger, säger Magnus Oskarsson.

Team Svenska Spel till Torsby
Även utvecklingslaget Team Svenska Spel åker iväg på läger. Mellan den 1–6 september tränar de bland annat på snö i värmländska Torsbys skidtunnel. Tränare på plats är Martina Höök och Johan Granath.

Landslagsåkare i Font Romeu 27 augusti – 14 september:

A-landslag damer
Ebba Andersson, Sollefteå skidor IF, Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK, Hanna Falk, Ulricehamns IF, Charlotte Kalla, Piteå elit SK, Frida Karlsson, Sollefteå skidor IF, Evelina Settlin, Hudiksvalls IF, Jonna Sundling, IFK Umeå.

A-landslag herrar
Jens Burman, Åsarna IK, Calle Halfvarsson, Sågmyra SK, Johan Häggström, Piteå elit SK, Teodor Peterson, IFK Umeå, Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK.

Team Bauhaus damer
Anna Dyvik, IFK Mora SK, Moa Molander Kristiansen, Falun-Borlänge SK, Elina Rönnlund, IFK Umeå, Lisa Vinsa, Piteå elit SK.

Team Bauhaus herrar
Martin Bergström, Piteå elit SK, Axel Ekström, IFK Mora SK, Marcus Grate, IFK Umeå, Anton Persson, SK Bore, Marcus Ruus, Åsarna IK, Björn Sandström, Piteå elit SK, Karl-Johan Westberg, Borås SK.

Länstrio kör i Lahtis

Piteå

charlotte

Charlotte Kalla världscuptävlar i finska Lahtis till helgen. Foto: Håkan Svensson

Tre länsåkare, Charlotte Kalla, Lisa Vinsa och Björn Sandström, samtliga Piteå Elit  ingår i den trupp som Svenska Skidförbundet tagit ut till världscuptävlingarna i Lahtis den 29 februari – 1 mars.

Totalt består den svenska trupen av sex damer och sex herrar. Riktigt glädjande är förstås att Lisa Vinsa som haft en motig säsong mentalt nu är tillbaka i A-landslaget igen. Hon tävlade i världscupen i Falun också, men då i den nationella gruppen.

Nu är hon tillbaka där hon hör hemma. Lisa Vinsa har kapacitet för riktigt bra resultat när formen sitter.

Lisa Vinsa

Lisa Vinsa är tillbaka i A-landslaget i Lahtis.

Efter en intensiv tävlingsperiod med Ski Tour 2020 fortsätter alltså världscupen kommande helg i finska Lahtis. Där väntar 10/15 kilometer klassiskt på lördag och stafett på söndag.

Ebba Andersson och Charlotte Kalla fortsätter tävla i Lahtis direkt efter den långa touren.
​– Ebba kommer endast att tävla på lördagen. Därefter beger hon sig till U23-VM i Oberwiesenthal, berättar damtränaren och Piteåbon Stefan Thomson i ett pressmeddelande.

På herrsidan återses hela fyra åkare efter touren.
​– Både Filip Danielsson och Marcus Ruus har gjort det bra på de senaste tävlingarna och får fortsatt förtroende i världscupen. Dessutom har vi med de två mer etablerade världscupåkarna Jens Burman och Daniel Richardsson, berättar herrtränare och exnorrbottningen Fredrik Uusitalo.

Frida Karlsson, som gjorde ett tävlingsuppehåll efter de två inledande etapperna av Ski Tour 2020, återses nu i spåret och det gör även Maja Dahlqvist, som haft ett längre tävlingsuppehåll.

Piteås Björn Sandström är tillbaka i truppen efter en bra inledning av säsongen och sin fjärdeplats i Volkswagen cup förra helgen. Tillbaka är även Fredrik Jonsson.
​– Fredrik har haft några struliga år med sjukdom och skador, men nu har det gått bättre igen och han leder Sverigecupen Volkswagen cup. Han åkte världscup i Falun för några veckor sedan och får nu nytt förtroende i Lahtis, berättar Uusitalo.

Linn Svahn och Jonna Sundling saknas i helgens trupp.
​– Linn och Jonna har siktet inställt på sprintcupen där de ligger etta och trea. De väljer därför att spara sig till nästa veckas sprinttävling i Norge, berättar Thomson.

Ett nytt spännande namn i världscupsammanhang är Rebecca Öhrn, som vann minitouren på Volkswagen cup i Lycksele den 14–16 februari. Nu gör hon sin världscupdebut.
​– Rebecca visar på bra form. Hon åkte bra på Volkswagen cup både i Falun, där hon blev femma på 15 kilometer fritt och i Lycksele, där hon hade den snabbaste åktiden i söndagens jaktstart, säger Stefan Thomson.

Längdlandslaget i Lahtis 29 februari – 1 mars
Damer
Ebba Andersson, Sollefteå skidor IF,
​Maja Dahlqvist, IFK Mora SK,
​Charlotte Kalla, Piteå elit,
​Frida Karlsson, Sollefteå skidor IF,
​Lisa Vinsa, Piteå elit,
​Rebecca Öhrn, IFK Umeå.

Herrar
Jens Burman, Åsarna IK,
​Filip Danielsson, SK Bore,
​Fredrik Jonsson, Hudiksvalls IF,
​Daniel Richardsson, Hudiksvalls IF,
​Marcus Ruus, Åsarna IK,
​Björn Sandström, Piteå elit.

Program Lahtis
​L
ördag 29/2: 10/15 km (K)
​Söndag 30/3: stafett

Analys av VM och Touren

Piteå Oj , så skönt det känns att vår superstjärna i skidskytte Hanna Öberg får lämna VM i Antholtz/Anterselva i norra Italien med en medalj runt halsen trots de motigheter hon haft på skyttevallen.

Hon har haft flera medalj, ja, guldlägen, men missat i sista stående skyttet med resultatet att hon landat utanför pallen på den retliga placeringen fyra.

I dag, i mästerskapens sista tävling, masstarten, kom trots allt vändningen och hon fick sin efterlängtade medalj, bronset efter segrande Marte Olsbu Röiseland, Norge och silvermedaljören Dorothea Wierer, Italien.,

Medaljen kom dock efter en hel  del dramatik.

Efter att ha missat två skott i sista stående och på nytt missat ett guldläge tog hon sista medaljchansen. När hon var ute på sin straffrunda sneglade Hanna på skärmen och såg att även konkurrenterna missade och då sa hon till sig själv.

”Jag ska ha den där jävla medaljen, tänkte  Svensbytjejen som såg sin chans att besegra polskan Hojnisz, och det lyckades hon med tre sekunders marginal.

Den tårfyllda lyckan efteråt är lätt att förstå, för faktum är ju att Hanna med ett normalt skytte redan borde ha haft minst ett par medaljer i detta VM.

Så bra är hon, men i årets VM har Hanna, som varit det stora tävlingarnas tjej med både OS och VM-guld, hamnat i den situation som inte är ovanlig även storstjärnor någon gång i karriären. Nämligen att man trots storform inte får ut sitt bästa kunnande i alla lägen.

Ni minns kanske hur det var med alla tiders bästa svenska skidskytt Magdalena Forsberg som inte fick till det OS. Där skulle hon komplettera sin mäktiga prislista med guld, men lyckades aldrig.

Nu tror jag att Hanna Öberg lärt sig massor av årets VM. Hon kommer säkert att vara glödhet in i det sista i världscupen, och jaga även den triumfen, men framförallt tror jag att hon till nästa säsong kommer att jobba oerhört hårt för att ytterligare skärpa sitt skyttekunnande. Hon är en bra skytt, men det finns detaljer att finslipa, både tekniskt och mentalt. Åkmässigt utvecklas hon stadigt.

Glädjande i årets VM är också att lillasyster Elvira Öberg gjort storstilade insatser. Redan till nästa säsong kan hon också vara mogen för prispallen i VM. Anna Magnusson, den tredje tjejen i Piteågänget fick inte åka stafetten i årets VM, men har kapacitet och blir säkert att räkna med nästa säsong.

På herrsidan kärvar det i svenskt skidskyttet, och länsåkarna Jesper Nelin och Peppe Femling har inte heller fått ut sitt bästa i årets VM. De får bygga en bättre grund till nästa säsong.

X x x

Detta om avslutningen av skiskytte-VM. Den nya skidtouren i världscupen SkiTour 2020 har också avslutats i Trondheim.

Jag har varit på plats på touren hela vägen fram till och med norska Meråker, och kan i korthet tycka att etapploppet i framtiden bör få en chans till att hitta ett betydligt attraktivare upplägg än i år. Helt klart finns det en rad barnsjukdomar i evenemanget som noga måste dryftas, om det ska bli en fortsättning.

Det finns en rad missar som präglat årets skidtour.  Exempel är dåligt boende och dåliga lokaler för små nationer när det gäller vallning, samt en ”sprint” i Åre som var alldeles för brant och knappast kan kallas sprint, utan snarast en ren backklättring. Det var roligt för publiken, men inte för de aktiva och så kan det inte vara.

Mycket allvarligt är också det faktum att flera nationer, däribland mäktiga Tyskland bojkottat touren, och sånt håller inte i längden.

I dagens avslutande lopp såg vi också en dundermiss eftersom det avslutande loppet blev helt ointressant på grund av de stora tidsavstånden i jaktstarten. I finalen borde man hadnale”, tycker jag.

Från svenskt och norrbottiskt vidkommande i touren kan vi glädjas åt Piteååkaren Jonna Sundlings pallplats som tvåa i sprint i går, Ebba Andersson (totalfyra) och Linn Svahns fina lopp, inte minst dagens distanslopp för sprintspecialisten. Det stora genombrottet för Kalixfostrade Piteååkaren Emma Ribom som slutade nia totalt i Touren vilket är lysande. Charlotte Kalla blir 15:e i totalen och Jonna Sundling 17:e. Kalla sliter med formen, men jag är glad över att hon fortsätter jobba hårt hela säsongen ut för att lyfta till gammal god kapacitet. Det finns det alla förutsättningar för. Jonna Sundling ligger trea totalt i sprintcupen i världscupen och naturligtvis blir det huvudfokus för henne inför de kommande tävlingarna att vara med och kriga allra högst i sprintcupen där 20-åriga Linn Svahn som tagit fem segrar leder.

På herrsidan har de två länsåkarna Johan Häggström och Martin Bergström skött sig med den äran framförallt i sprintarna, men även haft lite otur. Framförallt tror jag att Johan missade final i gårdagens sprint i Trondheim när han föll, men jag tror att han kan gå riktigt högt totalt sett i sprintcupen när bokslut ska göras för årets världscup i mars. Johan är nu nia i sprintcupen med stora möjligheter att avancera rejält.

Vinnare i touren som väntat fantastiska Therese Johaug och på herrsidan Pål Golberg. Johaug är nu uppe i hela 62 världscupsegrar vilket är lika många som legendariska Marit Björgen, som givetvis snart kommer att passeras. Totalt sett en fruktansvärd norsk dominans i tävlingarna. De vann också i vallaboden och åkte på ruggade skidor, medan flera andra nationer valde klister. Inte minst Ryssland med Bolsjunov som var chanslös i avgörandet.

Väldigt sorglig är de svaga insatserna av det svenska vallateamet i flera tävlingar. Senast i dag tappade Ebba Andersson mycket tid i utför och i det lättåkta partiet till norskorna, och det är fullständigt oacceptabelt. Självklart hoppas jag att Sverige kan klara av att locka över världens bästa vallachef i dag, det vill säga svensken Perry Olsson. Hans kontrakt med Norge går ut i vår, och han har själv öppnat för att flytta hem. Men givetvis är det en ekonomisk fråga, och vem vinner då..?

Närmast fortsätter längdvärldscupen i finska Lahtis kommande helg, och då avgörs också som vanligt långloppshöjdaren Vasaloppet mellan Sälen och Mora med garanterad spänning.

Håkan Svensson

Fixade första pallplatsen

Rosvik Jonna Sundling Foto Håkan Svensson

Glada Jonna Sundling, Piteå Elit tog Sveriges första pallplats i SkiTour2020 när hon i dag kom tvåa i sprinten i Trondheim. Foto: Håkan Svensson

Det är sen kväll men ändå dags för en liten lördagsanalys från dagens skididrott. Riktigt kul är det att länets sprintstjärna Jonna Sundling, Piteå Elit fick en fullträff och fixade den första svenska pallplatsen i den pågående mittskandinaviska touren SkiTour 2020. Jonna tog sig enkelt till final efter att ha varit snabbast av alla åkare i kvalet och sedan visat klass i kvartsfinal och semifinal.

I finalen körde hon också starkt , men fick på Granåsens skidarena i Trondheim släppa hemmafavoriten Maiken Caspersen Falla. Emma Ribom , Piteå Elit fortsätter också att visa härliga takter i touren. Nu tog hon sig till semifinal efter en imponerande kvartsfinal och slutade tia. Charlotte Kalla klarade kvalet och slutade 25:a i sprinten.

På herrsidan vann fenomenale Johannes Hösflot Kläbo enkelt, och där var länshoppet Johan Häggström, Piteå Elit, bäste svensk på elfte plats. Johan var trea i kvalet hade otur i semifinalen då han föll och även bröt en stav. Utan det missödet hade det sannolikt blivit en ny sprintfinal för Lilla Lappträsk stolthet.

Helt klart tillhör både Jonna Sundling och Johan Häggström den yppersta världseliten i sprint, och Emma Ribom är också en duktig sprinter samtidigt som hon visar fina resultat på distans.

Den stora snackisen i dag har varit Linn Svahns utbrott efter att ha missat finalen i sprinten i Trondheim. Linn som vunnit tre sprintar den här säsongen var oerhört arg och besviken på sig själv efter missen och då knäcktes både en stav och slängdes en mobiltelefon tillsammans med ilskna vrål där uppe i skogen efteråt.

Det var värre än ”Kallas svarta ögon” tyckte någon.

Men sån är hon sprintstjärnan som slagit igenom som en komet den här säsongen. Självklart ska man kunna hantera både med och motgång som landslagsåkare, men Linn Svahn är bara sån. Det osar katt när hon själv känner att hon misslyckats , men jag gillar ändå hennes inställning till idrotten. Linn kommer säkert att få lite pekpinnar från ledningen eftersom hon är en så viktig förebild för unga skidintresserade, men jag hoppas ändå inte att dessa samtal ska förändra henne. Tids nog hittar nog den unga vinnarskallen Linn en lämplig nivå för att hantera sina besvikelser. Senare i dag bad också 20-åringen om ursäkt och konstaterade: ” Jag är väl ung och dum..”

 X x x

En stor besvikelse var Hanna Öbergs stående skytte i dagens VM-stafett i skidskytte-VM då hon hade guldläge.

Hanna kom in på vallen tillsammans med guldvinnande Norge med Marte Olsbu Röiseland och jag trodde absolut att Hanna skulle klara hem en medalj åt Sverige, och inte minst sin lillasyster Elvira öberg som åkte första sträckan i det svenska lag där också Linn Persson och Mona Brorsson ingick. Jag tror dock att Hanna gick lite för hårt för att hänga med Röiseland i åkningen fram till ståendeskyttet och då fanns inte skärpan där. Extraskotten satt inte där de skulle och Hanna tvingades till två straffrundor och då var förstås dagen förstörd. Hanna Öberg har nu bara en chans kvar att ta en medalj i årets VM. Det är i morgondagens masstart, och jag unnar verkligen Öberg, som varit så nära medalj i flera lopp, en fullträff i VM-avslutningen i Anterselva/ Antholtz.

På herrsidan sköt Peppe Femling bort den svenska chansen på första sträckan när han fick två straffrundor. Sverige slutade tia i stafetten.

X x x

Jag har också direktrapporterat från den 32:a Tjejvasan i förmiddags. Segern gick inte oväntat till Britta Johansson-Norgren för fjärde gången efter ett mäktigt ryck med fem km kvar som knäckte tvåan Lina Korsgren. Bästa norrbottning var Jenny Larsson, som numera tävlar för Östersund SK , som kom femma. Magdalena Pajala, Piteå kom sextonde.

Håkan Svensson

Direktrapportering Tjejvasan

Rosvik Hemma igen efter SkiTour 2020 i Östersund, Åre och norska Meråker/Grova som jag behandlat i krönikor och reportage i Norrmedia, Kuriren och NSD och även här på Skidbloggen. I helgen fortsätter touren på Granåsen i Trondheim, där jag tidigare varit och bevakat längd-VM. Nu kollar jag den tävlingen i teve samtidigt som jag bänkat mig framför den stora begivenheten Tjejvasan som avgörs för 32:a gången med 6400 anmälda.

Loppet har startat i ösregn och det är naturligtvis inte så kul. Men åkarna lär inte känna av regnet speciellt mycket eftersom de har kläder som står pall för alla väder.

Naturligvis är ett namn som Britta Johansson-Norgren en tippad vinnare i konkurrens med Lina Korsgren, Maria Nordström, Katerina Smutna och några till. Länshoppet Magdalena Pajala har också nämnts i förhandsspekulationerna, men hon tappade elva sekunder redan på första två kilometrarna. Hoppas hon kan få kontakt med täten igen. Ett hett namn är också länstjejen Jenny Larsson, som numera tävlar för Östersunds SK. Hon ligger femma i nuläget. Tvingades dock släppa tätgruppen efter Hökberg.

Elitåkarna åker förstås på blanka skidor, det vill säga idel stakning. Bara glid ingen fästvalla.

Så är det inte för skaran av mationärer där jag för övrigt har min kära sonhustru Charlotte Svensson på start. Hon gjorde ett bra lopp i Tjejvasan förra året, och gör det säkert i år också i det snabba isföre som råder,

UPPDATERING

x x x

Loppet utvecklar sig tidigt till ett envig av ettan och tvåan förra året , Britta Johansson-Norgren och Lina Korsgren som gick loss. Nu pågår ett mentalt spel dem emellan samtidigt som de stakar vilt. Mitt tips är att Britta avgör i slutet. Det kan bli spurt på upploppet...

x x x

Britta och Lina framme i Eldris, 9 km från mål efter en timmes åkning. Det går fort. Trea är Ida Dahl och fyra Katerina Smutna.

x x x

Britta Johansson-Norgren rycker vid sju km, men får ingen lucka till Lina Korsgren. Britta har vunnit både det långa Vasaloppet och Tjejvasan. Korsgren har vunnit den långa Vasan , men inte Tjejvasan och vill förstås ta plats i den exklusiva klubb åkare som vunnit både Tjejvasan och Vasaloppet, 9 mil.

x x x

37-åriga Britta trycker hårt fem km från mål och får en lucka och nu ser hon ut att vara på väg mot ain fjärde seger i Tjejvasan. Susanne Nyström , Piteå har rekordet med sex segrar i Tjejvasan.

x x x

Försprånget är nu drygt 100 meter och det känns givet att Britta Johansson-Norgren får segerjubla i år också.

x x x

In under den klassiska portalen " I fädrens spår för framtids segrar" i Mora stakande mot sin fjärde seger i Tjejvasan glider långsfenomenet Britta Johansson-Norgren. Sollefteåtjejen som bytte från "det vanliga skidlandslaget" och satsade på långlopp med framgång. Tvåa för andra året Lina Korsgren + 38. Trea Ida Dahl, + 1,58. Fyra blir Katerina Smutna + 1,59. Femma blir Jenny Larsson som tävlat både för Luleå gjutaren och Gellivare Skidallians innan hon gick till Östersund. Jenny är då 3,50 efter segrarinnan.

_ Kul att rycket fem km kvar lyckades. Eftersom hon släppte förstod jag att Lina var trött, analyserade Britta Johansson-Norgren.

X x x

Magdalena Pajala, Piteå , åker in som sextonde tjej, 8,25 efter segrande Britta Johansson-Norgren. Av länsåkarna blev också Emma Bergström. Kalix 18:e , + 8,41, 19:e Maria Olofson Kalix SK, + 8,44, 20. Linn Tapani, Jukkasjärvi, + 85,53. 35:a Åse Borgeryd, XC Pite, + 12.24.

Stort grattis alla tjejer! Ni är alla i startfältet vinnare!

Håkan Svensson

Resultat 25 bästa från Tjejvasans hemsida:

 1Johansson Norgren, Britta (SWE)

 

Ett imponerande personrekord

Grova, Meråker Emma Ribom Foto: Håkan Svensson

Emma Ribom skejtar kraftfullt på väg mot sitt bästa distanslopp i världscupen dagens förnämliga åttondeplats i långloppet i norska Meråker/Grova som är den fjärde etappeni SkiTour2020. Foto: Håkan Svensson

Det stora norrbottniska glädjeämnet i dagens värlldscuplopp i norska Meråker är utan tvekan unga Emma Riboms lopp. Hennes insats är personligt rekord som distansåkare i världscupen och den 22-åriga Piteååkaren är nu åtta i totalen i SkiTouren.

Ribom hade tidigare niondeplatsen på 10 km klassiskt som bästa distanslopp i världscupen. Åtta har Emma Ribom också blivit i sprint.

Det var underbart att se Emma kraftfullt och tekniskt fulländat skejta fram i fjällterrängen vid Grova. En plats norr om Meråker och den plats där Norge har ett framgångsrikt skidgymnasium som fostrar unga stjärnor. 

Kalixfostrade Emma Ribom har verkligen imponerat under hela touren och även tidigare under världscupsäsongen. Enda missen är väl att hon inte klarade sig vidare från prologen i sprint. Trots att hon inte hade perfekt glid på sina skidor så avancerade hon rejält på den sista milen och var 3,31 efter segrande Johaug i mål. Som näst bästa svenska efter Ebba Andersson som blev fyra på som hon sa tröga skidor.

- Det är jättehäftigt att vara med och fajtas om topp-tioplaceringar, konstaterade Emma Ribom efteråt och visst är det så.

Hennes karriär går spikrakt uppåt och det ska bli hur spännande som helst att följa fortsättningen av touren och världscupen. Efter touren också U 23-VM i tyska Oberwiesenthal 29/2 - 7/3.

Charlotte Kalla åkte in som fjortonde i långloppet, 7,53 efter Johaug och Jonna Sundlng 20:e, 9,54 efter.

På herrsidan vann ryssen Alexander Bolshunov före norrmännen Kläbo och Iversen. Den senare är från Meråker och hade en jätestor supportergrupp på plats vid spåret.

Jens Burman, Åsarna var bästa svensk på 14:e plats efter att ha legat i täskiktet i början.

Länsåkarna då? Jo, Johan Häggström krigade sig i mål efter långloppet som nr 34 , 3,44 efter och Martin Bergström blev 59:a , 6,11 efter. 

De båda får jaga revansch i sprinten i Trondheim på lördag.

Håkan Svensson

TILL TOPPEN AV SIDAN