Skidbloggen

De norrbottniska landslagstjärnorna är många i längdåkning, skidskytte, alpint och skidorientering och deras framfart speglar vi här på Skidbloggen. Jag som följer skidessen extra noga heter Håkan Svensson, och har med penna i hand stått längs skidspåren i fem decennier. Jag kommer att följa OS och VM, världscuptävlingar och allt där emellan på längdsidan, men även rapportera och reflektera över länsåkare i andra sporter med skidor på fötterna. Tipsa gärna eller kom med synpunkter. Då mejlar ni till hakan.svensson@kuriren.com.

Rapportering från Vasaloppet

Rosvik Gomorron!

Det är dags för den garanterade skidhöjdaren Vasaloppet. Snön singlar mot marken här hemma i Rosvik, men mycket värre är snöfallet för de mer än femtontusen åkare som ska genomföra det 96:e Vasaloppet, I fädrens spår för framtids segrar.

Här på Skidbloggen kommer det lite direktrapportering från loppet utifrån det jag personligen noterar från tevesändningen samt andra kanaler, och givetvis har jag ett norrbottniskt fokus.

Starten har gått och jag skådar världens vackraste idrottsbild när mängden åkarna lämnar startplatsen Berga by i Sälen för de nio milen till Mora.

Helt klart blir det ett jobbigt lopp för Vasaloppsåkarna i år. 3-4 minusgrader, snöfall och blåst. Ett slitsamt före, och i varje fall åkarna längre bak i fältet får nog räkna med att åka på en spårbädd utan spår..

Hundratals norrbottningar kör årets Vasalopp på första söndagen i mars. Bäste länsåkare ifjol var Niklas Henriksson, 28-årig Luleåbo som tävlar för I 19 i Boden. Han tog en storfin 20:e plats ifjol och var tredje bästa svensk på tiden 4.40.25.

Niklas som satsar på långloppscupen är med även i år, och det ska bli jättespännande se vad han förmår i den tuffa konkurrensen i år.

Ni som i likhet med mig parkerat framför teverutan, traditionellt med kaffe och goda mackor nära intill, ser på bilder hur snön ryker runt fötterna på herr och damtäten som naturligtvis stakar kraftfullt på blanka skidor. Det vill säga utan fästvalla, vilket flera hundra elitåkare gör i årets lopp. Att åka på blanka skidor har också blivit vanligt bland oss motionärer numera, och det gäller även i Vasaloppet.

Uppdatering 08.35,första kontrollen i Smågan.

Viktor Mäenpää Finland snabbast före ett gäng norrmän. En tätgrupp på nio åkare är loss. I gänget bäste svensk Andreas Holmberg, Mora, som gjort fina rsultat i långloppscupen i år.

Täten krigar nu om spurtpriset vid den första kontrollen i Smågan. Första dam är LIna Korsgren före Britta Johansson Norgren, och det skiljer 20 sekunder till Linas fördel i Smågan. Jenny Larsson som tävlat för Luleå Gjutaren och Gellivare Skidallians och numera från Östersunds SK ligger sexa, 1,25 efrer Lina Korsgren.

Uppdatering,Mångsbodarna 24 km:

Tätgruppen på nio man intakt. Norrmannen Stian Berg vinner spurtpriset med tiden 1.11.17. Viktigt för honom eftersom han leder sprintcupen i Ski Classics. Bästa dam är LIna Korstgren som kommr till Mångsbodarna på tiden 1.12.34. Hon är 12 sekunder före Britta Johansson Norgren.

Bäste norrbottning är inte oväntat Niklas Henriksson, I 19 på tiden 1,12.30 vilket är 42:a plats i loppet. Han hänger med bra.

Uppdatering när 60 km återstår:

Tätgruppen har nu utökas till elva åkare som stakar vilt i tätgruppen i snöyran. Stora klungan är 1,13 efter de elva i täten.

Uppdatering, Risberg 34 km:

Niklas Henriksson, länshoppet som var 20:e ifjol kör på bra. Han passerade Risbergskontrollen efter 34 km som 23:e man på tiden 1,43,00. Starkt jobbat!

Täten sju minuter snabbare än fjolårstiden.

Uppdatering Evertsberg efter halva loppet:

Spurtpriset efter 47 km vinner Stian Berg, Norge efter 2.20.35.

Tätgruppen som minskat till sju man samarbetar oerhört bra och frågan är om den tidiga utbrytningen i loppet kommer att lyckas..? De är nu tre och en halv minut före den stora klunga med esset Petter Eliassen, Norge i täten  De stora favoriterna i loppet bidar dock sin tid och lär nog avancera rejält nu på andra halvan av loppet.

Lina Korsgren tätt före Britta Johansson Norgren i Evertsberg. Jenny Larsson åtta , 7,25 efter.

Länets viking Niklas Henriksson, team Igne passerar Evertsberg. Han är 3,27 efter täten.

I tätgruppen finss nu fem norrmän , en svensk ( Andreas Holmberg, Mora) en finländare ( Viktor Mäenpää)

Uppdatering Oxberg och Lundbäcksbackarna.

Det var i Lundbäcksbackarna nära Oxberg som länets olympiamästare och världsmästare Sven-Åke Lundbäck i slutet av sin karriär 1981 gjorde sin enda start i Vasaloppet och vann! Det var så stort och Sven-Åke själv har alltid satt den triumfen högt på sin mäktiga meritlista där han vunnit allt värt att vinna.

Spurtpriset i Oxberg, 29 km till Mora, vinns av Joar Andreas Thele , Norge före Andreas Holmberg.

Länsets ess Niklas Henriksson ligger nu så fint placerad som 14:e  och alltså bättre till än fjolårets fina placering 20:e. Niklas är starkt och kan avancera ytterligare.

niklas henriksson

Niklas Henriksson, Luleåbo som tävlar för I 19 IF och Team Igne.

En av loppets stora favoriter norrmannen Petter Eliassen är nu nästan ifatt täten. Har nog lagt upp loppet perfekt.

Lina Korsgren passerar Oxberg som dametta efter 3,08,51. Britta Johansson Norgren är 2,20 efter. Lina Korsgren ser ut att vara den starkare i dagens tuffa lopp.

Åkarna är nu framme i Gopshus  drygt två mil kvar, med en tätkvartett och många åkare inom minuten efter. Bäddat för en rysaravslutning av Vasaloppet.

Petter Eliassen i täten. Vann Vasaloppet 2014. Ny seger, månne..?

Det har slutat snöa och sluttiden torde landa under fyra och en halv timme. Stora klungan 35 sekunder efter. Nu rycker Petter Eliassen. Håller rycket..?

Uppdatering Hökberg med 19 km till Mora:

Petter Eliassen fick en lucka i sitt ryck på 4 sekunder före Stian Hoelgaard, Norge.

Norsk seger i Vasaloppet har det varit sju år i rad. Allt talar för att det blir så även i år.

Klas Nilsson bästa svensk som sexa i Hökberg , 40 sekunder efter.

Niklas Henriksson finfin nia , 1.00,7 efter, i Hökberg. Norrbottning kanske på topp-10...! Vad säger ni? Drygt 17 km till Mora.

Damledaren Lina Korsgren har nått Hökberg, Tvåan Britta Johansson Norgren är 4,16 efter Korsgren. Lina är 61:a åkare totalt i årets Vasalopp vilket är fullständigt fenomenalt.

Uppdatering Eldris , sista kontrollen. Milen kvar.

Eliassen och Stian Hoelgaard fortsatt i täten. Finns någon chans för bland annat Klas NIlsson från Skellefteå i grupp 2 att komma ikapp tätduon..? De är 38 sekunder efter och lär få svårt att nå ikapp. Tror jag med nio km kvar.

Niklas Henriksson verkar ha tappat lite. Är inte bland de sjutton bästa som teve visar resultaten för. Men nu kommer hans placering. Nklas är 20:e. Kan han slå den placeringen som han hade ifjol..??

Avgörandets tid är inne. Ska Stian Hoelgaard som har flera pallplatser äntligen vinna..? Petter Eliassen vet hur det känns att vinna ett Vasalopp. Hoelgaard var tvåa ifjol, Eliassen 14:e.

Ska det bli spurtstrid inne i Moraparken och under den stolta portalen, I fädrens spår för framtids segrar..?

Taktikspelet i ledarduon säkert intensivt.

Damernas Vasalopp är givet. Lina Korsgren vinner.

Målgången i Mora:

Nu två kilometer kvar för tätduon Petter Eliassen och Stian Hoelgaard. Kraftfull stakning.

Över Aukland-bron in mot upploppet. Hoelgaard i täten, men i spurten på upploppet är urstarke stakaren Petter ELiassen starkast. Vinner sin andra seger i Vasaloppet på tiden 4,25,14.

Eliassens triumf var Norges åttonde raka i Vasaloppet. Nabolandet har tagit över även här i den svenskaste av skidfester.

Klas NIlsson blir bäste svensk som femma, 59 sekunder efter. Starkt jobbat av Skellefteååkaren.

Niklas Henriksson, I 19 IF då..? Ja bäste norrbottning i loppet blir 19:e man, 4,11 efter segraren. En lysande prestation av 28-årige Niklas. Det är hans bästa Vasalopp, var 20:e ifjol. Han slår en sådan klasslöpare som ryssen Maxim Vylegzhanin som blir 23:a, 6,39 efter.

Samt landslagsmannen Oskar Svensson, Borlänge, som blir 32:a, 9,32 efter segraren.

Lina Korsgren vinner damernas lagerkräns påhängd av kransmasen och bejublas på upploppet när hon går i mål på den förnämliga tiden 4,41,02 och spöar merparten av killarna i loppet. Hon blir 57:a i hela loppet vilket är het fantastiskt.! Britta Johansson Norgren hade sämre skidor och blir tvåa över de nio milen, 6,08 efter Lina Korsgren. Exnorrbottningen Jenny Larsson, numera Östersunds SK, blir finfin åtta bland damerna, 16 minuter efter Lina Korsgren.

Magdalena Pajala, Strömnäs GIF ,som den här säsongen gör en långloppssatsning skidar in som 17:e tjej, 36,18 efter Lina Korsgren. Bra jobbat det också!

En annan stark norrbottnisk prestation svarar veteranen från IFK Kiruna, Bernt NIva, som jag följt genom hela karriären. Han blir 91:a man på tiden 4,47,15. Bravo Niva!

Bara att lyfta på skidluvan och buga för alla hjältar i Vasaspåren..

Jag återkommer under dagen med ytterligare uppdateringar kring norrbottniska åkare.

Tack till er alla som hängt med på Skidbloggen i dag.

Uppdatering norrbottniska resultat:

Emma Bergström, Kalix SK, passerar mållinjen som finfin 34:a med tiden 5,47,08.

Åse Borgeryd, XC Pite , är en passionerad längdåkningsfantast som kör in på 41:a plats på tiden 5,58,53. Bravo!

Anna Lindgren , Råneå SK, åker in som 65:a på fina tiden 6,24,58.

Josefine Enesund Tuoremaa, I 19 IF kör in som 88:e tjej på goda tiden 6,43,52.

Frida Lind Oja, Jukkasjärvi IF tar den 100:e placeringen i årets Vasalopp med tiden 6,51,01. Bra jobbat.

Därmed är alla norrbottniska placeringar bland de 100 bästa på herr och damsidan redovisade.

Nu tar jag själv en skidtur på havet här i Rosvik där det finns fina nydragna spår! Väldigt kul det också!

Håkan Svensson

 

Guldtjejen har nya mål i sikte

Rosvik Efter sju år i längdlandslaget väljer Stina Nilsson en ny inriktning på karriären. Från och med nu är det skidskytte som gäller.

– Jag har alltid vetat att jag kommer göra en satsning mot skidskytte, just för att det ser så himla kul ut, berättar Stina i ett pressmeddelande.

Självklart en bomb på idrottsfronten i Sverige, men givetvis är det bara att deönska henne lycka till eftersom hon tycker att sporten ska bli så kul och spännande att utöva.

Jag tror dock inte att det blir enkelt för henne att snabbt nå resultat i sin nya sport. Den synpunkten bygger jag på det faktum att flera elitåkare i längdåkning tidigare provat på att gå över från längd till skidskytte utan att lyckas särskilt bra.

Magdalena Forsberg, den största genom tiderna, är förstås ett klart lysande undantag med sin magnifika meritlista. En längdåkare från början som också lyckats som skidskytt är ACO, Anna Carin Olofsson, numera Zidek som vann OS-guld i Turin 2006.

På herrsidan är olympiamästaren Björn Ferry det bästa exemplet på en längdåkare som framgångsrikt bytt till skidskytte.

Om jag blev överraskad över Stina Nilssons beslut..? 

Ja, självklart är det så, men samtidigt inte... Stina är en tjej som gått sina egna vägar i sporten hela karriären, och klarat en rad tuffa utmaningar till exempel alla hennes svåra skador. Jag utgår också från att under den tid som hon hunnit testa skidskytte i vår upptäckt att hon har anlag och att chansen finns att hon ska lyckas också i den sporten. Annars hade hon nog inte tagit det stora steget över.

Stina Nilssons fjolårssäsong var i det närmaste osannolik. Hon åkte hem med tre medaljer från VM i Seefeld, varav ett historiskt stafettguld, hon stod överst på världscuppallen åtta gånger och vann den totala sprintcupen. Allt detta skedde under en säsong då hon var borta i en månad på grund av den lårskada hon ådrog sig i sprintsemifinalen i Otepää.

stina nilsson foto Håkan Svensson

Stina Nilsson lämnar längdåkningen och blir skidskytt. Det är dagens idrottsbomb. Foto: Håkan Svensson

Den senaste vintern blev dock inte alls som Stina hade hoppats. En stressfraktur ledde till att hon fick kasta in handduken efter den första deltävlingen av Tour de Ski och efter det blev det ingen mer tävling för hennes del.

Vad Stina sysslat med sedan dess är så klart rehabilitering, men Stina Nilsson slutar aldrig att överraska. I största hemlighet har hon dessutom stått på skjutvallenH och nu har hon bestämt sig. Från och med nästa säsong är det skidskytte som gäller.

– Min grundtanke var att köra längdskidor ett OS till och sedan byta efter säsongen 2022. Men på grund av min skada har jag fått mycket tid att tänka och provskjuta och jag känner att jag verkligen inte vill vänta längre. Det är alldeles för roligt för det, säger Stina Nilsson.

Förutom att det är roligt med skidskytte lockar den lite annorlunda utmaningen jämfört med längdskidåkningen.

–  Jag älskar att det är en idrott som utmanar ens förmåga att ta kontroll över sin kropp och sitt sinne på en och samma gång, berättar hon.

 Stina ser inte faktumet att hon nu ska tävla med ett gevär på ryggen som något bekymmer.

­– Jag är ödmjuk för skidskyttets utmaningar, där jag tror att rutinen med geväret och att lära sig allt om vapnet, som till exempel när och hur man skruvar, blir den största utmaningen, men de är en utmaning jag ser fram emot. Jag får väl bara träna ”lite” extra på det, säger hon med ett skratt.

 Det finns mycket för Stina att lära vad gäller att hantera vapnet, men hon ser samtidigt att hon också kommer kunna bidra till skidskytteåkarna.

– Jag tror att skidskyttarna och jag kan ha ett enormt bra utbyte av varandra. Jag kan säkert vara en bra sparringskompis på intervallpass, medan jag själv har tonvis med saker att lära av dem på vallen. De är ju proffs. 

 Stina har varit med i längdlandslaget sedan 2013 och ser det inte som att hon nu lämnar längdskidåkningen.

­– Jag vill tacka Svenska Skidförbundet för de här viktiga och roliga åren. Det känns som att jag kommer att få behålla väldigt mycket av längdskidåkningen även framöver, det är ju inte så att jag byter värld helt och hållet. Jag vill gärna se att längdskidåkningen och skidskyttet går lite hand i hand för mig. Min ambition är att vara en minst lika bra skidåkare även fortsättningsvis och att kunna gästspela för min skidklubb IFK Mora på SM-stafetter i framtiden, säger Stina.

 Vad hennes mål för kommande tävlingssäsong är besvarar Stina Nilsson, precis som alltid, med undvikande finess.

– Faktiskt flera stycken. De fem svarta prickarna. 

Stina Nilsson har varit i kontakt med Svenska Skidskytteförbundet där man givetvis är glada över hennes intresse och hälsar henne välkommen till Svenskt Skidskytte och ser fram emot hennes satsning.

Där rök segerchansen

Rosvik Tyvärr sköt vår superstjärna Hanna Öberg bort chansen att vinna världscupen totalt i dagens snöiga och vindpinade sprintlopp i finska Kontiolahti.

Hanna Öberg hade en tung dag på vallen och sköt en bom i liggande och tre bom i det stående skyttet och då rasar man rejält i prislistan. Tack vare bra åkning kom hon ändå in på 28:e plats och får köra jaktstarten i morgon.

Inför dagens lopp med tomma läktare hade Svensbyns stolthet chansen att vinna världscupen totalt, nu talar det mesta för att hon blir fyra men chansen finns att bli trea. Toppstriden står mellan norskan Tiril Eckhoff och italienskan Dorothea Wierer. Jag tror att norskan Eckhoff vinner.

- Skyttet är för dåligt. Jag vet att jag kan mycket bättre, konstaterade Hanna som nu lovar att försöka knyta ihop världscupsäcken så bra som möjligt.

Morgondagens tävling blir säsongens sista efter mixedstafetten i Finland ställts in på grund av coronaviruset.

Hanna Öberg hade problem på vallen, och det hade också lillasyster Elvira Öberg. Hon fick in snö i dioptern i sitt liggande skytte. Hon försökte få bort snön, men misslyckades med det och fick tillkalla ledarhjälp. Detta tog tid, närmare bestämt en minut och femton sekunder vilket motsvarar ungefär tre bommar.

I det stående skyttet sköt Elvira fullt och var i mål 1,53 efter segrande Denise Herrmann som 45:a.

- Surt att det strulade på vallen, jag gjorde annars ett bra lopp, sammanfattade Elvira Öberg med rätta.

Från Kontiolahti nås vi också beskedet att en av sportens legender, fransmannen Martin Fourcade avslutar sin fenomenala karriär efter fem OS-guld och tolv VM-guld. Bara att buga för hans imponerande insatser under många år.

Från skidfronten konstaterar jag också att Linn Svahn vinner sprintcupen totalt sedan den avslutande sprinten i Canmore blivit inställd. Tvåa i sprintcupen blir länets storstjärna Jonna Sundling, Piteå Elit före slovenskan Anamarija Lampic. De svenska stjärna fick besket om att de blir etta och tvåa i sprintcupen när de kom hem från Quebec i onsdags.

Helt klart blir Jonna Sundling ett glödhett norrbottniskt kort i sprint de kommande åren. I VM och framförallt vid OS 2022, om dessa tävlingar kan köras i dessa tider av ett virus som förlamar hela världsidrotten.

Håkan Svensson

Hon kopplar ett segergrepp

Piteå Nu kopplar länets superstjärna Hanna Öberg ett häftigt grepp i kampen om att vinna den totala världscupen i skidskytte.

Svensbyns stolthet, som blev sexa i sprinten inför tomma läktare i tjeckiska Nove Mesto i torsdags, visade i dag klass när hon tog en imponerande andraplats i masstarten över 12,5 kilometer med fyra skjutningar.

Hanna missade sitt tredje skott i det inledande liggande skyttet men sköt sedan fullt, 19 av 20 träffar.

I det avslutande stående skyttet var hon bombsäker och passerade flera konkurrenter i en tävling där många missade.

Norskan Tiril Eckhoff bommade ett skott i det sista stående skytte men vann ändå tack vare sin starka åkning, 25 sekunder före Hanna Öberg.

Eckhoff blandar sig därmed också på allvar i striden om den totala världscupsegern där kampen står mellan italienskan Dorothea Wierer, Tiril Eckhoff och Hanna Öberg.

Efter 19 av 24 tävlingar leder Wierer ( som var femma i dag med tre bom) världscupen med totalt 776 poäng. Hon är 69 poäng före Eckhoff och ytterligare två poäng före Öberg.

Min magkänsla är dock att Hanna Öberg med en stigande form, sin jämnhet, och ett säkert skytte har en ypperlig chans att bli en vinnare i slutskedet.

Hon gillar läget högt och rent, men fokuserar på att göra ett bra jobb dag för dag.

­_ Det är kul att jag är med där uppe. Men nu gick ju Tiril om mig med några poäng, så det är verkligen en tajt fajt vi har. Det gäller att hålla uppe nivån på tävlingarna och inte göra bort sig, säger Öberg till Svt.

X X X

Skidklassikern Holmenkollens femmil har avgjorts i dag i Oslo. Segern gick till ryssen Alxexander Bolsjunov före norrmannn Simen Hegstad Kreuger som båda ryckte loss i slutet. Bäste svensk efter ett glädjande offensivt lopp blev Jens Burman, som slutade åtta, 26 sekunder efter Bolsjunov.

En stark prestation i Norge gjorde också Piteå-åkaren Viktor Brännmark som på allvar etablerat sig i landslaget när han fått chansen i säsongsavslutningen. Viktor blev tredje bästa svensk efter Jens Burman och Daniel Richardsson (21:a) på 24:e plats. Därmed plockar han sköna världscuppoäng på nytt och stärker sina möjligheter att ta plats i en träningsgrupp i landslaget nästa säsong.

 

Håkan Svensson

 

Jag blir så rörd

Piteå Oj, vilken fantastisk skiddag vi fått uppleva i skidklassikern Holmenkollens tremil i dag.

Jag är blir så rörd när jag ser Frida Karlsson spurta ifrån ”omöjliga” Therese Johaug på upploppet och vinna sin första världscupseger.

En magisk spurt på flygande skidor som Världens bästa Karlsson hanterar så mästerligt och rutinerat, trots att hon bara är i början på en karriär som kan bli någonting alldeles extra.

Och inte nog med det.

Förutom Fridas seger så blir Ebba Andersson  trea efter en strålande vecka med andraplats i Lahtis förra helgen, två guld på U23-VM i Tyskland före dagens tredjeplats i Holmenkollen.,

Härligt nog blir Kollen-temilen också en stor framgång för länshoppet  Charlotte Kalla som blir fyra, och gör säsongens bästa lopp.

Ni såg väl att Charlotte hade det där fantastiska klippet i steget som vi sett tidigare i karriären så ofta , men som vi saknat förut den här säsongen.

Efter att ha blivit sexa i Lillehammer har hon oftast parkerat runt tia-tolva, men nu kom lyftet.

--Det här tar jag med mig framåt. Hade en go känsla och jag tackar verkligen vallateamet som lyckats så bra med våra skidor, konstaterade en lycklig Charlotte efteråt.

Dagens framgång tror jag kommer perfekt om Charlotte väljer att fortsätta sin fantastiska karriär även nästa säsong.

Piteå Elits andra representant i Kollen, Lisa Vinsa, åkte i mål som 36:a.

Ett vinnande drag av svenskorna var att byta skidor vid drygt 18 km. och i det sammanhanget vill jag förstås också hylla det hårt kritiserade svenska valla teamet som i dag lyckats perfekt med sitt tuffa jobb.

Det är egentligen bara en sak som stör mig lite denna glädjedag och det är att inte Fridas triumf fick ske inför normal jättepublik i Holmenkollen. Något som stoppats på grund  av riskerna för coronavirus.

Apropå Holmenkollens klassiska tremil så har den också vunnits av en norrbottnisk skidstjärna, men det är länge sedan. OS.året 1956 radade Sonja Edström-Ruthström ( född 1930) upp framgångar och det året vann hon också Holmenkollens tremil överlägset.

Håkan Svensson

Syskonen som levererar

Piteå Syskonen Öberg från Svensbyn levererar i skidskyttevärldscupen. I dag i Nove Mesto blev Hanna Öberg sexa och lillasyster Elvira Öberg åtta. Vann gjorde tyskan Denise Herrman som åkte snabbast och sköt fullt.

Det var Elviras första topp 10-placering individuellt i världscupen. Tidigare var hon som bäst tolva. Mycket imponerande var det att Elvira Öberg lyckades skjuta fullt i dagens lopp trots att många åkare hade stora problem på vallen.

Den dag kan nu närma sig att Elvira till och med kan slå storasyster Hanna Öberg. I dag var det inte långt borta, men Hanna var starkare i åkningen.

Hanna Öberg fortsätter dock att visa stabilitet och med sin sjätteplats förbättrar hon sitt läge i totala världscupen i kamp med italienskan Dorothea Wierer.

Jag tror att Hanna har en god chans att vinna världscupen totalt vilket också är en dröm för Hanna Öberg. Hon har vunnit OS och VM-guld och drömmer nu om att vinna världscupen vilket är ett bevis på att man är den bäste skidskytten över en hel säsong. Något som Hanna själv värdesätter väldigt högt.

Det ska bli oerhört spännande att följa Hannas fortsatta tävlande i de avslutande världscuptävlingarna.

Piteåtjejen Anna Magnusson åkte bra i dag, men hade en svart dag på vallen och missade fyra skott i liggande och två i stående och slutade på 85:e plats vilket hon säkert är väldigt missnöjd över.

Tävlingen i Nove Mesto avgjordes inför tomma läktare på grund av corona-oron. Verkigen en ovan känsla eftersom tävlingar i Nove Mesto alltid brukar locka jättepublik.

X x x

Från skidskyttefronten vill jag också lyfta på luvan för Ingela Andersson från Arvidsjaur som i dag vann i IBU-cupen i Kiev. Ingela lär få chansen att tävla i världscupen hemma i Oslo där hon bor, och jag väntar bara att hon ska få en fullträff i den cupen också. Ingela har dragits med en del sjukdomar som förstört tidigare satsningar på den nivån. IBU-cupen som hon vann i dag är en cupen under världscupen.

Håkan Svensson

TILL TOPPEN AV SIDAN