Hur det går för huvudpersonerna är ännu en väl förborgad hemlighet, skådespelarna har förbundit sig att inte avslöja någonting om handlingen. När TT möter Emilia Clarke uttrycker hon sig försiktigt, men berättar att inspelningen krävde en hel del mentalt.

Min sista scen var väldigt känslomässig. Och att säga adjö till serien kändes väldigt bitterljuvt. Det är det största som hänt i mitt liv – jag var ett barn när jag började, nu är jag vuxen, säger hon.

I säng med Jon Snow

Artikelbild

| Kit Harington och Emilia Clarke som Jon Snow och Daenarys Targaryen i den sista säsongen av "Game of thrones". Pressbild.

Under de tio år som har gått har Daenerys Targaryen, som Clarke spelar, varit en av seriens huvudpersoner. Sista avsnittet i säsong sju slutade med att hon gick till sängs med Jon Snow, som hon troligen är nära släkt med.

I slutet av säsong sju stod alla rollfigurer och balanserade på en klippkant. När jag fick manuset till hela den sista säsongen läste jag det på en eftermiddag. Sen gick jag hemifrån och promenerade runt i London under tre timmar och bara tänkte på det. Det är så episkt.

Relationen till Jon Snow är inte oproblematisk, men för drakdrottningen Daenarys är den välgörande.

När det gäller Dani och Jon, så är det på många sätt den bästa relation hon har haft. Han får fram en ärlighet hos henne som inte har funnits förut.
Artikelbild

| "Min sista scen var väldigt känslomässig. Och att säga adjö till serien kändes väldigt bitterljuvt. Det är det största som hänt i mitt liv – jag var ett barn när jag började, nu är jag vuxen", säger Emilia Clarke om sin insats i "Game of thrones". Pressbild.

"Det fungerade inte"

Emilia Clarke är privat en mycket charmerande och rolig person – men humorn har vi inte sett så mycket av i ”Game of thrones”.

Artikelbild

| Emilia Clarke har spelat in sin sista scen i "Game of thrones". Nu väntar andra uppdrag – och det blir inte fantasy. Arkivbild.

Nej, Dani är inte den som berättar roliga historier direkt. De försökte i början, de sade ”du är ju rolig”, så de skrev några roliga repliker till mig. Men det fungerade inte. Dani är väldigt mycket, men hon är inte rolig.

De tio åren har inneburit oerhört mycket för henne, både personligen och professionellt.

Som Daenerys skulle jag till exempel tala inför många människor. Att stå framför 300 statister och hålla ett tal på ett påhittat språk, det kräver en massa ”cojones”. Som skådespelare måste man vara beredd att gå genom eld, ibland till och med bokstavligt. Regissören säger ”gå genom eld”, och så gör man det.

"Svårt få göra film"

När hon började i serien hade hon ingen aning om vad hon gav sig in på.

Jag visste inget om skådespeleri, inget om filmindustrin, inget om att göra tv. Jag var 22. Nu har serien gjort att dörrar har öppnats som förr var helt stängda för mig. Det är fortfarande oerhört svårt att få göra film, men jag har definitivt fått fler möjligheter nu. Och rollen som Daenerys har gjort att man ser mig som en stark huvudperson. Och det känns väldigt bra.

Clarke har trots berömmelsen kunnat vara relativt anonym privat – den långa vita peruken hon bär i serien gör att hon ser helt annorlunda ut, i verkligheten har hon kortklippt mörkt hår.

Det där har jag trivts med, men allt eftersom åren gått har det blivit tuffare att vara anonym. Jag blir lite vaksam, jag tycker om att kunna gå till slaktaren och småprata utan att bli igenkänd. Det händer numera oftare att jag blir igenkänd, men det fungerar. Man kan styra sitt liv så man undviker paparazzis.

"Jag började storböla"

Hur var sista inspelningsdagen? Hon säger gapskrattande att ”det var då jag insåg att alkohol kan vara ett lugnande medel”.

Jag skulle säga några ord, men istället började jag storböla. Min bror, som jobbade i teamet, filmade det. Och sen var det ett stort party och alla blev berusade.

För Emilia Clarke blir det nu en framtid utan fantasy – i alla fall ett tag.

Jag säger inte nej till någonting. Allt man gör är en ny pusselbit i livet. Men fantasy är inte det jag kommer att göra närmast inpå.

Det har talats om att det kommer spinoff-serier, som tar avstamp i ”Game of thrones”. Finns det några rollfigurer Emilia Clarke vill se mer av?

Mina drakar. Gör en serie om dem. Den skulle jag titta på.

Rättat: I en tidigare version av texten hade "Star wars-filmen" fått en felaktig titel i faktarutan.