Plundrad antik kista återlämnad till Egypten

En förgylld och 2 000 år gammal kista har lämnats tillbaka till Egypten. Detta efter att Metropolitan Museum of Art i New York köpt den och ställt ut den utan att veta att den var stulen.

Nedjemankhs kista stals under oroligheterna i samband med arabiska våren 2011.

Nedjemankhs kista stals under oroligheterna i samband med arabiska våren 2011.

Foto: Michael R. Sisak

Konst2019-10-05 16:57

Kistan är daterad till första århundradet före Kristus och tros ha varit sista viloplats åt Nedjemankh, en högt uppsatt präst under den ptolemeiska dynastin. Den kom till New York för två år sedan då museet köpte den för motsvarande 39 miljoner kronor och gjorde den till huvudattraktion.

Vad man inte visste var att kistan plundrats från Minyaprovinsen i Egypten i samband med oroligheterna under arabiska våren 2011. När kistan nådde museet via en handlare i Paris medföljde en rad förfalskade dokument, som bland annat slog fast att den exporterats lagligt från Egypten 1971.

Men en särskild enhet vid New Yorks åklagarmyndighet, specialiserad på stulen konst, lyckades avslöja bluffen och spåra kistans rättmätiga ägare. I februari i år meddelade Metropolitan att kistan skulle återlämnas, och så skedde på onsdagen vid en ceremoni med egyptiska och amerikanska dignitärer.

–  Hittills har vår undersökning fastställt att den här kistan bara är ett av hundratals antika föremål som stulits av samma multinationella liga, säger New York-åklagaren Cyrus Vance.

Nedjemankhs sarkofag

Kistan är 181 centimeter lång, 53 centimeter bred och 28 centimeter djup. Den är gjord av en kombination av kartonnage, gesso, färg, guld, silver, harts, glas, ull och blyinfattad brons. Locket består av illustrationer av begravningsformer och har inskriptioner i både guld och silver. På lockets insida finns en illustration av Nut, himlens gudinna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!