I samarbete mellan Jon R Skulberg, koreograf och regissör samt Olof Boman, dirigent har Bachs andliga musik vävts samman med samtida nykomponerad musik av Thomas och Siri Jennefelt.

Tanken med allkonstverket har varit att skapa ett meditativt rum där man kan stanna upp och känna efter vad det innebär att vara människa bland människor idag. Utforska vilka vi är egentligen och hur stort ett vi kan vara i vår tid.

Effektivt, med minimalistisk scenografi, ljumma pastelltoner, poetiskt ljus, känsloladdad koreografi, härligt tryck i kören och innerlighet i soliströsterna skapas ett suggestivt bildspel på scenen. Olika stämningar som framkallar tankar om livet och döden hur vi beter oss mot varandra.

Artikelbild

| Norrlandsoperans kör utgör en stor del i vårens opera Vi - en okänd opera av Bach?

När några på scenen, utan anledning, stängs ute från gruppgemenskapen och lämnas liggande, spastiskt ryckande, framkallas både obehagskänslor och medkänsla som ju är mer aktuellt än någonsin i vår turbulenta värld.

Men tyvärr fungerar inte "Vi – en okänd opera av Bach?" som helhet. Helt klart är uppsättningen rejält annorlunda. Ett vågat experiment med operan som changer, vilket förstås behövs.

Den totala avsaknaden av ramhistoria och rollkaraktärer skapar dock problem. Fundamentet av tre operasångare, stor kör och en grupp dansare med uppdrag att öppa upp för betraktarens egen fantasi och livserfarenhet är tyvärr inte tillräckligt. Det hela blir alltför otydligt.

Och när man väljer att inte översätta vad sångarna vill förmedla när de sjunger på tyska blir ramarna ännu suddigare.

Artikelbild

| Vårens opera på Norrlandsoperan i Umeå är ett allkonstverk som rymmer musik, dans, sång och konst. Melis Jaatinen är solist i Vi - en okänd opera av Bach?

Bachs musik går rakt in i hjärta och själ under dirigenten Olof Boman eminenta ledning och Norrlandsoperans symfoniorkesters glimrande insats men Siri och Thomas Jennefelts nykomponerade elektroakustiska musik är stundtals alltför brutal, kylig och uppfordrande för att lyfta tillsammans med Bachs fantastiska musik.