Det är full rulle i Skanskas bergtäkt i Haparanda. Kalixföretaget Br Isakssons Markteknik är på plats med krossar, hjullastare, lastbilar och grävmaskiner. Här är även företagets ägare, bröderna Mikael och Andreas Isaksson, som tillsammans startade firman för åtta år sedan.

– Vi köpte en grävmaskin efter att vi fått en del förfrågningar från markägare och fastighetsägare som ville ha hjälp att bygga vägar, en verksamhet som vuxit – i dag bygger vi ungefär 40 mil väg mot skogsbruket i Norrbotten, säger Mikael Isaksson.

Grävmaskinen var i dåligt skick, men efter renovering körde bröderna den på lediga kvällar och helger. Två år senare utökades verksamheten med ännu en 50-tons grävmaskin.

Artikelbild

| Just nu håller Br Isakssons Markteknik till i Skanskas bergtäkt i Haparanda.

– Då halkade vi in på det här med krossning. Det var en entreprenör som hade personalbrist och ville sälja bort ett problem. Vi jobbade som underentreprenör för honom fram till i våras, säger Andreas Isaksson.

I dag består företaget av tio medarbetare, men siffran väntas stiga i närtid. Företaget har nämligen ett stort kontrakt med Svevia, samtidigt som fler förfrågningar har kommit in – bland annat från gruvkoncerner.

– Vi har inte bestämt något än, utan vi får se vart vindarna bär. Det gäller att inte slå på den stora trumman för fort utan växa i lagom takt. Men vi är i en tillväxtfas och kommer att behöva mer personal, säger Mikael Isaksson och tillägger:

– Företagets utveckling består i dag till 100 procent av att rekrytera duktiga medspelare till vårt vinnarlag.

Artikelbild

| Det är bröderna Andreas och Mikael Isaksson som tillsammans driver företaget sedan 2010. "Det har varit en resa", säger Mikael.

Företaget omsatte över 15 miljoner kronor 2017. I år är prognosen en omsättning på 25 miljoner. Målet på fem år är att komma upp i 40 miljoner kronor.

Men det krävs stora investeringar för att utveckla ett företag med stora maskiner. För några år sedan höll företaget på att gå omkull efter investeringar på 12 miljoner kronor.

– Vi hade ett treårskontrakt med en aktör som bröts. Det såg riktigt illa ut för oss då, men tack vare Swedbanks förtroende och uppbackning av vårt grymma personalteam, familj och affärsutvecklare så har vi lyckats komma på fötter igen. Ingen väg är spikrak som företagare, ibland blir det berg och dalbana, säger Andreas Isaksson.

Hur är det att driva företag tillsammans med sin bror?

– Inte helt problemfritt. Ibland brinner det till, men vi lär oss nog hantera det, skrattar Mikael Isaksson.