Under onsdagen kom det plötsliga beskedet att flygbolaget Nextjet försatts i konkurs. För LKAB som har en stor del av sin verksamhet i Gällivare kommun var det ett tungt besked.

– Vår inställning generellt är att flyget är en del av en infrastruktur och det är jätteviktigt för LKAB att vi har en tillgänglighet till våra verksamhetsorter. Så det är klart att det påverkar oss negativt, säger Josefine Ejemalm, kommunikatör på LKAB.

Vet du hur ni kommer jobba när Nextjet försvinner?

Artikelbild

| Gällivare.

– Det får vi ta ställning till hur vi ska lösa. Men det är klart att det ställer till ett problem. Får vår del är det negativt och påverkar oss negativt.

Inte mindre än 1 175 personer i Gällivare kommun jobbade för LKAB under 2017 och därmed var man den näst största arbetsgivaren utöver kommunen med sina 2 125 anställda.

Till Kiruna flyger både SAS och Norwegian men avståndet dit från Gällivare är drygt tolv mil.

– Så det är inte en kort bit. Gällivare/Malmberget är ju vår näst största verksamhetsort så det är jätteviktigt att vi har fungerande kommunikationer. Flyget är en grundläggande del i infrastrukturen. Hur vi ska jobba kan jag inte svara på i dagsläget. Mer finns inte att säga i nuläget men förhoppningen är att det här kommer att lösas. Det är jättesvårt att sia i detta skede, säger Josefine Ejemalm.