Elin Lindström har spelat i band som Storma och bänt strängar i bluesorkestrar. Hon har spelat med Mats Ronander, Nina Persson och Ebbot. Men i vintras kom hon på att det är dags att gå solo – samtidigt ville hon testa vingarna på svenska i stället för engelska. Det var efter att ha sett Kent-dokumentären "Vi är inte längre där" som hon bestämde sig för språkbytet. Kent hade dittills varit ett perifert band i hennes musiklyssnande.

– Det var just hur svenska lät, jag tyckte det var väldigt inspirerande. Jag är inte ute att skriva som Jocke Berg, utan mer att skriva med svenska språket.

Jocke Bergs språk är samtidigt inspirerande, menar hon.

– Det är väldigt rak på rak men det är väldigt mycket lager, men samtidigt finns det något man inte kan greppa, säger hon.

I slutet av juli är Elin Lindströms första fullängdare under eget namn klar – och singlarna "Du eller dom" och "Se mellan fingrarna" har båda rullat på radion under våren. Produktionen har hon uteslutande stått för själv, delvis hjälp har hon tagit av sambon och medmusikern Staffan Lahti.

– Det har varit sjukt annorlunda. Det är jättecoolt, även om man inte kan bolla på samma sätt, och ibland tar man soppiga beslut, säger hon.

Förra hösten och vintern arbetade Elin Lindström på en skola. Minnen från hennes egen tid i skolan kom tillbaka. Det var då texterna kom till henne.

– Det blev mycket reflektioner, eller vad man ska säga, över människoöden och dynamik mellan människor. Jag fick mycket tankar av att vara i skolmiljö hela tiden. Mycket relaterar tillbaka till min egen skoltid. Man kan säga att det är en terapiskiva, jag har gjort upp med mycket demoner, säger hon.

Hennes kommande fullängdare kommer att släppas i slutet av juni. Låtarna hoppas hon fångar den melankoli som finns i norrbotten. Luleå i synnerhet.

– Det är mycket det här med industrin och skogar, det är ju speciella miljöer. Jag tycker det är fascinerande att tänka på hur många bostadsområden som finns, just tack vare järnverket, till exempel. För mig finns det något melankoliskt där, säger hon.

Videon till låten "Du eller dom" utspelar sig också i industrimiljöer. Filmen är gjord i en tagning där hon syns springande längs järnväg och godsvagnar, alldeles intill de välkända isbrytarna.

– Den filmade min kompis och art director Linus Lundquist. Han vet hur jag vill ha det och hur jag vill förmedla det. Skitbra på enkla effektiva idéer.

I helgen blir det dubbelt upp för Elin Lindström som på fredagen gör en akustisk spelning på Roasters för att sedan direkt efter spela på Bluestältet. Och sommarspelningarna har redan börjat bra. Elin Lindström är precis hemkommen från Stadsfesten i Skellefteå:

– Det gick skitbra, vi var förband till E-type!