För tre år sedan lämnade artisten Maxida Märak Jokkmokk för att flytta tillbaka till Stockholm, där hon bott stora delar av grundskoleåren, och komma närmare musikbranschen.

Men i somras tröttnade hon på "galor och event" i huvudstaden och bestämde sig för att köpa hus och bosätta sig i Jokkmokk igen.

I en lång livesändning på sitt Instagram-konto berättade Maxida Märak om tankarna bakom flytten och lättnaden i att landa rätt.

Artikelbild

| Maxida Märak

– Det är tamefan det bästa jag gjort i hela mitt liv, sa hon.

– En av anledningarna till varför är att jag mår så mycket bättre psykiskt än vad jag har gjort på flera år.

På sin Instagram vandrar hon runt i sina hemtrakter och visar följarna vilken natur Jokkmokk kan erbjuda, något hon har saknat.

– Jag kände mig ensam och kom på mig själv i någons lags obehaglig bubbla i mitt kök, med gråten i halsen. Jag kunde inte rensa en fiskjävel utan att tårarna började närma sig, lukten av fisk fick mig att sakna mina hemtrakter så mycket, säger hon i klippet.

Artikelbild

Maxida Märak har på kort tid blivit en av landets mest omtalade artister och under hösten arbetar hon på nytt material, som troligtvis kommer att släppas nästa år.

– Att få ha ett normaltillstånd som är ångestfritt – det är guld. Det är första gången på sex–sju år som jag har det nu, jag har nästan glömt hur det känns.