”Det bästa osignade norrbottensbandet jag hört på länge, kanske någonsin” skrev undertecknad efter att ha lyssna på Painted Skys bredbenta och driviga rock ’n’ roll, med ena foten i 70-talet och den andra i nutiden. Genremässigt har det länge saknats ett band som Painted Sky i Luleå, och det ingjuter onekligen hopp att höra att man inte behöver bo i Göteborg för att spela rock av klass. Sångaren Andreas Strandljung beskriver bandets sound som ”gammalt men nytt”.

– Musiken står på en gammal grund men har en modern touch. Det är mest influerat av 70- och 80-talet. Zeppelin, Sabbath och Deep Purple.

– Och Guns N Roses, åtminstone på sången, flikar basisten Elias Lennelöv in.

Artikelbild

| Painted Sky

Förra året kom bandet två i den nationella musiktävlingen Livekarusellen, den bästa placeringen någonsin för ett band från Norrbotten. Men såhär ett år senare har det visat sig att äventyret inte ledde till så mycket mer än byte till ett nytt studieförbund.

– Vi började tro på oss själva ganska mycket efter Livekarusellen. Vi spelade in en EP själva, med egna mickar, och att göra den var ett stort steg. Vi lärde oss hur man inte ska göra, berättar Andreas Strandljung.

– Vi fick några nya fans och lite mer motivation, sen hände det inte så mycket mer, säger gitarristen Simon Lindgren.

Idag har bandet raderat alla spår av EPn på nätet. Enligt Elias Lennelöv fungerade den mest som en demo. Efter det egeninspelade fiaskot bestämde sig bandet för att spela in i en riktig studio med en riktig studiotekniker. Valet föll på Marcus Garbom och MG Studio på Kronan. Resultatet blev To the Newborn Child, en stenhård men melodiös debutsingel med snirklande Zeppelinriff och ett driv i klass med vad som helst av Graveyard, om än något mer polerat. Som lyssnare blir man onekligen sugen på mer, och enligt Simon Lindgren är det på gång.

Artikelbild

| Painted Sky delar, ibland, replokal med Raised Fist

– Vi har material till en fullängdare, men vi kommer nog släppa en riktigt helgjuten EP istället för ett album.

– Nu har det varit fokus på att bara få ut den här singeln medan det fortfarande är sommar, flikar trummisen Martin Jonsson in.

Painted Sky hade runt 20 spelningar förra året, i år har det hittills blivit lite mindre. Utbudet i närområdet är inte särskilt stort och nästa steg för bandet är att ta sig utanför Norrbotten och spela. Elias Lennelöv tycker det är synd att det inte går att utnyttja de scener som faktiskt finns i Luleå på ett bra sätt.

– Det finns ju bra scener i Luleå, men Lillan har inte alkoholtillstånd. Ofta blir det dessutom att band spelar en vardag, och då funkar det som inte. Folk vill ha alkohol och helg, det är ju så. Och Kulturens Hus är för dyrt, så där är väl största chansen om man får vara förband till någon, men det kommer väldigt sällan band i vår genre.

I augusti spelar Painted Sky i Umeå och Sundsvall, och planen är att försöka fixa några spelningar i Finland också. Och håller kommande material samma klass som debutsingeln så känns det faktiskt som att Painted Sky i framtiden kan ha sina drömmar inom räckhåll.

– Vi ska ner i landet och försöka hitta en ny publik söderut. Jag hoppas att den här singeln kan öppna för nya såna möjligheter, säger Andreas Strandljung.

– Drömmen är att kunna leva på det man gör och bli ett etablerat bland. Och ha kul framför allt.