I projektet "BD songwriters" har norrbottniska låtskrivare fått chansen att utveckla sin talang och under Norrbotten Media Weeks första dag var välkända sångaren Sonja Aldén och tidigare "Idol"-deltagarna Jens Hult, Frans Walfridsson och Anna-Sofia Monroy i Luleå för att dra nytta av deras kunskaper.

– Det är jättekul. Några har jobbat ihop tidigare, men jag har aldrig jobbat ihop med någon av de andra, säger Sonja Aldén.

Redan efter en dryg timme hade Aldén hittat grunderna i en potentiell hit tillsammans med Michaela Stridbeck, Jens Thörnevall och Fredrik Ceder.

Artikelbild

| Nytänk. Sandra Widman och Jens Hult sattes samman under måndagen för att göra musik ihop.

– Det är kul att se vad det kan bli av det, vad som helst kan hända. Det är väldigt roligt med nya idéer och tankesätt, säger Sonja Aldén.

Luleåsonen Fredrik Ceder, som numera bor i London, håller med:

– Vi har helt olika bakgrund. Hade det varit någon annan person här hade det blivit en helt annan grej, det är en så unik grej att skriva ihop med folk, säger han.

Tillsammans sitter låtskrivarna och kastar meningar och formuleringar mellan varandra för att texten ska passa in i melodi och budskap.

Artikelbild

| Nytt. Anna-Sofia Monroy var en av artisterna som skrev låtar i BD Pops lokaler under måndagen.

– Vi har lämnat allt öppet och testat oss fram, sedan har det hamnat i någon sorts amerikansk musik med svensk text, beskriver Jens Thörnevall.

Senare under dagen ska Aldén skriva musik ihop med Sandra Widman, Sara Wohlin Zerpe och Anna Svensson Rova, som inlett dagen tillsammans med Stockholmsmusikern Jens Hult några rum bort.

Artikelbild

| Projekt. Fredrik Ceder och Jens Thörnevall är två av deltagarna i BD songwriters-projektet.

– Det är alltid spännande, det är ett nytt möte för oss och vi ska försöka lära känna en person på tio minuter för att sedan skriva en låt tillsammans, det är speciellt, säger Sandra Widman.

Den "akustiskt baserade" trion tror att de placerats ihop för att de tänker musik på samma sätt och har skrivit ihop i andra konstellationer.

Artikelbild

| Nytt. Jens Hult hade aldrig suttit tillsammans med nya människor och gjort musik innan besöket i Luleå.

– Man är alltid lite nervös inför det. Även om vi har gjort det tidigare så vänjer man sig aldrig vid att träffa en ny grupp människor och öppna sig själv. Det är en lite märklig situation, men det är kul. Fina möten, säger Sara Wohlin Zerpe.

För Jens Hult, som deltog i "Idol" 2014 och har ett nytt projekt pågående, uppskattar besöket i Luleå.

Artikelbild

| Sonja Aldén

– Det här är första gången jag gör något sådant här, tidigare har jag oftast skrivit tillsammans med en god vän till mig. Det är helt nytt men det är skönt, det är skönt att de också tycker om tystnaden, säger Hult.