Stolarna vibrerar av basgången, strålkastarna får tuppjuck i en hysterisk uppvisning och hårdrocken får publiken att spontanvråla ur testosteron. Män ska få se män göra upp som riktiga män.

En timme senare smyger Hampus Nessvold ut på scenen, till introt av en kurator och pianoklinkande, och visar upp en helt annan manlighet än den som fått tusentals hockeyentusiaster att bli typexempel i Coop Norrbotten Arena.

Det har egentligen snackats tillräckligt mycket puckjagande i den här stan under veckan och "Ta det som en man" borde fredas, men jag kan inte låta bli att tänka på hur det hade kunnat vara om 22-åringen från Värnamo fått ersätta björngapet i ishallen denna kväll. Han som låtsades tycka om fotboll för att inte bli kallad "bög" (icke att förväxla med en sexuell läggning).

Artikelbild

| Hampus Nessvold är både rolig och skarp enligt recensenten.

Om jag får generalisera (och vem gör inte det en fredagskväll?) skulle många ha mått bra av att lyssna på det som sades två kilometer söderut – de 300 som valt Kulturens hus under fredagskvällen mår inte lika bra, både på grund av hjärtskärande anekdoter och ett färdigöppnat sinne.

LÄS MER: "Många män där uppe är väldigt mjuka"

På reklamaffischen syns "Regi: Mia Skäringer" centralt placerat – och visst är det en kvalitetsstämpel att Sveriges absolut hetaste komiker/samhällsdebattör lyft ficklampan för ännu en manlig upplysning.

Det finns dessutom en del likheter med "Avig Maria", där också humor blandas med personliga blottlägganden och en oväntat stark sånginsats.

Artikelbild

| Hampus Nessvold med föreställningen "Ta det som en man" i Kulturens hus

Jag gissar att publiken som betalat för att se Hampus Nessvold är beundrare av honom eller intresserade av hans åsikter – och då blir det betydligt fler "mmm" än "aha" bland stolsraderna.

"Ta det som en man" är en kritisk skildring av en rådande mansroll och Hampus Nessvold både berör och stärker när han lyfter fram sin egen uppväxt med sång och rosa kläder.

Artikelbild

| Hampus Nessvolds "Ta det som en man" är en stark föreställning som lyfter fram problemen med den rådande mansrollen. Magnus Tosser upplever att den är starkare än björnvrålet på andra sidan stan.

Lågmält beskriver han kontrasterna mellan hur han är och hur han förväntas vara som man. Nessvold beskriver hur hans sätt att agera inte är önskvärt hos tjejer och problematiserar bilden av den sexuella mannen, som leder till våldtäkter och empatilöshet. Han är både rolig och skarp. Svag och stark.

Bristerna finns i stället i självklarheterna. Även om det säkert finns folk (typ i ishallen) som behöver höra att det är normalt att gråta, dansa hur du vill och hänga upp en bild av Suzanne Reuter i hemmet, är alla kloka ord inte ögonöppnare. Bara bekräftelser på att Hampus Nessvold har en sund människosyn.

22-åringen avslutar med att konstatera att inga pojkar föds känslokalla men lär sig att gå den vägen och framför sedan sin "Harder faster". Det är starkare än alla björnvrål och muskler utav stål.