Kvinnan anhölls på torsdagskvällen på sannolika skäl misstänkt för grov förskingring. Hon har erkänt gärningen. Magnus Müchler vid Advokaterna Müchler i Gällivare säger att hon "samarbetar till fullo" med polis och åklagare för att den här utredningen ska bli klar. Det ska handla om pengabelopp på långt över två miljoner kronor, enligt Norrbottens Medias kartläggning.

– Hon bekräftar att hon gjort på det sättet som polisen gör gällande, nämligen att hon har tagit pengar ifrån ett antal föreningar och det rör sig om stora belopp, säger Magnus Müchler.

Pengarna ska ha förts ut ur landet, men även till ett konto i Sverige, enligt uppgifter till Norrbottens Media. Var de tagit vägen vill advokaten inte kommentera.

– Hon har befunnit sig i en väldigt jobbig situation och hon har inte själv tillgodogjort sig de här pengarna. Hon har inte själv en massa pengar på ett konto någonstans och det här har inte finansierat någon form av lyxliv eller så, säger han.

Var är pengarna?

– Hon har fört pengarna vidare. Mer vill jag inte säga i det här läget, för jag vill inte försvåra polisens utredningar.

Hur mår hon efter att allt det här har rullats upp?

– Jag kommenterar inte hennes mående mer än att det är en 60-årig kvinna som aldrig tidigare haft något kriminellt förflutet som nu sitter anhållen, och har väl haft bättre dagar.

Många vill veta varför hon har gjort det här.

– Det har jag all respekt för. Det hade jag själv gjort om jag suttit i en föreningsstyrelse, men jag tror att man får respektera att polisens och åklagarens utredning, som vi vill hjälpa, får ha sin tid. Och eftersom det rör sig om så stora belopp är det ett prioriterat ärende för dem.

Kvinnan anser sig ha blivit lurad och har upprättat en egen polisanmälan om bedrägeri. Den vill dock advokaten inte prata om.

Men du bekräftar att det finns en polisanmälan?

– Ja.

Har det funnits en hotbild mot henne?

– Menar du om något hotat henne till att göra det här? Det finns inget som tyder på det just nu, säger Magnus Müchler.