– Mina klienter är oftast män. Mina kollegor är också till största delen män, säger Carolina Nilsson.

Men trenden är på väg att vända och hon är en av föregångarna. Fler kvinnliga domare, advokater och åklagare anställs.

–  Intagningspoängen på utbildningarna är höga. I dag tar sig fler kvinnor än män in för att de har högre betyg. Det kommer att innebära en mer jämställd arbetsplats med tiden, säger hon.

Artikelbild

| ”Jag har världens bästa yrke och jag vill att fler kvinnor också ska upptäcka det”, säger Carolina Nilsson.

Fyra år har gått sedan hon och hennes man återvände till stan. Carolina Nilsson ser skillnad och tycker att det bubblar i Piteås näringsliv.

– I Stockholm jobbade jag på en humanjuridisk byrå med brottmål och vårdnadstvister. I Piteå har jag varit anställd på olika byråer, men efter barnledigheten tog jag steget, säger hon.

Hennes förebild är advokaten Johan Eriksson som försvarade terrordömde Rakhmat Akilov.

–  Jag har gått kurser för honom, vi har haft mål tillsammans. Han är fantastiskt bra på att ställa frågor och han är alltid trevlig.

Artikelbild

| Försvarsadvokaten Carolina Nilsson tycker att näringslivet riktigt bubblar i stan. För en månad sedan startade hon sin egen advokatbyrå där hon nischat in sig på brottmål.

Hon berättar att män som är misstänkta för sexualbrott ofta kan efterfråga en kvinna och att tingsrättens sekreterare ibland förordar kvinnlig försvarare i olika sexualmål. Nilsson tycker inte att stämningen under en rättegång avgörs av hur jämställt det är i salen, utan har mer att göra med vilka olika typer av advokater som är med.

– Jag föredrar ett trevligt sätt. Då har folk en större benägenhet att prata, oavsett om det är min klient, motparten, ett vittne eller ett brottsoffer. Men visst finns det klienter som vill ha en bullrig advokat.

Hon är bra på att lämna jobbet för dagen men det svåraste Carolina Nilsson upplevt var ett mål hon hade tillsammans med Johan Eriksson i Uppsala.

– Jag var nyutexaminerad och vi företrädde unga tjejer som blivit sexuellt utsatta av en äldre man. Vi satt i tre dagar, tog del av ett omfattande material som etsade sig fast. De målen är mycket tuffa.

Men även om det finns tunga dagar tycker hon att hon har världens bästa jobb. Nilsson jobbar för att den åtalade alltid ska känna sig delaktig, att de blir ett team. Hon gillar processandet i rättssalen.

– Ofta ses vi för första gången när klienten blivit gripen av polisen. Arresten är ingen bekant miljö. Då måste man kunna läsa av och skapa ett möte som passar.

Planer finns på att företaget ska växa.

– Målet är att bli en attraktiv arbetsgivare och modern byrå, säger försvars­advokaten.