Ett 40-tal av Moderaternas Luleåmedlemmar hade kommit till måndag kvälls nomineringsstämma, där nuvarande gruppledaren Anders Josefsson valdes till partiets toppkandidat inför höstens kommunval.

– Jätteroligt. Jag är ödmjuk inför utmaningarna, säger han.

De tre första namnen på M:s kommunlista röstades igenom i enlighet med nomineringskommitténs förslag.

Artikelbild

| BORGERLIG OFFENSIV. Trots flera överenskommelser med S och kommunalråd Niklas Nordström manar Anders Josefsson till en borgerlig samling inför höstens kommunval.

– Sen blev det en del omröstningar kring lägre placeringar. Exempelvis Moderata ungdomsförbundet tyckte att de var underrepresenterade.

Anders Josefsson medger också att könsfördelningen är skev, till männens fördel.

– Man kan inte tvinga folk till att kandidera. Kvinnor mitt i livet är svåra att få att ställa upp, eftersom de har ett tryck på sig vad gäller karriär, barn och hemmaliv.

Vilka blir M:s stora valfrågor i Luleå?

– Bostadsbristen och kommunens ekonomi, som är väldigt hårt pressad efter alla investeringar de senaste åren.

Anders Josefsson låter sig inte övertygas av kommunledningens positiva tongångar efter årsredovisningen för 2017, som visade på ett överskott motsvarande 462 miljoner kronor.

– Luleå är i ett utsatt läge i och med expansionen på senare år. Vi måste betala räntor på alla lån som också ska amorteras. Därför krävs stora insatser för att få rätsida på ekonomin.

Vilka insatser?

– Vi behöver en betydligt stramare inställning till alla utgifter. Exempelvis ska vi inte betala miljonbelopp till Unga örnar för att politiskt utbilda barn. Vansinnigt att bedriva politik mot barn, riktigt otäckt.

Vid kommunvalet 2014 fick Moderaterna 13 procent av rösterna och har i dag nio mandat i kommunfullmäktige.

– Vi ska bli större. Jag tycker att vi har tagit ansvar i svåra frågor gångna mandatperioden, sen är det upp till väljarna om vi belönas. Generellt i Norrbotten är det mycket medialt fokus på S, men vi också har ett ansvar att föra ut vår politik och visa var vi står.

Om S förlorar egenmajoriteten i fullmäktige tror inte Anders Josefsson att de vänder sig till M för stöd.

– Jag har svårt att se att de vill sitta i majoritet med sin huvudmotståndare.

Samtidigt har M varit allierade med det stora röda partiet i flera avgörande frågor, såsom utförsäljningen av Lulebo samt Framtidens skola. Anders Josefsson har också deltagit i kommundelegationen i Almedalen tillsammans med kommunalrådet Niklas Nordström.

– Niklas är en väldigt trevlig människa och vi har gjort bra överenskommelser. Pragmatism ska vinna på kommunnivå men i flera ideologiska frågor är vi väsenskilda.

Anders Josefsson antyder nu att han vill svetsa samman de borgerliga partierna inför höstens val.

– För att ta över makten i Luleå måste det bli en samling. Vi har en träff i veckan där vi ska prata kring våra gemensamma frågor.

En mer tydlig gemensam borgerlig offensiv inför höstens val?

– Jag hoppas det. Vi har samma grundsyn på samhället, med mer ökad valfrihet.

Han gläds också åt moderpartiets medvind, sedan Anna Kinberg Batras frånfälle som partiledare för cirka ett halvår sedan.

– Vi är på rätt köl igen, även om vi gärna får ligga ännu högre i opinionsmätningarna. Sedan tycker jag synd om Anna Kinberg Batra. Hon gjorde ett bra jobb, men fick inte det genomslag hon förtjänade i media.

Hon kritiserades också för att släppa in SD i värmen?

– Där tycker jag ändå att Ulf Kristersson har varit tydligt med att M inte kommer att samarbeta med SD, det finns inte på kartan. Däremot kan vi samtala med dem, precis som vi gör med kommunister och alla andra, säger Anders Josefsson, M:s toppman i Luleå.