Backgård får kritik: "Det är ingen trend"

Regionrådet Kenneth Backgård får kritik för sitt uttalande om att efterfrågan på NPF-utredningar beror på en trend.

Bengt Westling från Luleå är kritisk till att använda ord som "trend" om den ökande efterfrågan på NPF-diagnoser.

Bengt Westling från Luleå är kritisk till att använda ord som "trend" om den ökande efterfrågan på NPF-diagnoser.

Foto: Bilden är ett montage.

Nyheter2019-11-06 17:45

Regionrådet Kenneth Backgård beskriver ökad efterfrågan på NPF-diagnoser som en trend. Nu möts han av kritik för uttalandet. 

Bengt Westling, 66, från Luleå, sitter i styrelsen för Attention som är en rikstäckande organisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. 

Han motsätter sig att efterfrågan på neuropsykiatriska utredningar skulle bero på en trend – något som regionrådet Kenneth Backgård menade i en intervju med Norrbottens media på tisdagen. 

– Det är ingen trend. Jag tycker det är orättvist att säga så. Det är samhället som gör att ADHD syns mer idag, säger han.

Han föreläser även för organisationen Hjärnkoll, med fokus på ADHD som han själv är diagnostiserad med. Där har han jobbat med att fila bort de fördomar som finns om sin egen och andras diagnoser. Fler är medvetna om hur diagnoser i olika former kan se ut idag. 

– Om vi tar ADHD som exempel, det kan du har mer eller mindre av. Så det kan ju vara lätt att säga att man ”har en släng av ADHD”. 

När Norrbottens media skrev om krisen på BUP förra veckan framgick det att efterfrågan på NPF-utredningar låg på 180 ärenden per år, fast BUP bara har resurser att klara av 60. 

Bengt Westling menar att samhället ställer högre krav på flera plan idag, än på hans tid. Därför misstänker fler människor att de har en diagnos. 

– Barn som har den här problematiken med ADHD, till exempel, de behöver mera lugn och struktur. Jag förstår att kön växer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!