HÄrd kritik mot Lekfalk frÄn oppositionen

Mikael Lekfalks mentorstöd kritiseras frÄn delar av den politiska oppositionen.

Per Göransson, Samuel Ek och Nina BerggÄrd levererar kritik.

Per Göransson, Samuel Ek och Nina BerggÄrd levererar kritik.

Foto: Montage

Nyheter2019-10-02 09:54

VÀnsterpartiets gruppledare Nina BerggÄrd Àr mycket kritisk till uppgifterna.

– Jag har inte kĂ€nt till detta. Det Ă€r helt orimligt att kommundirektören kan besluta om detta sjĂ€lv. Jag tycker inte det Ă€r ett lĂ€mpligt tillvĂ€gagĂ„ngssĂ€tt. FrĂ„gan som bör stĂ€llas ska hĂ€r gĂ„ till kommunstyrelsens ordförande om han kĂ€nt till detta och godkĂ€nt fakturan. Om regelverket inte faststĂ€ller att kommundirektörens "nĂ€rmaste chef", kommunalrĂ„det, ska godkĂ€nna sĂ„na hĂ€r kostnader, dĂ„ Ă€r nĂ„got allvarligt fel pĂ„ regelverket, sĂ€ger BerggĂ„rd.

Hon anser inte att ersÀttningen pÄ 30 000 kronor för 1,5 dagars jobb per mÄnad Àr en rimlig nivÄ.

–  SĂ€rskilt som vi inte har nĂ„gon som helst kĂ€nnedom om att konsultens tjĂ€nster nyttjas eller vad de innehĂ„ller.

BerggÄrd fÄr medhÄll av Kristdemokraternas gruppledare Samuel Ek.

– Summan kĂ€nns inte alls rimlig, sĂ€ger Ek, som ifrĂ„gasĂ€tter kommundirektörens sĂ€tt att arbeta.

– Visst blir man fundersam över alla konsulter vi ska köpa tjĂ€nster av. Det Ă€r lite vĂ€l mycket ögon utifrĂ„n som vi sĂ€tter tilltro till. Först har LuleĂ„ kommun bestĂ€llt en dyr utredning som hade som uppdrag att förmedla att vi behövde spara. Efter det bestĂ€ller vi in en konsult som ska sĂ€ga vad vi ska spara pĂ„. Nu visar det sig Ă€ven att vi under 1,5 Ă„rs i tid, till en dyr summa, anlitat en konsult för att ge rĂ„dgivning hur kommunen ska ledas. Jag tycker vi ska ha mer tilltro till vĂ„r egen kompetens som finns i kommunen och den ska vi ta till vara pĂ„, sĂ€ger Ek.

Sverigedemokraternas gruppledare Per Göransson stÀmmer in i kritiken.

– Det förstĂ„r vem som helst, att en konsult för 2500 kr/timmen Ă€r i hĂ€ftigaste laget. Lekfalk ska vara en chef som egentligen kan utföra de flesta uppdrag pĂ„ egen hand och han ska kunna analysera saker frĂ„n olika synvinklar.

Göransson vill avvakta med huruvida SD har förtroende för Lekfalk.

–  Vi mĂ„ste se var denna historien utmynnar innan man kan ta stĂ€llning. Men jag skulle hellre se en person med mer handlingskraft. Jag vet andra som skulle sköta uppdraget bĂ€ttre.

Via SMS hÀlsar LuleÄs kommunalrÄd Niklas Nordström (S) att han i nulÀget inte har nÄgra kommentarer. "Jag har bett att fÄ underlag och tydliggörande av saklÀget", skriver Nordström.

Norrbottens Media kommundirektör Mikael Lekfalk.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!