Johan Frohm, Johan Malmström, Jocke Mörk, Johan Johansson och Kalle Bergdahl laddar för resan.

– Det finns ingenting annat än att vi ska klara det, men ju längre in i planeringen vi kommer desto mer inser vi hur mycket det är att planera. Vi har exempelvis identifierat vilka tankstationer det finns längs kusten för vi kommer att behöva tanka ganska ofta, säger Johan Frohm som – trots att de har sponsorer – liksom de övriga får satsa en del pengar själv i äventyret.

I grunden finns ett stort intresse för vattenskoter.

– Vi har pratat om att göra en längre tur och vi vet att ingen ännu har fullföljt Sveriges blå band, som sträckan kallas, på vattenskoter. Vi bestämde att vi vill göra det för en god sak och vi vill göra något för cancerforskningen eftersom cancer tyvärr finns i allas vardag på något sätt och valet föll på Prostatacancerförbundet, säger Johan Frohm som liksom övriga gläds över att insamling ”1000 sjömil mot cancer” – vars mål är minst 100 000 kronor – redan samlat cirka 70 000 kronor.

Avfärd från hamnen i Ystad är den 4 juni och äventyret, innan de når Haparanda hamn, väntas ta fem dagar men väder och vind kan ändra det.

– Vi vet egentligen bara helt säkert när vi åker från Ystad, säger Johan Malmström.

Det blir ett tusen sjömil eftersom de följer kusten och en sjömil är 1,85 kilometer.

Stoppen planeras till St Annas skärgård (norr om Västervik), Grisslehamn, Ulvö hamn (söder om Örnsköldsvik), Skellefteå hamn och slutligen Haparanda hamn.