Grupp ger ökad trivsel och bättre gemenskap

För tre och ett halvt år sedan startades trivselgruppen på bostadsområdet Svea i Boden. "Den har inneburit stor skillnad", säger Catrine Granström.

Catrine Granström, Daniel Engblom, Peter Agstam, Margareta Viklund, Birgitta Lund, Lena Hertzberg och Lennart Lövkvist.

Catrine Granström, Daniel Engblom, Peter Agstam, Margareta Viklund, Birgitta Lund, Lena Hertzberg och Lennart Lövkvist.

Foto: LENA TEGSTRÖM

Bodens kommun2019-09-23 08:00

Catrine Granström har bott på Svea i snart 13 år. 

– Jag älskar det här området. Det är fint och riktigt lugnt här. Tyvärr har Sveafältet ryktet om sig att inte vara så lugnt. 

Ett rykte som det visat sig vara svårt att ändra på, enligt Catrine Granström. 

– Tidigare vågade inte människor hälsa på varandra och det fanns folk som inte vågade gå ut. Vi tyckte inte att det fungerade. Därför bildade vi trivselgruppen för att människor skulle kunna lära känna varandra och ha ett ställe att gå till.

Bodenbo har vidtagit åtgärder för ökad trivseln och sponsrar bland annat vissa av trivselgruppens sammankomster, som söndagens grilldag.

– När vi har de här uteaktiviteterna sponsrar de med boendemedel. Varje år lämnar jag in en handlingsplan med budget. Vissa saker som vi har kostar ju ingenting, som loppis. Men som idag (läs söndag reds. anm) har de sponsrat så vi kan bjuda på hamburgare och fika. 

Det fanns även vegomat, laktos- och glutenfritt. 

Trivselgruppen anordnar olika aktiviteter en till två gånger i månaden. I söndags var det grilldag, men de har haft surströmmingsfest, räkfrossa, midsommar- och jultallrik samt disco, halloweenparty, spel-, lek- och pysseldagar. På Sveaborg har de fik två dagar i veckan. 

– Den 2 oktober ska vi har torrtovning under ledning av allkonstnären Ulla Larsson. Tidigare har vi haft luffarslöjd och handarbete tillsammans med henne. 

Varje termin har de också boendemöte, på våren tillsammans med hyresgästföreningen och på hösten med Bodenbo. 

Catrine Granström säger att trivselgruppen gjort skillnad. 

­– Nu hälsar alla på varandra. Det har gjort en stor skillnad och är mycket uppskattat. Jag får höra att de i andra bostadsområden också skulle vilja ha det så här. Det är mycket arbete, men det är värt det. 

På söndagen ordnade trivselgruppen grilldag på Svea.
På söndagen ordnade trivselgruppen grilldag på Svea.
Karta: Drottninggatan 47
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!