Sverigedemokraterna kan bli landets andra eller rentav största parti efter valet 2018, visar flera aktuella opinionsmätningar. Men i Luleå plågas partiet av flera oklarheter inför kommunvalet.

Vi har tidigare berättat om turerna kring lokale partitoppen Per Göransson, 41 år, som den 4 augusti meddelade att han avsade sig alla styrelseuppdrag inom SD, vilket tolkades som att han lämnade såväl posten som vice distriktsordförande som ordförandeskapet i Luleå.

– Det har under en längre tid växt fram ett beslut att engagemanget i det politiska partiet tar för mycket tid. Min fria tid har fått stryka med mer och mer, skrev Per Göransson på Facebook.

Artikelbild

| "Om vi får fem mandat kan inte övriga partier hunsa oss längre. Jag har redan varit i kontakt med några partier", säger Per Göransson, förstanamn på SD:s kommunlista.

Läs mer: SD-topp lämnar uppdrag

Läs mer: SD-krisen: Toppnamn lämnar alla uppdrag

Robert Håkansson, SD:s distriktsordförande, har därefter, vid flera tillfällen, bekräftat för Norrbottens Media att det i stället är metallarbetaren Ilkka Isaksson, 50 år, som går in som ny ordförande för partiet i Luleå.

I och med Göranssons styrelseavhopp uttryckte distriktsordföranden även farhågor att han hade klivit av sin kandidatur som förstenamn på fullmäktigelistan, något som ännu – veckor innan valet – är höljt i dunkel.

Artikelbild

| Nuvarande gruppledaren Leslie Bailey, 75 år, ställde upp på fotografering inför Vårt Luleås valnummer – men skickade aldrig in något valmaterial från partiet.

Vi har sökt Per Göransson vid ett flertal tillfällen, så även Ilkka Isaksson. Ingen av dem har återkommit för kommentarer gällande partiets rådande situation i Luleå.

Samtidigt har väljarna kunnat ta del av det senaste numret av Vårt Luleå, där utrymmet för SD:s valprogram lämnades blankt, med texten "Inget material har inkommit".

Artikelbild

| Mejlet från Roger Jönsson, kommunens kommunikationschef, visar att SD:s gruppledare Leslie Bailey hade fått påminnelse om att skicka in valmaterialet i tid.

Läs mer: Gruppledaren: "Ett skräckscenario"

På Facebooksidan skriver SD Luleå att det är "under all kritik hur kommunen har hanterat detta" och att förfrågan om valmaterialet skickades till fel person. "Ett rent haveri", enligt SD Luleå.

Artikelbild

| Heja SD. Frågorna är många gällande partiets organisation i Luleå inför kommunvalet.

Nuvarande gruppledaren Leslie Bailey, 75 år, som efterträdde Carita Elfving i maj, ställer sig också frågande till palavern.

– Jag fick aldrig någon inbjudan från kommunen. Jag var och tog en bild, som gruppledare för SD, men då framkom inte att jag skulle skicka in valmaterialet också.

Men Roger Jönsson, kommunens kommunikationschef, tillbakavisar SD:s kritik och menar att just Leslie Bailey fick flera påminnelser om att materialet skulle skickas in.

Detta bekräftas av de mejl som skickades till Bailey.

– Leslie ringde upp mig också, och jag förklarade vad som gällde angående valmaterialet. Han var ju och fotograferade sig för Vårt Luleå och vi påminde honom flera gånger.

Hur ser du på att SD attackerar kommunen för missen?

– Här har uppenbarligen SD inte kommunicerat internt inom sitt parti. Vi kan inte hålla koll på deras mejl, säger Roger Jönsson.

Trots alla turer är partikamraterna i Luleå övertygade om att Per Göransson kvarstår som deras ordförande och toppnamn inför kommunvalet.

– Per Göransson är vår ordförande. Vill du prata med någon, är det honom du ska kontakta, säger partifunktionären Sven-Olov Lumio, 75 år och tidigare socialdemokrat, när Norrbottens Media gör ett besök i valstugan på Gågatan under torsdagen.

– Det enda Per har avsagt sig är distriktsuppdraget. Han behöver tid för att fundera kring sitt politiska uppdrag, och det är den vi ger honom nu, säger Barbro Holm, 71 år, och femma på SD:s fullmäktigelista.

I övrigt vill de inte kommentera partiets interna angelägenheter. Däremot är båda övertygade om att SD gör ett bra kommunval, och stärker sina nuvarande tre mandat.

– Jag tippar på åtta mandat i kommunfullmäktige, säger Sven-Olov Lumio.

Har ni tillräckligt med dugliga kommunkandidater?

– Inga problem.

Hur är interna kommunikationen inom SD Luleå?

– Vi vill inte prata så mycket, men det är inte stormigt alls inom SD. Vi har det hur bra som helst, säger Barbro Holm.