Dags igen för höstens kulturfestival

På måndag tjuvstartar årets upplaga av Kulturfestivalen i Gällivare. "Det har blivit en tradition så här på hösten", säger Jerker Johansson, kultursamordnare.

Markus Falck, tillsammans med Gellmalaget, kommer hålla i ett folkmusikcafé.

Markus Falck, tillsammans med Gellmalaget, kommer hålla i ett folkmusikcafé.

Foto: Lars Öberg

Gällivare kommun2019-10-12 13:45

Den 14 oktober går startskottet för Kulturfestivalen i Gällivare. För 12:året i rad presenterar Gällivare kommun, tillsammans med föreningar och näringsliv, ett brett utbud av programpunkter både inom centralorten och på landsbygden.
– Det har blivit en fin tradition, nu kommer hösten och då kommer Kulturfestivalen, säger Jerker Johansson, kultursamordnare på Gällivare kommun.

Det är som vanligt en blandad kompott av musik, dans, konst, teater, litteratur och berättande på programmet, både för stora och små. Årets tema, kulturarv, speglar sig i några av programpunkterna. Bland annat i den officiella invigningen på onsdag kväll, där riksspelman Markus Falck och Gellmalaget står för ett folkmusikcafé och en workshop i folkdans.
– Invigningskvällen kopplar definitivt till temat. Det handlar ju om folkmusik och folkdans, traditioner som håller på att försvinna och som vi vill försöka få nya att delta i och lära sig, säger Jerker Johansson.

Han hoppas att festivalen ska nå nya målgrupper.
– Förhoppningen är såklart att vi når lite nya människor som kanske normalt inte går på olika kulturaktiviteter, det brukar vi faktiskt se under Kulturfestivalen.

Festivalen pågår under sju dagar, några dagar färre än tidigare år, och tjuvstartar redan på måndag med dansföreställningen Beyond words med Dans i Nord. 
– Det känns som ett bra program i år igen, vi har fått till en bra blandning, säger Jerker Johansson. 

Jerker Johansson, kultursamordnare på kommunen, hoppas på att många nya ansikten ska besöka festivalen.
Jerker Johansson, kultursamordnare på kommunen, hoppas på att många nya ansikten ska besöka festivalen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!