Eftersom vikariebehovet är stort så arrangerar arbetsförmedlingen varje år en stor rekryteringsmässa så att arbetsgivare kan hitta den kompetens de söker. Mässan invigdes strax före klockan tolv genom att Daniel Nilsson, arbetsförmedlingschef Luleå/ Boden hälsade välkommen.

– Jag var lite nyfiken innan jag åkte hit och kikade och såg att det var 350 platser som hittills varit ute i år. Lite fler än föregående år så konjunkturen verkar hålla i sig, säger Nilsson.

Han bollade frågan vidare vad gäller arbetsläget just nu till kommunalrådet Inge Andersson och Peter Berkfors, ordförande i Företagarna i Boden

Artikelbild

| Samtal. Daniel Nilsson, arbetsförmedlingschef för Boden/Luleå frågade Peter Berkfors, Företagarna och Inge Andersson, kommunalråd, hur de ser på arbetskraften i Boden.

– Vi har fått nya företagare och har ett bra näringsliv just nu. Däremot har Bodens kommun som arbetsgivare ett stort rekryteringsbehov framför oss. Fram till 2021 ska vi rekrytera ungefär 900 nya medarbetare. Vi har alltså ett stort behov och det handlar om alla typer av jobb, säger rådet.

Även inom Bodens kommuns småföretagare sker det generationsväxlingar.

– Det som vi upplever mest nu inom småföretagen i Boden ärvi har kompetensbrist för lite mer avancerade jobb. När det gäller generationsövergångar jobbar Företagarna med utbildningar där man lär sig mer att ta över eller köpa befintliga företag. Jag tycker mässan är ett bra tillfälle för Bodens alla företag att visa upp sig, säger Peter Berkfors, Företagarna.

Några som syntes på mässan förutom Bodens kommun, var bland annat Assistansteamet, Western Farm, Ski Camp, Länsservice, Bättre Assistans, Silentium.

Artikelbild

| 50-tal anställda. Det har Bättre Assistans i Boden som söker vikarier. " Vi behöver ha in extra folk vid sjukdom", säger Johan Norén, längst fram. Bredvid honom står Gunnar Norén, Arne Rocklin och Magnus Eriksson.

– Vi har redan vikarier men kan behöva lite extra folk ifall någon är sjuk. Vi är i dag ett femtiotal anställda och har åtta brukare. Många av dem kräver dygnet runt vård och de vi tar hand om har autism. Så det är speciella personegenskaper som vi söker på vår personal, säger Johan Norén, Bättre Assistans.

NSD stötte på många som var där och tittade för skojs skull. Några hade jobb men funderar ändå kanske på att byta på grund av ändrade familjeförhållanden som Martin Linné Öhman,31 med sonen Ebbe i famnen. Han pratade med Yvonne Isaksson, på kommunens boende och stöd.

– Jag har jobbat i gruvindustrin sedan 2011. Idag har jag skaffat familj, fått barn och köpt hus i Boden. Jag tittar väl runt lite om det finns jobb på hemmaplan. Jag jobbar också ideellt i föreningsverksamhet som jag vill ägna mer av min tid åt, säger Öhman.