Knappast någon som läser NSD kan ha missat att 2019 är ett alldeles speciellt år, något lite utöver det vanliga. Den 4 januari fyllde NSD mäktiga 100 år, något vi firade på flera ställen i Norrbotten med öppna hus, kaffe, tårta, fikabröd och trumpetfanfarer.

Vi passade också på att ge ut en stor 100-årsbilaga och samtidigt bjuda på ett specialtryck av det allra första NSD-numret någonsin.

Det var hur häftigt som helst och uppskattat av många, många läsare över hela länet – ja, faktiskt hela landet.

Samtidigt berättade vi också att 2019 kommer bli ett jubileumsår. Vi kommer inte bjussa på fest varje dag men det kommer förstås synas på alla möjliga olika sätt. Det lär inte gå obemärkt förbi. Jag lovar.

Redan i dag drar igång den utan jämförelse största redaktionella satsningen det här året där fokus ligger på människor av kött och blod. I 100 år har NSD berättat om Norrbottens historia – den här gången får 100 norrbottningar chansen att berätta sin. Rakt, ärligt, naket och mycket läsvärt.

Reportern Viktoria Berglund är huvudansvarig för detta unika dokument, som görs i samarbete med Region Norrbotten, och varje vecka kommer ni möta olika personer som bor i vårt stora och fantastiska län.

Det kan vara din granne, din bästa kompis, någon du känner igen från din hemkommun eller någon helt okänd.

Berättelserna kommer handla om allt mellan himmel och jord. Ett intresse, ett livsöde, en lång vänskap eller något helt annat. Men förhoppningsvis kommer ni kunna skratta, kanske gråta eller bara säga ”wow”. Det är i alla fall vår målsättning.

Det kommer det bli grymt spännande att följa detta gigantiska projekt växa fram under året. Jag är hur nyfiken som helst att få läsa om Viktorias, och flera andra NSD-journalisters, spännande möten med människor i vårt fantastiska län.

Men precis som vanligt när vi skapar bra och engagerande journalistik behöver vi hjälp av er läsare. Det är ofta från er som de allra bästa tipsen kommer ifrån.

Känner ni någon som har en berättelse som ni tycker att många bara måste ta del av? Kanske är det din flickvän, din äkta man din granne, din mamma eller en livslång vän.

Tveka inte att höra av er. Maila till oss gärna på manniskor@nsd.se.