Måndagens kommunfullmäktige var på flera sätt det hetaste på väldigt länge. Inte minst med tanke på beslutet om budgeten.

Oppositionen var inte nöjda med den sena ändringen i alliansens budgetförslag och såg därför till att återremittera budgeten. 12 röster mot 19 räckte för att få igenom en minoritetsåterremiss.

Återremissen ledde till heta känslor – och en känslofylld ordväxling mellan ordföranden Ulf Hannu (C) och Bente Moen Åkerholm (S).

Artikelbild

| Tomas Vedestig (Öfa) och Tomas Mörtberg (C)

Ulf Hannu menar att han aldrig gav ordet till Moen Åkerholm och att han var tvungen att avbryta henne för att få prata till punkt själv. Moen Åkerholm ville säga färdigt sitt. Oavsett vem som hade rätt – ordalagen blev hårdare.

Bente Moen Åkerholm tycker att klimatet har blivit hårdare i politiken överlag.

– Det här säger en del om det klimatet vi har. Det har blivit mycket hårdare de senaste åren.

En annan nyhet som fick se dagens ljus under måndagen var den om Öfa och NS.

Övertorneå fria alternativ läggs vilande nästa mandatperiod. I stället slår man sig samman med Norrbottens Sjukvårdsparti. Bland andra kommunalrådet Tomas Vedestig (Öfa) har redan gått över till NS.

– Det är en del som raljerar om det, att man byter partier och namn på partier. Jag har svårt att kommentera det. Men vi blir defintivt inte oroliga. Det är kanske bättre, om vi ska ha en allians, att det är ett parti färre att diskutera med, säger Tomas Mörtberg (C).