Oftast - för att inte säga alltid – är det bara de bokmanus som passerat de stora förlagens nålsöga som blir omnämnda på kultursidorna. Det är svårt att få en bok utgiven. För att råda bot på det, och till berättandets fromma, startade Christina Snell-Lumio Lumio förlag, 1999 i Norrbotten. Förlaget har sedan starten gett ut 130 titlar i olika genrer.

Den första bok som jag håller i handen från Lumio är bilderboken ”Den magiska vanten”, av Therese Henriksson. Det är en berättelse om att vara kär när man är sex år. I smyg. För du är ett år äldre, och liksom spännande, och jag är en sådan som fortfarande leker häst.

I matkön står han alldeles bakom: Dina händer är lite större än mina. Du har plåster på tummen och pekfingret, och träspån från slöjden på tröjärmen. Flickan (som inte har något namn) med det bultande hjärtat har tappat sin vante och det är HAN, som heter Samir, som hittar den och – talgoxarna kvivittar och dina ögon är så bruna.

Therese Henrikssons akvareller kommer nära den första förälskelsens energi när man inte vågar säga vad man känner och när hjärtat voltar och kanske, ve och fasa, hörs på utsidan. Hon fångar den utsattheten intagande och med bra igenkänning.