En resa i den grekiska mytologin

Rick Riordan är tillbaka med ännu en bok från Percy Jacksons värld och den här gången står de grekiska gudarna i fokus.

Rick Riordan är aktuell med ytterligare en bok från Percy Jacksons värld. Nu står de grekiska gudarna i fokus.

Rick Riordan är aktuell med ytterligare en bok från Percy Jacksons värld. Nu står de grekiska gudarna i fokus.

Foto: Pressbild

Recension2019-11-20 06:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Litteratur

Percy Jackson och de Grekiska gudarna (Reta aldrig upp en gud)

Rick Riordan

Bonnier Carlsen

Med Percy Jackson, halvgud och son till Poseidon, som berättare tar han med oss på en resa genom den grekiska mytologin. Han återger skapelseberättelsen och gudarnas födelse på ett humoristisk och lättsamt sätt som ofta får mig att skratta högt när jag läser boken. Förutom alla stora händelser har de största gudarna även ett eget kapitel med underhållande titlar som ”Athena adopterar en näsduk” och ”Demeter blir Frözilla”.

Ibland kan historierna bli lite tjatiga och svåra att förstå men den grekiska mytologin är ändå i nio fall av tio krånglig och invecklad.  

På ett påhittigt sätt går Percy igenom de mer knepiga kapitlen i den grekiska mytologin – syskon som gifter sig med varandra, stalking och till och med våldtäkt. Nu är boken menad att vara riktad även till en yngre publik och ordet ”våldtäkt” dyker aldrig upp i texten, även om man som äldre läsare förstår vad som händer.  

Den som är mer bekant med Rick Riordan vet säkert att han gett ut fler böcker om Percy Jackson och hans värld. Boken hintar ibland till de tidigare böckerna men man behöver inte ha läst dem för att följa med i handlingen. Tvärtom kan man läsa den som en fristående bok oavsett om man aldrig läst en mening om grekisk mytologi eller slukat de tidigare böckerna.  

Om du har läst den här texten och ändå undrar, ”Vad handlar den här boken egentligen om?” så har jag försökt sammanfatta boken i tre meningar; ”Flirta inte med den där kvinnan Zeus”, ”Jag vill ha makt” och ”Mina barn ser smaskiga ut idag”. Om ni vill veta mer är det bara att plocka upp boken, den är både rolig, lärorik och lättläst.