Appen Norrbottens Naturkarta innehåller beskrivningar av och bilder på Kungsleden och övriga fjälleder, samt länets alla nationalparker och naturreservat. Länsstyrelsen beskriver appen som en "sommar-app" som beskriver sommarleder under barmarksperioden.

– Tanken är att öka fjällsäkerheten och tillgängligheten till vår vackra natur, säger Åsa Redin, kommunikatör vid Länsstyrelsen Norrbotten.

Appen som släpptes förra året har nu fyllts på med nya leder. Nu finns nästan samtliga länets fjälleder i appen

– Den har varit populär, innan årets säsong drog igång hade appen 10 000 nedladdningar.

Appen kommer att uppdateras och utvecklas eftersom, bland annat med mer information om anläggningar i länets naturreservat.

Som användare kan man själv hjälpa till med utvecklingen av lederna genom att felanmäla eventuella brister längs en led eller i ett område. Anmälan skickas vidare till förvaltningen så fort det finns mobiltäckning.

– Det kommer att hjälpa oss, det blir lättare för användare att rapportera direkt istället för att försöka komma ihåg att anmäla när man kommit hem igen.

Det finns flera län som släppt liknande appar men Länsstyrelsen Norrbotten vill vara tydliga med att appen inte ersätter karta och kompass.

– Man får komma ihåg att appen drivs av batteri, ta alltid med powerbank på turen. Appen ska ses som ett komplement till karta och kompass, säger Åsa Redin.