Förutom mängder av mejl och Facebook-kommentarer har "Folkets röst" besökt Bergnäst, centrala Luleå, Sunderbyn, Örnäset och Hällbacken för att prata med Luleåbor på plats. Här är rösterna som kommit till tals i våra tv-sändningar.

Max Lindgren, Sunderbyn:

– Barnomsorgen och skolorna är absolut prio ett för de som flyttar till Sunderbyn. På sikt måste vi också skapa fler områden som kan bebyggas.

Anna Hellman Borén, Bergnäset:

– Jag tycker att vi borde satsa på barn och unga på vårt område, jag tycker att det är jätteviktigt. Ett centrum och mötesplatser för dem bör vi satsa på

Ing-Marie Åberg, Luleå:

– Jag tycker att det hade varit jättemysigt att blanda åldrarna i boenden. Det här med kategoriboende är inte så kul för samhället.

Helena Löfgren, Sunderbyn:

– Vi flyttade hit för att det fanns en liten skola och vi ville ha en sådan nära där vi bor. Men nu ser det helt annorlunda ut.

Gustav Sterling, Björsbyn:

– Jag tycker att man trycker väldigt mycket trafik genom centrum i Luleå. Bergnäsbron räcker inte till. Det saknas en överfart över Luleälven.

Fatima Abluch, Örnäset:

– Eftersom de rivit badhuset på Hertsön tycker vi att de skulle kunna bygga upp ett här i stället.

Maral Hadi, Sunderbyn:

– För mig är skolan viktigast. En av anledningarna till att vi flyttade hit var att vi hade en liten skola nära oss, som vi kunde gå och cykla till. Men vår son får bara gå där en termin

Mathias Uvemo, Mjölkudden:

– Vi kan förtäta och utgå från marken eller den byggnad som finns. Det är små insatser men där kan man åstadkomma nya bostäder på riktigt bra ytor.

Hassan Ali Amin, Luleå:

– Parkeringssituationen är ganska besvärlig på Bergnäset, det är många som klagar. Nybyggnationen här gör det ännu besvärligare, vi får hoppas att de hittar någon lösning och skapar större parkering.

Angelica Engman, Luleå:

– Det saknas fik, kunderna på butiken – framförallt äldre människor – saknar en sådan samlingsplats på Bergnäset.

Aldin Bajric Dzaferovic, Örnäset:

– Jag skulle vilja ha ett "gamingställe" där man kan vara när man gjort klart läxorna. Inte för PS4 och PC utan med större maskiner och gamla klassiska spel som Pac-man och Donkey Kong.

Birgitta Hansson, Sunderbyn:

– Det viktigaste i området där jag bor är vatten och avlopp. En annan viktig sak att få bukt på är överbemanningen på lasarettet, de färdigbehandlade ska inte behöva ligga kvar.

Sara Pietikäinen, Bergnäset:

– Det hade gärna fått vara mer barnvänligt. Fler lekplatser och områden dit barnen kan gå, just nu är det egentligen bara på Stengatans respektive gårdar det finns lekområden.

Gustav Lekfalk, Örnäset:

– På skolgården finns bara en grusplan och det är inte så bra att spela där, du blir lätt skadad. På IP finns det också en plan men på vintern är det inte bra att spela där, det blir blött och konstgräsplanen är inte bra.

Göran Gabrielsson, Kronan:

– I centrum är Smedjegatan den stora frågan, om någon gata ska stängas. Det är kollektivtrafikens linjenät och satsning som ska styra hur det går för trafiken.

Bernt Jansson, Luleå:

– Tillgängligheten i centrum är hyfsad, men om trekanten (parkeringen nedanför Strand) slås igen kan vi nog stänga stan. Det är 160 parkeringsplatser som ger ungefär 1,5 miljoner kronor per plats.

Elias Tjärnqvist, Örnäset:

– Jag tycker att det är begränsad miljö på skolgården, det finns inga klätterställningar eller sådant – mest bara bänkar. Plus en och annan sandlåda.

Stig Nilsson, Sunderbyn:

– Jag har bara dåliga erfarenheter av Telia här. Det har gått hyfsat att ringa men det har hela tiden klippt av samtalen, mer än vartannat samtal bröts.

Paula Stenlund, Hällbacken:

– Bussarna fungerar bra för de som jobbar kontorstid och för skolelever, men många hoppas att de ska gå tätare. Framförallt eftersom de lovats att det skulle bli så.